Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
To mój pierwszy post i pierwszy temat.
Od "zawsze" lubiłem optykę i optyczne urządzenia.
Przez moje ręce przeszło już kilkanaście lornetek i lunet ale najlepsza była ta zapamiętana z dzieciństwa. Miała obiektywy z soczewek skupiających i okulary z rozpraszających, czyli klasyczna lornetka bezpryzmatyczna Galileusza. Lekka, z mosiężnej blachy, pokryta częściowo skórą, przedwojenna zapewne. Obraz jasny, kontrastowy, nie zniekształcone kolory, dobrze matowo wyczernione wnętrze. Wynosiła ją na podwórko córka gajowego i była do tej lornetki kolejka chłopaków. Ganialiśmy po polach i lasach i podglądaliśmy przyrodę.
Potem taką lornetkę albo podobną widziałem na giełdzie staroci ale cena była powalająca. Nie kupiłem a potem żałowałem, bo była w idealnym stanie. To co jest teraz na allegro albo w Desach to zniszczone egzemplarze i kiepskiej jakości.
Mam teatralną 2,5x 25 ale to marna optyka.
Dziś zamówiłem rosyjską teatralną 4x32. Jak dostanę , to opiszę.
Ad rem. Czy macie doświadczenia z takimi lornetkami?
I na koniec pytanie. Dlaczego te lornetki poszły w zapomnienie? Można było z nich wyciągnąć powiększenie do 6x a miały sporo zalet, były niezwykle proste, lekkie, nie miały strat światła na pryzmatach, czy systemie odwracającym jak w lunetach Keplera. Byłyby zapewne tanie.
Dzięki za odpowiedź.
Współczesne lornetki Galileusza mają więc tylko zastosowanie teatralne (operowe)?
Te obecnie produkowane mają powiększenie do 4x.
http://www.opticsplanet.n...ique-style.html
Nie znalazłem 6x a takie kiedyś były.
Mnie się jednak marzy dobra stara polowa lub wojskowa lornetka Galileusza. Pal licho pole widzenia o nieostre brzegi.
W końcu Galileo Galilei odkrył księżyce Jowisza lunetą 3x, zapewne ze wszystkimi wadami optycznymi.
Współczesne lornetki Galileusza mają więc tylko zastosowanie teatralne (operowe)?
Raczej tak. Kiedyś faktycznie robiono takie dla wojska. Nawet PZO planowało wdrożenie do produkcji
taniej lornetki Galileusza o powiększeniu 4x, przeznaczonej dla zwykłych żołnierzy. Oficerom dawano
pryzmatyczną 6x30, a lornetka Galileusza miała być tańsza, mniejsza i nie mieć nawet ustawiania ostrości.
...PZO planowało wdrożenie do produkcji
taniej lornetki Galileusza o powiększeniu 4x, przeznaczonej dla zwykłych żołnierzy.
Możesz podać źródło tej informacji? Bo bardzo mnie to zainteresowało.
Wojskowe lornetki pryzmatyczne 6x30 są mi znane, bo spotykałem je na starociach. Można też o nich poczytać w sieci.
http://www.weu1918-1939.p...netka_6x30.html
Lornetka pokazana przez Kol. Abs ma niezwykły design... przyzmaty na wierzchu
Do teatru za ciemna ale na stadion taka kieszonkowa OK. Tylko cena powyżej 1000zł.
Dzięki za źródło
+1
To by dopiero była gratka posiadać jeden z 10 egzemplarzy 4x40
Przeglądając w googlach grafikę antique binoculars znalazłem lornetkę Galileusza o powiększeniu 8x. To chyba rzadkość, bo z literatury wiem, że maksymalnie stosowano powiększenie 6x.
Niestety link się nie kopiuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12