Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kupiłem opisywane na optyczne wyzwalacze http://www.optyczne.pl/28...alacz_lamp.html
musiałem je zwrócić ze względu na NIEKOMPATYBILNOŚĆ (mimo specyfikacji producenta) z moim canonem 5d i 580EX.
Pixele podłączałem również do bowensa GM 400. Canon 5d wyzwala tylko czasem natomiast 350d zawsze. Z aparatem jest wszystko ok, na phottixach i kablu wszystko jest cacy.
I tutaj najciekawsza część!
synchronizacja na kablu z bowensem nominalnie 1/200/sek (przy 1/250sek zgodnie z oczekiwaniami migawka zaczernia część kadru.
sychro z niedopracowanymi pikselami 1/500sek !!!!!!! za każdym razem jak już się uda wyzwolić wchodzi idealnie 1/500sek. (od 1/640sek migawka już zaczernia kadr)
i podobnie z 350d synchro 1/400sek. (od 1/500 już brzeg czarnawy)
Nie muszę chyba tłumaczyć jakie może to mieć znaczenie w słoneczny dzień:)
No i teraz prośba do wszystkich! sprawdźcie swoje wyzwalacze o częstotliwościach 2.4 na swoich studyjnych lampach. Chińczyki i markowe. Może jeszcze inne mają tę właściwość. Żal mi tych pixeli ale poza tym synchro całkiem mnie rozczarowały.
Wydaje mi się, że martwić musisz się dopiero jak kupisz 5D, bo już wcześniej czytałem o problemach starego i nowego 5D z czasami X-Sync przy wyzwalaczach, tak więc nie jest to jedynie przypadłość tych Pixeli.
Co do sprawdzania 1/500 to jestem ciekaw, bo bez włączania jakiegoś trybu HSS (co wymaga obsługi ze strony wyzwalaczy) nie ma prawa działać z mechaniczną migawką, prawda?
czyli co komor, 5D nie działą z PIXEL'ami ale już 5D MK II działa?
ja jak narazie nie zmnienię puszek(C 40D i EOS 3)więc mam nadzieję że z tymi aparatami PIXEL działa bez zarzutu?
candy, czytałem o problemach z egzekwowaniem pełnego X-Sync przy współpracy radiowej z 5D, zarówno Mark I jak i II. Zależy to od egzemplarza, być może od kombinacji z konkretnymi rodzajami wyzwalaczy. Szczegółów nie pamiętam, może da się wyguglać.
O, na przykład ten post http://www.modelmayhem.co...e=1#post9594774 I use Elinchrom Skyport triggers with my studio strobes. With my 1D MKIII I can shoot 1/250 no problem. With my 5D MKII, I can shoot 1/160 with the Skyports. If I try and shoot 1/200, I get sync issues but if I shoot tethered, I can shoot 1/200 no problem.
I następny po nim:
We tend to get ~1/160 with Skyports on both 5D I + II; full 1/200 with eBay triggers (at 1/10th the range mind you; surprisingly nearly equal reliability within respective radii).
Na innym forum ten sam problem:
http://photography-on-the...ad.php?t=766340 anybody here use ebay triggers with a canon 5D? i used the CTR-301P with mine and i find that i can only get 1/160 without a black bar at the bottom. with my old xsi i used to get 1/200 without the black bar.
No i The Ultimate Source of All Flash-Photography Wisdom czyli Strobist:
http://strobist.blogspot....-your-sync.html Lemme ask all of you 5D MkII owners, what's your real sync speed? 1/200th, right? (…) But it may be even worse than that. You may be getting a little banding at a 1/200th. And heaven help you if you are trying to fire a slow, "big light." Or even slave a quick, second speedlight off of your main speedlight.
no z tego co podesłałes komor to wynika że tylko 5tki cierpią na tę przypadłość
musze spróbować znaleźć najniższy czas synchronizacji 40D i Sigma EF-530 DG Super przy użyciu "chińczyków"
ale już nie dziś ani jutro raczej bo mam gości
Ja sprawdzałem moje POWERLUX FW-1B to zarówno z 40D jak i z 50D zawsze i wszędzie niezawodnie 1/250. Wczoraj na wszelki wypadek sprawdziłem ponownie i przy 1/320 już jest czarny dół
Zwykle używam radiowych wyzwalaczy na 1/200, tak na wszelki wypadek, i nigdy nie miałem problemów z synchronizacją, jedynie z kablami PC między lampą a wyzwalaczem (ale to już zasadniczo pokonałem).
Mogę potwierdzić , że:
5DMkII przy użyciu Phottix Aster synchronizuje z 580 EX II przy 1/160 i to jest max dla tej konfiguracji.
Z tego co udało mi się ustalić 5D MkII synchronizuje z takim czasem niezależnie od używanego radia.
Nie wiem jak sprawa ma się do radyjek obsługujących HSS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10