Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Maj, 2010 Zmieniam kita 18-55 na co ? Tamron 17-50 czy Sigma 18-50
Witam,
Noszę się z zamiarem zmiany kitowego 18-55 Pentax'a na jakiegoś kundelka.
Moje preferencje i bufor finansowy skłania sie do niżej wymienionych egzemplarzy :
1. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro - używany na gwarancji jeszcze 1,5 roku, brak zauważalnego BF/FF (jak zapewnia sprzedawca) zadbany w cenie c.a 950-1000 PLN'a
2. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - nówka (1300PLN) do kupienia w sklepie, niestety bez możliwości sprawdzenia na miejscu z podpiętym korpusem (czyli LOTTO). Brakuje mi czasu na eskapady do większych miast w celu pożonglowania tymi słoikami
Naczytałem się opinii najrozmaitszych na tema tych dwóch szkieł i jak zwykle "głowa pęka"
Tamron - wady/serwis, loteria co do trafnego AF'a, może ciut gorsza jakość obudowy.
Zależy mi raczej na tych zakresach ogniskowych ponieważ mam juz systemowa stałkę i Tamiego 70-200, którego zalety znam i wady akceptuję
Co możecie mi doradzić w takim zestawieniu jak wymienionych dwóch punktach.
pozdrawiam,
Daro
zalety/ właściwości optyczne podobno (nie mam porównania) trochę lepsze od Sigmy, ostrość, kontrast, troszkę jaśniejsze foty.
Sigma - zalety/ wygląd optyczny, jakość tworzyw, co dalej nie wiem, trudno mi zabierać głos. Jaka jest tak naprawdę różnica optyczna ? Warta tego aby poświecić wygląd i jakość wykonania na rzecz Tamrona ?
ale dlaczego odradzacie tą sigmę? ja mam sigmę 18-50 OS (oczywiście sigma 18-50/2.8 jest lepsza w prawie wszystkim od 18-50 OS): jest ciemniejsza, mniej ostra, ale ją mam, lubię i robię nią zdjęcia. kilka punktów więcej na mm od razu szkła nie dyskwalifikuje; bądźmy fotografami, a nie fizykami czy kimś tam jeszcze. czy jak patrzymy na zdjęcie 24x16 to tę różnicę w ostrości widzimy? ja bym brał sigmę, ale to jest moje zdanie. pewnie cechy jednego i drugiego znasz i pod kątem tego, co cię najbardziej interesuje, odpowiesz sobie sam.
Sigma podobno szybciej i lepiej ustawia ostrość a to jest bardzo ważne , ważniejsze niż ten 1 mm na dole . Ja mam tamrona 17-50 i ustawianie ostrości mnie denerwuje. Choć jestem zadowolony z tego szkła
... ja bym brał sigmę, ale to jest moje zdanie. pewnie cechy jednego i drugiego znasz i pod kątem tego, co cię najbardziej interesuje, odpowiesz sobie sam.
Znam Tamrona ponieważ jak wspomniałem już jednego mam i miałem farta, bez FF/BF.
Kupiłbym jeszcze raz nawet tego 17-50, ale kupowanie na odległość to loteria i jak nie trafisz na przyzwoity egzemplarz to wiadomo co człowieka czeka w serwisie.
Sigmę znam tylko z widzenia na zdjęciach, filmikach youtub'owych i opiniach (bardzo róznych) z tego forum i innych.
suso napisał/a:
... Ja mam tamrona 17-50 i ustawianie ostrości mnie denerwuje. Choć jestem zadowolony z tego szkła
No właśnie, zadowolony jesteś niewątpliwie z własności optycznych a niezadowolony z pudłującego AF'a.
Podobno serwis Tamrona uległ w ostatniej czasie znaczącej poprawie. Gdyby tylko można było im zaufać, to czemu nie Tamron 17-50VS? Światło, stabilizacja, ostrość a wszystko za dobrą cenę...
Podobno serwis Tamrona uległ w ostatniej czasie znaczącej poprawie. Gdyby tylko można było im zaufać, to czemu nie Tamron 17-50VS? Światło, stabilizacja, ostrość a wszystko za dobrą cenę...
Tak, oby to było prawdą
Jeżeli chodzi o VC - stabilizowanego, to tylko dla Canonierów i Nikosiów.
Dla Pentaxa tylko wersja bez VC.
No tak, oczywiście macie obaj rację
Chyba niestety darpen, będziesz musiał znaleźć czas na eskapadę do jakiegoś większego miasta. W każdym wojewódzkim (chyba) znajdziesz normalny sklep fotograficzny (a nie MM czy Saturna) w którym będzie można przymierzyć sobie egzemplarz.
Pentax w Polsce jest ...niszowy. I nie było to w żadnym razie określenie lekceważące. Po prostu pytając o Tamrona w sklepie może być kilka egzemplarzy dla Canona i Nikona, a jak będzie jeden do Pentaxa to już może być powód do szczęścia.
Z Tamronem 17-50 to jest tak, że jak się trafi przyzwoity egzemplarz, to na prawdę jest się z czego cieszyć, bo to udana konstrukcja.
Nie koniecznie, można do nie go podpiąć mnóstwo starszych szkieł analogowych i nie gorszych optycznie od "jedynie słusznej" marki z pod znaku C lub N, przy czym w dalszym ciagu korzystać ze stabilizacji
Ale to juz jest pogadanka na inny watek
Tamron zamówiony, mam nadzieje, że nie będzie fiksował AF.
Nie koniecznie, można do nie go podpiąć mnóstwo starszych szkieł analogowych i nie gorszych optycznie od "jedynie słusznej" marki z pod znaku C lub N, przy czym w dalszym ciagu korzystać ze stabilizacji
Niszowość raczej nie objawia się tym, że nie można podpiać jakiś wynalazków z dalekiej Syberii czy z czasów Wielkiego Zimbabwe. Chodzi o to, że wybór sprzętu dedykowanego do Pentaxa jest dość ograniczony.
BTW w codziennej praktyce bardziej chyba przydaje się AF a nie stabilizacja...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11