Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010 D90 vs 550D i wizja przejścia na ff
Drodzy forumowicze z większym doświadczeniem - pomóżcie dokonać trafnej decyzji
Chcę kupić lustrzankę z bardzo dobrymi szkłami ale tak aby na wstępie nie wydawać bardzo dużo. Dodatkowo mam wizję w przyszłości przejścia na wyższe modele ff więc dobrze by było szkła tak dobierać aby wszystkie lub część wykorzystać również po wymianie body.
Zastanawiam się na stracie nad body:
Nikon d90
Canon 550D
Oba w podobnej cenie, obrazek przyzwoity chyba i tu i tu, możliwość kręcenia filmików też się przyda. Canon wygląda i się trzyma trochę gorzej (taki jakiś dużo bardziej plastikowy, amatorski) ale ważniejsze dla mnie będą wyniki pracy aparatu niż wygląd aparatu.
Co wybrać na początek biorąc pod uwagę, że po jakimś czasie przejdę na pełną klatkę ? (Nikon D700, Canon 5D MK2).
Jeśli chodzi o szkła to tutaj zwłaszcza liczę na Waszą podpowiedź. Na co postawić ?
Potrzebować będę na pewno na paczątek jakąś jasną stałkę uniwersalną, stałkę do portretów i coś na szeroki kąt do krajobrazów. Jaki system wybrać (co mi da lepsze możliwości patrząć pod kątem jakość/ilość wydanych $) aby szkiełka pasowały również później pod pełną klatkę ?
Czytałam coś o szkiełkach Samyang w dobrej cenie - może by je wykorzystać w zestawie ?
Z góry dziękuję za pomoc w dokonaniu dobrego wyboru (pewnie więcej osób ma taki dylemat)
Dokupujesz 50/1.8D albo 50/1.4G, dokupujesz 70-300/4.5-5.6VR, coś bardziej portretowego możesz spojrzeć na Tamrona 28-75/2.8 lub Samyang 85/1.4 (ale ten nowy - z CPU)
Wszystkie te obiektywy to budżetowe szkiełka o całkiem niezłych parametrach do wykorzystania na DX i FX.
Jeśli chodzi o szeroki kąt to z tym gorzej - te szkiełka są raczej albo dla FX albo DX...
Dobrym rozwiązaniem i niedrogim jest: Sigma 20-40/2.8 (używki są tylko, trzeba poszukać ok. 800 zł.), Nikon 50/1.8 lub 1.4 i Nikon 85/1.8. Zestaw na DX i FF.
Jeśli chodzi o kwoty to myślałam tutaj o cenie body około 3 tysięcy, a na szkiełka około 3 góra 4 tysiące.
A ilukrotnie i w przeciągu jakiego czasu masz zamiar powiększyć ten budżet? FF jak na razie nie widać żeby taniało, pozostaje szukanie niezajeżdżonych starszych modeli.
Abstrahując od cen, zamiast nowości 550D wolałbym chyba poszukać 40D Nie sądzę, żebyś w obrazowaniu dostrzegła jakąkolwiek różnicę, a puszka IMHO wygodniejsza i porządniej wykonana - właściwsza konkurencja dla D90.
Zaproponowany przeze mnie powyżej zestaw to mniej więcej wychodzi cenowo tak:
Nikkor 50 mm F1.8 AF-D 525.00zł
Nikkor 70-300 mm F4.5-5.6G AF-S VR 1625.00zł
Tamron 28-75 f/2.8 SP AF XR Di LD Aspherical (IF) Macro 1499.00zł
Nikon D90 2600.00zł
--- to razem 6249zł
Coś do krajobrazu, np Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC to kolejne 2tyś zł
(ceny wzięte z pierwszego lepszego sklepu internetowego)
Zaproponowany przeze mnie powyżej zestaw to mniej więcej wychodzi cenowo tak:
Nikkor 50 mm F1.8 AF-D 525.00zł
Nikkor 70-300 mm F4.5-5.6G AF-S VR 1625.00zł
Tamron 28-75 f/2.8 SP AF XR Di LD Aspherical (IF) Macro 1499.00zł
Nikon D90 2600.00zł
Tyle, że tu nie ma ani jasnej stałki uniwersalnej ani szerokiego kąta do krajobrazów.
Przecież:
lodzia napisał/a:
Potrzebować będę na pewno na paczątek jakąś jasną stałkę uniwersalną, stałkę do portretów i coś na szeroki kąt do krajobrazów.
Po co tego 70-300 proponujesz już wogóle nie wiem.
Tyle, że tu nie ma ani jasnej stałki uniwersalnej ani szerokiego kąta do krajobrazów.
A co to jest "stałka uniwersalna" ??
Co do szerokiego, to napisałem co i jak... Jakoś nie kojarzy mi się żadna za wyjątkiem Samyanga 14. Ty że na FX to będzie baaardzo UWA a na DX - po prostu szeroki WA.
B o g d a n napisał/a:
Po co tego 70-300 proponujesz już wogóle nie wiem.
Bo jest to szkiełko na FX - o bardzo korzystnym stosunku cena/jakość. A proponuję gdyż, jak sam zacytowałeś, lodzia użyła słów "na pewno na początek", czyli dopuszcza opcje dodatkowe
Jeśli masz wątpliwości, może trzeba było zadać pytanie lodzia(i) bo to jej zwrot.
Dla mnie na APS-C np. w Canonie, najbardziej uniwersalna stałka to coś w okolicach 24-35mm, ale na pewno nie 50mm, bo to już lekkie tele.
B o g d a n, ale 50ka to zakup przyszłościowy, gdybym zaproponował np 35/2 to po przejściu na FF być może okazałoby się, że to już ciut za szeroko A poza tym ta różnica w cenie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10