Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
krafaello, ich jakość optyczna jest porównywalna, zakres zooma tamron ma największy, w canonie masz największe prawdopodobieństwo celności AF, a sigma najlepiej prezentuje sie pod względem solidności konstrukcji. Na czym Ci najbardziej zależy musisz zdecydować sam Ja nie poleciłbym Ci żadnego z nich, bo uważam używanie megazooma za sprzeczne z jedną z głównych zalet lustrzanki, t.j. możliwością wymiany obiektywu .
Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010
Test tamrona jest na optycznych - moim zdaniem nie warto. Wejdź na http://www.pixel-peeper.com i powyszukuj sobie zdjęcia full-res, głównie skupiłbym się na tym, czy przypadkiem nie jest tak, że ogniskowe ponad 200 nic nie dają (przy tym samym kadrze obraz z canona@200, mimo, że powiększony w stosunku do tamrona@270 ma identyczną liczbę szczegółów). Kiedyś szukałem takiego obiektywu co prawda do nikona (w grę wchodził więc nikon, sigma i tamron) i do mniej więcej takich wniosków doszedłem (nie kupiłem).
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010
krafaello, za Sunders'em, to trochę jak wybieranie między grypą, anginą a zapaleniem płuc - żeby nie użyć dosadniejszego porównania
Lepiej wyjdziesz kupując Sigmę 17-70 DC Macro i Sigmę 70-300 APO.
Razem powinny być w podobnej cenie co jeden z tych megazoomów.
Jeżeli priorytetem jest wszystko w jednym to raczej bym nabył Sigmę 18-125 OS HSM, lub poszukał jakiegoś obiektywu systemowego. No właśnie - jaki system?
Komentujecie to Panowie ze swojej perspektywy a tak nie wolno. To fajne obiektywy dla amatorów którym nie przeszkadzają zniekształcenia obrazu i inne wady tego typu konstrukcji
Chcę jeden obiektyw z tych trzech.. Nie potrzebuje jakiegoś super wynalazku. Maja dobry zakres dla mnie i nie moge sie zdecydować na jeden z tych trzech
Rzuc moneta.
Optycznie podobnie wypadaja. Kazdy ma jakies przewagi i wady,
Sigma najsolidniejsza, ale podobno canon sigmy nie lubi...
Tamron najwiekszy zoom, ale serwis zaden, a wykonanie srednie.
Canon to canon. Wiadomo - szklo systemowe i tyle o nim dobrego mozna napisac. Placisz za napis 'canon'.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010
krafaello napisał/a:
Chcę jeden obiektyw z tych trzech.. Nie potrzebuje jakiegoś super wynalazku. Maja dobry zakres dla mnie i nie moge sie zdecydować na jeden z tych trzech
skoro masz takie podejście to weź canona, dla Ciebie ten obiektyw będzie "wiązał się z najmniejszymi kłopotami" zarówno z af-em jaki i ewentualnym bf/ff.
Maja dobry zakres dla mnie i nie moge sie zdecydować na jeden z tych trzech
Ja również proponuję wybrać systemowego Canona i spokój.
Nie ma co kombinować bo można przekombinować i się potem bujać z serwisem na beefy, efefy i co tam jeszcze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11