Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lampa studyjna bowens GM 400 idealne synchro 1/500sek
Autor Wiadomość
pstryk123 
Nowy

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010   lampa studyjna bowens GM 400 idealne synchro 1/500sek

Kupiłem opisywane na optyczne wyzwalacze http://www.optyczne.pl/28...alacz_lamp.html
musiałem je zwrócić ze względu na NIEKOMPATYBILNOŚĆ (mimo specyfikacji producenta) z moim canonem 5d i 580EX.
Pixele podłączałem również do bowensa GM 400. Canon 5d wyzwala tylko czasem natomiast 350d zawsze. Z aparatem jest wszystko ok, na phottixach i kablu wszystko jest cacy.

I tutaj najciekawsza część!
synchronizacja na kablu z bowensem nominalnie 1/200/sek (przy 1/250sek zgodnie z oczekiwaniami migawka zaczernia część kadru.
sychro z niedopracowanymi pikselami 1/500sek !!!!!!! za każdym razem jak już się uda wyzwolić wchodzi idealnie 1/500sek. (od 1/640sek migawka już zaczernia kadr)
i podobnie z 350d synchro 1/400sek. (od 1/500 już brzeg czarnawy)
Nie muszę chyba tłumaczyć jakie może to mieć znaczenie w słoneczny dzień:)

No i teraz prośba do wszystkich! sprawdźcie swoje wyzwalacze o częstotliwościach 2.4 na swoich studyjnych lampach. Chińczyki i markowe. Może jeszcze inne mają tę właściwość. Żal mi tych pixeli ale poza tym synchro całkiem mnie rozczarowały.

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010   

no to kiepsko,bo sam mam zamiar je kupić
mi Phottix'y nie odpalają np. 580EX II
może źle trafiony model?
jaka była reakcja w sklepie z reklamacją?

pstryk123 
Nowy

Czekam na zwrot kasy, z tego co widzę nie tylko ja mam kłopot z tymi pixelami

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Od której strony kadru było to zaczernienie?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010   

candy napisał/a:
no to kiepsko,bo sam mam zamiar je kupić

Wydaje mi się, że martwić musisz się dopiero jak kupisz 5D, bo już wcześniej czytałem o problemach starego i nowego 5D z czasami X-Sync przy wyzwalaczach, tak więc nie jest to jedynie przypadłość tych Pixeli.
Co do sprawdzania 1/500 to jestem ciekaw, bo bez włączania jakiegoś trybu HSS (co wymaga obsługi ze strony wyzwalaczy) nie ma prawa działać z mechaniczną migawką, prawda?

lama 
Rozmowny

Zgadza się komor, też mi się nie chce wierzyć, że migawka dostała takiego wigoru i rusza się znacznie szybciej :???:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Tu nie chodzi o inną szybkość poruszania się migawki, a moment odpalenia lampy. Stąd moje pytanie wyżej.

candy 
Maniak
óć

czyli co komor, 5D nie działą z PIXEL'ami ale już 5D MK II działa?
ja jak narazie nie zmnienię puszek(C 40D i EOS 3)więc mam nadzieję że z tymi aparatami PIXEL działa bez zarzutu?

komor 
Moderator

candy, czytałem o problemach z egzekwowaniem pełnego X-Sync przy współpracy radiowej z 5D, zarówno Mark I jak i II. Zależy to od egzemplarza, być może od kombinacji z konkretnymi rodzajami wyzwalaczy. Szczegółów nie pamiętam, może da się wyguglać.
O, na przykład ten post http://www.modelmayhem.co...e=1#post9594774
I use Elinchrom Skyport triggers with my studio strobes. With my 1D MKIII I can shoot 1/250 no problem. With my 5D MKII, I can shoot 1/160 with the Skyports. If I try and shoot 1/200, I get sync issues but if I shoot tethered, I can shoot 1/200 no problem.
I następny po nim:
We tend to get ~1/160 with Skyports on both 5D I + II; full 1/200 with eBay triggers (at 1/10th the range mind you; surprisingly nearly equal reliability within respective radii).

Na innym forum ten sam problem:
http://photography-on-the...ad.php?t=766340
anybody here use ebay triggers with a canon 5D? i used the CTR-301P with mine and i find that i can only get 1/160 without a black bar at the bottom. with my old xsi i used to get 1/200 without the black bar.

No i The Ultimate Source of All Flash-Photography Wisdom :) czyli Strobist:
http://strobist.blogspot....-your-sync.html
Lemme ask all of you 5D MkII owners, what's your real sync speed? 1/200th, right? (…) But it may be even worse than that. You may be getting a little banding at a 1/200th. And heaven help you if you are trying to fire a slow, "big light." Or even slave a quick, second speedlight off of your main speedlight.

candy 
Maniak
óć

no z tego co podesłałes komor to wynika że tylko 5tki cierpią na tę przypadłość
musze spróbować znaleźć najniższy czas synchronizacji 40D i Sigma EF-530 DG Super przy użyciu "chińczyków" :)
ale już nie dziś ani jutro raczej bo mam gości

komor 
Moderator

Ja sprawdzałem moje POWERLUX FW-1B to zarówno z 40D jak i z 50D zawsze i wszędzie niezawodnie 1/250. Wczoraj na wszelki wypadek sprawdziłem ponownie i przy 1/320 już jest czarny dół :)
Zwykle używam radiowych wyzwalaczy na 1/200, tak na wszelki wypadek, i nigdy nie miałem problemów z synchronizacją, jedynie z kablami PC między lampą a wyzwalaczem (ale to już zasadniczo pokonałem).

Mekwion 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010   

Mogę potwierdzić , że:
5DMkII przy użyciu Phottix Aster synchronizuje z 580 EX II przy 1/160 i to jest max dla tej konfiguracji.

Z tego co udało mi się ustalić 5D MkII synchronizuje z takim czasem niezależnie od używanego radia.
Nie wiem jak sprawa ma się do radyjek obsługujących HSS.

Odpowiedz do tematu