Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Cze, 2007 Canon 85/1.8 vs. Canon 70-200/4.0 L
Na zakup obiektywy mam jescze troszke czasu i dobrze. Bo wybor musi byc perfekcyjny:) Przegladam sample zdjec obu obiektywow. Napalalem sie na 85/1.8 ale nie daja mi spokoju fotki z 70-200/4.0 L. Jak dla mnie rewelacja. Kontrast, nasycenie, ostrosc. I co tu poczac? Ktore szklo przytulic. Z mysla o portrecie i reporterce. Co radzicie?
85/1.8 jest moim zdaniem rewelacyjne i jeżeli chodzi o portret a aparat ma cropa to nie ma sensu dalej szukać.
Co do tego drugiego zastosowania... to ma być reporterka czy fotoreportaż? Bo do typowej szybkiej reporterki to oczywiście 70-200 ( na cropie troszkę traci) do fotoreportażu to jednak jasna stałka.
Tak naprawdę to reporter powinien mieć oba te szkła.
Zakup nigdy nie będzie perfekcyjny, bo zawsze mozna było kupic tańszy albo inny obiektyw. Miałem podobne dylemety, wybrałem 70-200 i parę razy sie przydał. Co do 85 to być może będzie następny - własnie zaczynam dojrzewać do stałek. Zoomy sa przede wszystkim wygodne i oszczędaja nogi. Stałki wymuszają inny styl pracy, ale efekty bywają cudne. Ja jednak polecam zoom, wygoda i szybkość złapania właściwego kadru to dla mnie podstawa.
Wlasnie ciezka sprawa. Za 85-tka przemawia swiatlo 1.8, staloogniskowosc dajaca swietna jakosc obrazu i nizsza cena. Mysle, ze chyba zostane przy planie zakupu 85/1.8, choc przyznam sie, ze slodka "rureczka" 70-200/4.0 L kusi. Ale jednak chyba 85
Witam. Tym razem porade nie dla mnie ale dla znajomego. Chce on zakupic obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM Macro z przeznaczeniem do portetu. Czasami brakuju mu szerszego kata przy kadrowaniu postaci. Czy to dobry wybor czy propnujecie cos innego?
Jeżeli ma takie założenia jak napisałeś i musi to być zoom z szerszym kątem to na cropie nic lepszego u Canona nie znajdziesz. Przy pełnej klatce to już nie jest tak różowo, wtedy musi kupić 85/1.8 by przy ciaśniejszym kadrowaniu twarzy nie zniekształcać.
I jeszcze jedno. Czy obiektyw 85/1.8 nie okaze sie zbyt waski, jesli jest potrzeba wykonac poretret calej lub czesci modelki, dysponujac mala przestrzenia w pomieszczeniu. Jak z tego wybrnac? Czy nie isc czasem w strone zooma? Ciezka sprawa. Jak zrobic aby miec dwa w jednym? Zoom i ostrosc. Bez koniecznosci kupna L-ki? POmocy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10