Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do zdjęć (mikro) makro - extremalnych?
Autor Wiadomość
SylwekG 
Bywalec

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010   Jaki obiektyw do zdjęć (mikro) makro - extremalnych?

Poszukuję czegoś do do robienia zdjęć przy pomocy kompaktu (z zoomem x12) z mocowaniem odwrotnym obiektywu. Wcześniej używałem Heliosa, ale jego powiększenie jest niewystarczające, zastanawiam się nad INDUSTAR 50-2 3,5/50, lecz nie wiem czy będzie duża różnica w stosunku do Heliosa - swoją drogą jak obliczyć powiększenie obiektywu? Czy tak jak w przypadku zwykłej soczewki? W przypadku soczewek to czym krótsza ogniskowa tym większe powiększenie. Ciekawym wyborem mógł by być konwerter MSN-505 o ok. 12x powiększeniu, ale jest dość drogi - ponad 500zł. Obecnie używam lupy achromatycznej o powiększeniu 10x, niestety nie jest to zbyt wygodne - trzeba trzymać jedną ręką przed samym obiektywem, poza tym średnica soczewki też nie jest zbyt duża (19mm). Szukam też właśnie takiego obiektywu w miarę taniego który miał by powiększenie ok 10x i był tak mały jak INDUSTAR. Może ktoś wie co by nadało się najlepiej. I na koniec jaką ogniskową powinien mieć taki obiektyw żeby uzyskać pow. ok 10x?

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   

odwzorowanie to sobie mozesz policzyc znajac rozmiar twojej matrycy. robisz zdjecie linijki w maksymalnym powiekszeniu i patrzysz ile ci sie milimetrow na linijce miesci na matrycy. jesli 1cm obiektu fotografowanego odpowiada 1cm matrycy to jest to powiekszenie 1:1

SylwekG 
Bywalec

Używam stary aparat Kodak EasyShare Z8612 IS i nie mam pojęcia jaki rozmiar w mm ma w nim matryca - gdzie to można sprawdzić? Jeżeli chodzi o zdjęcia to zrobię późnij. Makro w nim jest do d..y bo dopiero od 12cm. Zrobię też zdjęcia linijki przy pomocy tej lupy achromatycznej najpierw normalnie, a potem przy max. zoomie. Interesuje mnie jeszcze dokładnie jak policzyć powiększenie samego obiektywu - w przypadku lupy robi się to następująco:

1/4xf + 1 = P

P - powiększenie
f - ogniskowa w m

Dla mojej lupy ogniskowa wynosi ok. 25mm = 0,025m, więc:

1/4 x 0,025 + 1 = 1/0,1 + 1 = 11x

P = 11x

Ale jak to zrobić dla obiektywu?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

matryca 1/2.5 cala więc to chyba tak:

1/2.5''
średnica = 10.2mm
Przekątna matrycy = 7,2 mm
wymiary matrycy = 5.76 x 4.29 mm

SylwekG 
Bywalec

Więc oto zdjęcia nieskadrowane, jedynie zmniejszone do rozmiaru 800x600.

Najpierw lupka której używam - niestety tylko achromatyczna - przydała by się achromatyczno - aplanatyczna w celu wyeliminowania dystorsji. Cena to jedynie 33zł na allegro:

teraz zdjęcia linijki - duża odległość ok. 11cm - prawda że słaby aparat :) ?

teraz zdjęcie z przyłożenia lupy do obiektywu, bez zooma - mała średnica soczewki (19mm):

na koniec maksymalny zoom:

Szukam właśnie czegoś co pozwoli uzyskać takie, lub jeszcze większe powiększenia, ale bez dystorsji.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No więc to jest tak.

Jeśli na obiektyw o ogniskowej fo nałożymy soczewkę o ogniskowej fs to wypadkowa ogniskowa tego układu będzie:
Kod:
f=(fo*fs)/(fo+fs)

O powiększeniu to mówimy przy obserwacji raczej (np przez lupę), gdy robimy zdjęcia mówimy o skali odwzorowania, gdyż obraz jest rzucany na matrycę o konkretnych wymiarach. Sama skala odwzorowania to stosunek odległości obrazowej do przedmiotowej.

SylwekG napisał/a:
Szukam właśnie czegoś co pozwoli uzyskać takie, lub jeszcze większe powiększenia, ale bez dystorsji.

Jakiegoś szału nie ma. Jeśli ten aparat ma matrycę taka jak podał Jesienny to skala którą uzyskujesz to.. 1,7:1 ;)
Zainwestuj w mikroskop ;)

SylwekG 
Bywalec

Z tego co się zorientowałem to konwertery Raynox mają parametry:

- DCR-150 6,4 Dioptrii
- DCR-250 10 Dioptrii
- MSN-202 30 Dioptrii
- MSN-505 40 Dioptrii

Chociaż nie wiadomo czy dokładnie takie, gdyż na różnych stronach widnieją różne dane. Najlepiej samemu było by sprawdzić. Szkoda że sprzedawcom tak ciężko sprawdzić tak śmieszną rzecz jak dł. ogniskowej (mnie to zajmuje parę sekund) i po podstawieniu do wzoru obliczyć ile dany model ma dioptrii.

Ten ostatni w przeliczeniu ma powiększenie taki właśnie jak soczewka w tej lupie tzn ok. 11x czyli był by wystarczający, niestety cena jest dość wysoka jak dla mnie.
Co do mikroskopu to mam, ale akcesoria do mikrofotografii są bardzo drogie, poza tym takie powiększenia są niepotrzebne, a mikroskop to już na pewno do mobilnych urządzeń nie należy. Mnie jest potrzebny jakiś mały obiektyw o tych ok 40 Dioptriach - takie parametry jak Raynox MSN-505 - ma ogniskową 25mm. Ale jaki konkretnie model? Najlepiej jakiś tani - Helios niestety jest zbyt ciężki do tego aparatu i ma nieco za małe powiększenie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A co chcesz fotografować w takiej skali?

SylwekG 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
A co chcesz fotografować w takiej skali?

Różne rzeczy, ale głównie wrostki w minerałach głównie kwarcu takie jak chloryt, rutyl - bardzo cieniutkie igiełki, i wiele innych mikro inkluzji. Spróbuję także większe mikroorganizmy np. rozwielitki pływające w wodzie ze stawu (oczywiście w specjalnych naczyniach). Największym problemem niestety jest mała głębia ostrości. Mikroskop da większe powiększenie, ale tam głębia ostrości liczona jest w dziesiątych, albo i setnych (przy większych powiększeniach) częściach milimetra. Dlatego szukam czegoś o powiększeniu rzędu 10x do 15x, maksimum 20x. Lupy niestety przy tych powiększeniach mają zbyt małą średnicę soczewki.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

A może zaszaleć:
http://www.optyczne.pl/in...156&typ=0&moc=0
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=740
Powiększenie co prawda tylko 5X ale za to jaka jakość...

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

Z Industarem możesz zobaczyć tutaj
http://picasaweb.google.p...661230118740114
Przy węikszym zoomie będzie jeszcze większe powiększenie

SylwekG 
Bywalec

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

A jaką średnicę soczewki ma z jednej i drugiej strony Industar? Chodzi o to ile trzeba by wykadrować przy mniejszym zoomie. Czy można go przykręcić normalnie i czy wtedy dał by większe czy mniejsze pow. niż w pozycji odwróconej?

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010   

W odwrotnej pozycji go nie zamocujesz, bo nie ma gwintu, z drugiej M42. Do ilu by można zjechać z zoomem nie sprawdzę bo go już nie mam.

SylwekG 
Bywalec

Mam aparat kodaka i dokupię do niego tulejkę z gwintem do mocowania soczewek, filtrów itp. 58mm, coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...lejka_58mm.html

pytanie teraz jaką i gdzie dokupić redukcję z gwintu 58mm na M42mm tak żeby można było go normalne przykręcić? Szukałem na allegro, ale nic nie mogę znaleźć.

h.s.
Rozmowny

Nie znalazłeś, bo takich nie ma. Są natomiast pierścienie do odwrotnego mocowania obiektywów /jeśli posiadają gwint do filtrów/
U mnie masz rozwiązanie, prowizorka, ale zdaje egzamin i do tej pory nic mi się nie rozleciało.
Do dużych i ciężkich obiektywów na pewno nie zda egzaminu.

Odpowiedz do tematu