Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 Koniec amatorskiego systemu 4/3, niech żyje mikro 4/3.
Ciekawy wywiad dotyczący planów Olympusa pojawił się ostatnio na Fotopolis, chyba tu jeszcze nie komentowany.
1. Nie będzie kontynuacji linii amatorskich lustrzanek 4/3, utrzymana będzie tylko linia E-3/E-5. Przy takiej polityce obawiam się jednak, że będzie to powolne umieranie systemu 4/3.
2. W E-5 nie zastosowano optycznego filtra redukującego efekt mory, co ma zapewnić lepszą rozdzielczość zdjęć, a mora będzie usuwana cyfrowo. Co takie rozwiązanie daje widzieliśmy już w teście Leiki M9. Ciekawy jestem jak ten aparat wypadnie w teście oraz czy pozostałe firmy także zaczną masowo stosować takie rozwiązanie.
3. W przyszłym roku planowana jest premiera zaawansowanego kompaktu z jasnym obiektywem, kompatybilnego z akcesoriami PEN-a.
4. Olympus prognozuje w przyszłości całkowite zniknięcie lustrzanek i koncentruje swoje działania na rozwoju Mikro 4/3. Ma powstać między innymi bardziej profesjonalny PEN i kolejne obiektywy.
Co do filtru AA, to im więcej megapikseli ładują producenci, tym mniejsza potrzeba obecności tego rozwiązania, prawda? Więc w sumie być może taki moment jest blisko, bo rosnące moce procesorów w aparacie umożliwią też zaimplementowanie sprawnych algorytmów, które usuną to co najmniej z JPG-a.
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 Re: Koniec amatorskiego systemu 4/3, niech żyje mikro 4/3.
goltar napisał/a:
Nie będzie kontynuacji linii amatorskich lustrzanek 4/3, utrzymana będzie tylko linia E-3/E-5. Przy takiej polityce obawiam się jednak, że będzie to powolne umieranie systemu 4/3.
No cóż, myślałem jeszcze do wczoraj, że na zastanowienie się co do swojej przyszłości w E-systemie będę miał jeszcze przynajmniej rok czasu a okazuje się że nie.
Po tym jak wczoraj zniknął mój E-30 z ZD 50mm muszę podjąć decyzję w ciągu 2 tygodni bo nie będę miał czym pracować.
Pozostały mi jeszcze obiektywy, w tym 12-60, lampy, grip i takie tam duperele do systemu i chyba mimo tych smutnych zapowiedzi określających koniec systemu zdecyduję się na E-5 za kilka miesięcy a do tego czasu pociągnę jakoś na starym pożyczonym E-510.
Jednak kolejne ZD 50 muszę kupić
Ciekawe czy inni użytkownicy też myślą o E-5 czy też porzucają system.
To będę mógł stwierdzić dopiero za jakiś czas. Mój "talent" fotograficzny czy poziom wiedzy nie wkroczył nagle na wyższy pułap, ale zauważyłem, że wygodniej mi się fotografuje, mniej czasu poświęcam na maskowanie ograniczeń sprzętowych obróbką, a wydruki w większych formatach mają lepszą jakość.
Ja własnie czekałem na E-5 z zamiarem kupna.
A teraz zwijam "manele" i ide do Nikona.
Jak to było w filmie "Ziemia obiecana" (nawet jakby tytuł pasował w tym porównaniu hihi) kiedy Fronczewski opierniczył swojego pryncypała słowami "robie sobie z pana grubą nieprzyzwoitość".
Dla mnie priorytetem jest makro i duża głębia ostrości a ten zestaw był optymalny. Nie bardzo widzę na co miałbym zamienić w innym systemie. Chyba, że wzrok mam słabszy niż myślałem.
Nie no, w sumie to jest. Zestaw marzenie. Rozważałem Canon EF 100 f/2.8 L Macro IS USM i do tego 5DmkII ale to trochę drogo.
Groni napisał/a:
To co ty takiego z makro fotografujesz (plus ta głębia ostrości) że nie widzisz nic wymiennego?
Głównie małe i bardzo małe przedmioty na potrzeby sklepów internetowych. ZD50 robiło się to bardzo ale to bardzo przyjemnie.
Ze względu na jeszcze większą głębię planowałem nawet dokupić ZD35mm
Groni napisał/a:
Inna sparawa jak ma sie pare obiektywów + osprzęt to nie tak prosto wszystko nagle zamienić w czarodziejski sposób, łatwiej chyba dokupić nowe.
Mam 2 tygodnie na decyzję.
Chyba za dużo nie pośpię w tym czasie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11