Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmieniam kita 18-55 na co ? Tamron 17-50 czy Sigma 18-50
Autor Wiadomość
darpen 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   Zmieniam kita 18-55 na co ? Tamron 17-50 czy Sigma 18-50

Witam,

Noszę się z zamiarem zmiany kitowego 18-55 Pentax'a na jakiegoś kundelka.
Moje preferencje i bufor finansowy skłania sie do niżej wymienionych egzemplarzy :

1. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro - używany na gwarancji jeszcze 1,5 roku, brak zauważalnego BF/FF (jak zapewnia sprzedawca) zadbany w cenie c.a 950-1000 PLN'a
2. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - nówka (1300PLN) do kupienia w sklepie, niestety bez możliwości sprawdzenia na miejscu z podpiętym korpusem (czyli LOTTO). Brakuje mi czasu na eskapady do większych miast w celu pożonglowania tymi słoikami ;)

Naczytałem się opinii najrozmaitszych na tema tych dwóch szkieł i jak zwykle "głowa pęka" :roll:
Tamron - wady/serwis, loteria co do trafnego AF'a, może ciut gorsza jakość obudowy.

Zależy mi raczej na tych zakresach ogniskowych ponieważ mam juz systemowa stałkę i Tamiego 70-200, którego zalety znam i wady akceptuję ;)

Co możecie mi doradzić w takim zestawieniu jak wymienionych dwóch punktach.

pozdrawiam,
Daro
zalety/ właściwości optyczne podobno (nie mam porównania) trochę lepsze od Sigmy, ostrość, kontrast, troszkę jaśniejsze foty.

Sigma - zalety/ wygląd optyczny, jakość tworzyw, co dalej nie wiem, trudno mi zabierać głos. Jaka jest tak naprawdę różnica optyczna ? Warta tego aby poświecić wygląd i jakość wykonania na rzecz Tamrona ?

Reklama

witkot 
Optyczny

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   

Z całym szacunkiem dla Sigmy to odpowiem krótko Tamron!
A jak się boisz AF-a to kliknij mój profil i poczytaj w postach może znajdziesz tam odpowiedz.

oranżewski 
Optyczny

ale dlaczego odradzacie tą sigmę? ja mam sigmę 18-50 OS (oczywiście sigma 18-50/2.8 jest lepsza w prawie wszystkim od 18-50 OS): jest ciemniejsza, mniej ostra, ale ją mam, lubię i robię nią zdjęcia. kilka punktów więcej na mm od razu szkła nie dyskwalifikuje; bądźmy fotografami, a nie fizykami czy kimś tam jeszcze. czy jak patrzymy na zdjęcie 24x16 to tę różnicę w ostrości widzimy? ja bym brał sigmę, ale to jest moje zdanie. pewnie cechy jednego i drugiego znasz i pod kątem tego, co cię najbardziej interesuje, odpowiesz sobie sam. :wink:

suso 
Bywalec
suso

Sigma podobno szybciej i lepiej ustawia ostrość a to jest bardzo ważne , ważniejsze niż ten 1 mm na dole . Ja mam tamrona 17-50 i ustawianie ostrości mnie denerwuje. Choć jestem zadowolony z tego szkła

darpen 
Nowy

fotomaszewski napisał/a:
... ja bym brał sigmę, ale to jest moje zdanie. pewnie cechy jednego i drugiego znasz i pod kątem tego, co cię najbardziej interesuje, odpowiesz sobie sam. :wink:

Znam Tamrona ponieważ jak wspomniałem już jednego mam i miałem farta, bez FF/BF.
Kupiłbym jeszcze raz nawet tego 17-50, ale kupowanie na odległość to loteria i jak nie trafisz na przyzwoity egzemplarz to wiadomo co człowieka czeka w serwisie.

Sigmę znam tylko z widzenia na zdjęciach, filmikach youtub'owych i opiniach (bardzo róznych) z tego forum i innych.

suso napisał/a:
... Ja mam tamrona 17-50 i ustawianie ostrości mnie denerwuje. Choć jestem zadowolony z tego szkła

No właśnie, zadowolony jesteś niewątpliwie z własności optycznych a niezadowolony z pudłującego AF'a. :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010   

Podobno serwis Tamrona uległ w ostatniej czasie znaczącej poprawie. Gdyby tylko można było im zaufać, to czemu nie Tamron 17-50VS? Światło, stabilizacja, ostrość a wszystko za dobrą cenę...

oranżewski 
Optyczny

Baku napisał/a:
Tamron 17-50VS
oczywiście miałeś na myśli 17-50VC ;)

darpen 
Nowy

Baku napisał/a:
Podobno serwis Tamrona uległ w ostatniej czasie znaczącej poprawie. Gdyby tylko można było im zaufać, to czemu nie Tamron 17-50VS? Światło, stabilizacja, ostrość a wszystko za dobrą cenę...

Tak, oby to było prawdą ;)
Jeżeli chodzi o VC - stabilizowanego, to tylko dla Canonierów i Nikosiów.
Dla Pentaxa tylko wersja bez VC.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010   

No tak, oczywiście macie obaj rację :smile:
Chyba niestety darpen, będziesz musiał znaleźć czas na eskapadę do jakiegoś większego miasta. W każdym wojewódzkim (chyba) znajdziesz normalny sklep fotograficzny (a nie MM czy Saturna) w którym będzie można przymierzyć sobie egzemplarz.
Pentax w Polsce jest ...niszowy. I nie było to w żadnym razie określenie lekceważące. Po prostu pytając o Tamrona w sklepie może być kilka egzemplarzy dla Canona i Nikona, a jak będzie jeden do Pentaxa to już może być powód do szczęścia.
Z Tamronem 17-50 to jest tak, że jak się trafi przyzwoity egzemplarz, to na prawdę jest się z czego cieszyć, bo to udana konstrukcja.

darpen 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

Baku napisał/a:
...Pentax w Polsce jest ...niszowy.

Nie koniecznie, można do nie go podpiąć mnóstwo starszych szkieł analogowych i nie gorszych optycznie od "jedynie słusznej" marki z pod znaku C lub N, przy czym w dalszym ciagu korzystać ze stabilizacji ;)
Ale to juz jest pogadanka na inny watek ;)

Tamron zamówiony, mam nadzieje, że nie będzie fiksował AF.

Dzięki za Wasze opinie.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

darpen napisał/a:
Baku napisał/a:
...Pentax w Polsce jest ...niszowy.

Nie koniecznie, można do nie go podpiąć mnóstwo starszych szkieł analogowych i nie gorszych optycznie od "jedynie słusznej" marki z pod znaku C lub N, przy czym w dalszym ciagu korzystać ze stabilizacji ;)

Niszowość raczej nie objawia się tym, że nie można podpiać jakiś wynalazków z dalekiej Syberii czy z czasów Wielkiego Zimbabwe. Chodzi o to, że wybór sprzętu dedykowanego do Pentaxa jest dość ograniczony.
BTW w codziennej praktyce bardziej chyba przydaje się AF a nie stabilizacja...

Odpowiedz do tematu