Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia samochodów, obiektyw do Sony Alfa
Autor Wiadomość
Kev 
Nowy
Kev

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   Fotografia samochodów, obiektyw do Sony Alfa

Witam. Od prawie roku używam lustrzanki Sony Alpa A350 ze standardowym obiektywem 18-70 3.5-5.6 i jestem dosyć zadowolony ale często spotykam się z kilkoma problemami. Chce wiec zakupić porządny obiektyw i naprawdę nie wiem co wybrać. Na obecnym obiektywie czesto jest problem przy słońcu, zdjęcia są za bardzo naslonecznionie blade, lecz to zmieniam jasnościa lewo prawo. Fotografuję tylko samochody i potrzebuje ładnie uchwycic cały samochód i wyeksponować go wokół zieleni(głownie zdjęcia wsórd zieleni, drzew). Na pewno chciałbym troszke szerszy obiektyw który z bliska łapie całe auto ale nie zrobi lustra, także zdjęcia w środku auta przydałyby się szersze. Potrzebuje także by zdjęcia były jeszcze wyraźniejsze i ostrzejsze. Gdy robie pod słońce to bok auta jest ciemny, jak ze słońcem to już dobrze i jasno. Wydaje mi się ze takze ważne będzie dla mnie by obiektyw był jasny. Bardzo proszę o wybór i podpowiedzi. Cena jest dla mnie nie istotna, jezeli starczy za 900zl obiektyw i nie wykorzystam taki za 2500zl to moze byc tanszy, ale jezeli ma być naprawde lepszy drozszy takze jestem zdecydowany od ręki. Wydaje mi się ze nowy bo bede miał gwarancję w razie co. Z góry niesamowicie dziękuje bo czytam i szukam juz od 3-4 mieisecy wiec postanowilem zapytac.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 05 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

WalterW 
Uczestnik

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   

16-105 3,5/5,6
lub
16-80 3,5/4,5

zug
[Usunięty]

Kev, w sumie kit nie jest zły ;)
Kev napisał/a:
Cena jest dla mnie nie istotna,

jeśli tak to tak jak napisał WalterW, Sony 16-80 a jeśli trochę taniej i "dłużej" to 16-105 .

Kev 
Nowy
Kev

Więc taki wystarczy i nic innego? Firma istotna? Widze, Sigma, Sony czy moze cos innego? 16-80 lepszy?

[ Dodano: Sob 03 Kwi, 2010 23:42 ]
Tylko jedna sztuke na allegro znalazlem, wszystkie sa od 18. Czy te 16 a 18 to duza roznica i w czym to moge odczuc?? http://www.allegro.pl/ite...sklep_wawa.html Chyba sony ma maly wybór.

zug
[Usunięty]

Kev napisał/a:
Więc taki wystarczy i nic innego? Firma istotna? Widze, Sigma, Sony czy moze cos innego?

miałem jedną sigmę podziękowałem :roll:
właśnie tak jak ty zmieniłem kita na małego karola ;) (16-80)
dla mnie był świetny i myślę że każdy kto używał, używa tego obiektywu to potwierdzi :P
jeśli masz możliwości finansowe to ja bym się nie zastanawiał :wink:
Sigma, Tamron różna jakość wykonania no i ewentualny FF lub BF :sad:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

Mimo tego, że cena nieistotna, to ja bym polecał poszukać używanego 16-80. W takim przypadku ten świetny obiektyw można kupić za mniej niż 2tys.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   Re: Bardzo proszę o pomoc! Jaki kupić obiektyw do Sony A350?

Kev napisał/a:
Gdy robie pod słońce to bok auta jest ciemny, jak ze słońcem to już dobrze i jasno. Wydaje mi się ze takze ważne będzie dla mnie by obiektyw był jasny.

Nad ekspozycją i oświetleniem to Ty powinieneś panować, inny obiektyw nic tu nie da i bok auta nadal będzie ciemny jeśli nie będziesz wiedział np. jak i gdzie zmierzyć światło by uzyskać dany efekt...
A jaśniejszy obiektyw nie zaszkodzi, ale też warto być pewnym do czego nam się przyda i jakie efekty mamy zamiar nim uzyskać ;)
Może wrzuć przykładowe fotki, które uwidaczniają na jakim konkretnie efekcie Ci zależy przy fotografowaniu samochodów, bo może nie będzie konieczna inwestycja w szkło tylko w wiedzę i akcesoria typu statyw, "polar" itp.

Kev 
Nowy
Kev

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

[ Dodano: Nie 04 Kwi, 2010 16:13 ]
Jeszcze dwa bo sa problemy zawsze we wnętrzu. Nie wiem czy ciemniej dawac bo jasno raczno jest za jasno.

Passat 37.JPG
Plik ściągnięto 8414 raz(y) 179,91 KB

Passat 23.JPG
Plik ściągnięto 8399 raz(y) 212,76 KB

Passat 21.JPG
Plik ściągnięto 8399 raz(y) 272,48 KB

Passat 04.JPG
Plik ściągnięto 8393 raz(y) 299,42 KB

Beetle 11.JPG
Plik ściągnięto 8391 raz(y) 225,46 KB

Beetle 07.JPG
Plik ściągnięto 8384 raz(y) 226,22 KB

Beetle 03.JPG
Plik ściągnięto 8387 raz(y) 226,46 KB

Passat 21.JPG
Plik ściągnięto 8393 raz(y) 230,13 KB

Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 04 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

Kev napisał/a:
Jeszcze dwa bo sa problemy zawsze we wnętrzu. Nie wiem czy ciemniej dawac bo jasno raczno jest za jasno.

przejrzyj :arrow: to forum całe dotyczy fotografii samochodów itp. zapewne znajdziesz coś ciekawego w tym temacie :wink:

WalterW 
Uczestnik

Kev napisał/a:
Czy te 16 a 18 to duza roznica i w czym to moge odczuc??
Na 16 masz dużo większe pole widzenie. Patrząc na Twoje wymagania nie masz dużego wyboru. Ewentualnie możesz poczekać na manualnego samyanga 14/2.8, jednak te soniaki z 16 na początku są dużo bardziej uniwersalne.

komor 
Moderator

A wystarczy te 16 mm do sfotografowania wnętrza? Kev, na duże kontrasty w słońcu przydałaby Ci się jeszcze jakaś lampa błyskowa. Na poziomie amatorskim nawet taka lampa umocowana na stopce aparatu może sporo zmienić, nie mam tylko doświadczenia czy odblaski na karoserii nie zniweczą efektów.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

W większości przypadków nawet 16mm będzie trochę za wąskie do wnętrz - moim zdaniem, uniwersalny zakres na APS-C to 12-24, ale tu do Sony masz chyba tylko dość ciemną Sigmę... Jeśli chcesz kontrolować efekt "lustra", kup filtr polaryzacyjny. Sądząc z Twoich wypowiedzi, przydałaby się również lektura jakiegoś podręcznika traktującego o podstawach ekspozycji...

SlawGaw 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
moim zdaniem, uniwersalny zakres na APS-C to 12-24, ale tu do Sony masz chyba tylko dość ciemną Sigmę...

Też uważam że taki zakres będzie najbardziej przydatny, ale do A350 jest więcej możliwości niż tyko Sigma 12-24 4,5-5,6. Są także Sigmy 10-20 4-5,6 oraz 3,5, Tamrony 11-18 oraz 10-24, Sony 11-18 oraz powinna się już pojawić Tokina 11-16 2,8. Te obiektywy są różnej jakości optycznej ale moim zdaniem każdy będzie dobry.
Do wstawiania na różne strony zdjęć sprzedawanych aut nie jest potrzebna jakaś super rozdzielczość i tak zdjęcia przeskalowuje się na miniaturki, więc kit + coś super szerokiego powinno wystarczyć. Dużo bardziej może przydać się wiedza o tym jak naświetlać, oraz tak jak sugerował komor lampa błyskowa.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

do listy SG dodałbym ew. ciamcianga 8mm

komor 
Moderator

ghost, do prezentacji aut typu „Allegro”?
Kev, chodzi o obiektyw typu rybie oko, konkretnie ten: Samyang 8 mm f/3,5 (test na Optycznych). Jest on też dostępny pod inną marką: Falcon 8 mm f/3,5, też jest test na Optycznych.

Odpowiedz do tematu