Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 Co wybrać: Canon 18-135, Sigma 18-125 lub S17-70?
Aktualnie posiadam Kitowego 18-55, którego dostałem z Eosem 450D i Sigmę 70-300mm. Dość dużo podróżuję i zmiana obiektywów jest dla mnie męcząca i często nie taka łatwa, kiedy mam spory plecak. Poza tym brakuje czasem tych kilku mm pomiędzy 55 a 70, a Siga powyżej 135 z ręki robi się już słaba co raczej oczywiste.. Szukam czegoś bardziej uniwersalnego, co mógłbym na początek także wykorzystać w sporadycznej jak na razie fotografii ślubnej.
Który z tych obiektywów byście polecali?
1. Sigma 17-70 OS DC HSM
2. Sigma 18-125 3.8-5.6 DC OS HSM
3. Canon 18-135 EF-S 3,5-5,6
Do Canona jestem najmniej przekonany, wydaje mi się takim większym kitem.. a Sigmie 18-135 słyszałem dużo dobrego.. Co polecacie wybrać spośród tych trzech, lub innego w cenie poniżej 1800zł.. (na więcej póki co nie mogę sobie pozwolić z racji kosztów podróży..:)
Boczek89, jeśli chcesz się parać foto ślubnym, a do tego mieć uniwersalny obiektyw i kosztujący poniżej wskazanej przez Ciebie kwoty, to chyba pozostaje tylko Tamron 17-50 f/2.8...
Największe ma znaczenie dla mnie zakres ogniskowych w podróży.. więc chciałbym coś wykraczającego poza rozmiary kitu.. a więc więcej jak 55. Nad czymś konkretnym pod ślub będę myślał w przyszłości..
Potrzebujesz jednak dwóch obiektywów, bo z jednym (megazoomem) to będzie ciągły kompromis jakościowy - a to ciemno, a to słabo na długim końcu, a to linie powykrzywia na szerokim kącie; i co z tego że ma zakres.
Proponowałbym jednak Tamrona 17-50 (jest jasny i ostry, jeżeli dobierzesz sprawną sztukę) a do tego Canona 55-250IS - obiektyw nie drogi, lekki, stabilizowany i przyzwoity optycznie. Sigmy możesz się pozbyć, bo jest słabsza.
Jeżeli już koniecznie upierasz się przy jednym obiektywie to w ramach ostateczności albo Sigma 17-70, albo Canon 15-85. Ale i jednym i drugim na ślubach to będą ciężkie i niemiłe walki.
Boczek89 tez posiadam 450d i moge ci tylko tyle powiedziec. Do Canona najlepiej kupic Canona, dlaczego? Autofocus najszybszy, cichy i najcelniejszy. Brak BF/FF. Co do tamrona - super szkielko ale dzisiaj testowalem 3 w sklepiej i wszystkie trzy byly do bani... sigma? jest super ale ma wolny AF... za duzo fotek nie wyszlo mi przez ten AF... a canon coz... to canon. Mozesz na allegro ewentualnie upolowac 17-40L f4 ponizej 1800 chociaz jak mozesz poczekac to kup 17-55 f2.8 canona. Zawsze musisz isc na kompromis.
Dzięki za rady, ale ponowię warunki, które obiektyw musi spełniać - cena maksymalnie 1800zł (wyprawa kosztuje mnie ok 4tys. i to wszystko na co stać studenta ). Chodzi mi głównie o bardziej uniwersalnego zooma - rozstaw 18-55 jest za mały w tym do czego potrzebuje, a tak jak mówiłem - bardzo często nie mam czasu i warunków na częstą zmianę obiektywu. Dlatego też najdłuższa ogniskowa min 70mm. W tym roku planuje max 3-4 wesela, w przyszłym roku mam zamiar już zaopatrzyć się coś z klasy L. Dlatego zależy mi w tej chwili na opinii co do wymienionych obiektywów, którey lepszy (bo z tego przedziału i półki nic innego sensownego chyba nie ma)
1. Sigma 17-70 OS DC HSM
2. Sigma 18-125 3.8-5.6 DC OS HSM
3. Canon 18-135 EF-S 3,5-5,6
Mentos [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010
Podłącze się do pytania.
Mam 500D i chciałbym dokupić sobie obiektyw, który przyda się na pewne okazje, gdzie nie bardzo jest jak zakładać co chwilę inny obiektyw.
Zależy mi na czymś od 17-18mm i na drugim końcu 85-135mm
Cena max do 1500 zł
Przydała by się stabilizacja.
No i bardzo ważny jest AF aby działał poprawnie.
Przeczytałem mnóstwo testów i tematów na forum i mam problem z wyborem.
Zastanawiam się nad tymi 3 obiektywami:
1. Sigma 18-125 3.8-5.6 DC OS HSM
2. Canon 18-135 EF-S 3,5-5,6
3. Canon 17-85 IS USM
Z testów Sigma wypada bardzo fajnie, ale testowana była na Nikonie i nie wiem jak AF na Canonie.
Canona 18-135 testu nie ma. Trochę obawiam się jego "plastikowości", a Canon 17-85 ma sporo niekorzystnych opinii, ale można go kupić w dośc atrakcyjnej cenie.
Zdjęcia będę robił typowo amatorsko. Wakacje, imprezki rodzinne i takie tam. Nic zarobkowego.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze.
O Canonie 18-135 słyszałem, że jest raczej średniawy. Sigmy 18-125 nie znam. Tzn. miałem ją w ręku razem z 500D jakiegoś przygodnie poznanego Niemca, ale nie zamierzam się wypowiadać czy jest dobry czy zły nie zrobiwszy nim ani jednego zdjęcia.
Wspomniana Sigma parametrami robi dobre wrażenie. Szybko zerknąłem na podsumowanie testu i widzę, że nie jest źle.
Mentos [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010
Sigmę już prawie kupiłem po przeczytaniu testu, ale jak poczytałem więcej o problemach Sigm z AF na Canonie to się zastanawiam, bo test był na Nikonie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11