Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 85/1.8 vs. Canon 70-200/4.0 L
Autor Wiadomość
ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Sob 02 Cze, 2007   Canon 85/1.8 vs. Canon 70-200/4.0 L

Na zakup obiektywy mam jescze troszke czasu i dobrze. Bo wybor musi byc perfekcyjny:) Przegladam sample zdjec obu obiektywow. Napalalem sie na 85/1.8 ale nie daja mi spokoju fotki z 70-200/4.0 L. Jak dla mnie rewelacja. Kontrast, nasycenie, ostrosc. I co tu poczac? Ktore szklo przytulic. Z mysla o portrecie i reporterce. Co radzicie?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 02 Cze, 2007   

85/1.8 jest moim zdaniem rewelacyjne i jeżeli chodzi o portret a aparat ma cropa to nie ma sensu dalej szukać.
Co do tego drugiego zastosowania... to ma być reporterka czy fotoreportaż? Bo do typowej szybkiej reporterki to oczywiście 70-200 ( na cropie troszkę traci) do fotoreportażu to jednak jasna stałka.
Tak naprawdę to reporter powinien mieć oba te szkła.

ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Sob 02 Cze, 2007   

MM, zdecydowanie fotoreportaz. Jest jakas szansa aby zobaczyc sample z 85-ki wykonane przez porzadne "oczy". Bo to co widzialem, jest mizerne:P

JarekA
Nowy

Wysłany: Wto 05 Cze, 2007   

Zakup nigdy nie będzie perfekcyjny, bo zawsze mozna było kupic tańszy albo inny obiektyw. Miałem podobne dylemety, wybrałem 70-200 i parę razy sie przydał. Co do 85 to być może będzie następny - własnie zaczynam dojrzewać do stałek. Zoomy sa przede wszystkim wygodne i oszczędaja nogi. Stałki wymuszają inny styl pracy, ale efekty bywają cudne. Ja jednak polecam zoom, wygoda i szybkość złapania właściwego kadru to dla mnie podstawa.

ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Sro 06 Cze, 2007   

Wlasnie ciezka sprawa. Za 85-tka przemawia swiatlo 1.8, staloogniskowosc dajaca swietna jakosc obrazu i nizsza cena. Mysle, ze chyba zostane przy planie zakupu 85/1.8, choc przyznam sie, ze slodka "rureczka" 70-200/4.0 L kusi. Ale jednak chyba 85 :)

ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Pią 08 Cze, 2007   

Witam. Tym razem porade nie dla mnie ale dla znajomego. Chce on zakupic obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM Macro z przeznaczeniem do portetu. Czasami brakuju mu szerszego kata przy kadrowaniu postaci. Czy to dobry wybor czy propnujecie cos innego?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

A jaki ma aparat?

ArturBonoVox
Bywalec

Znajomy posiada Canona eos 30d :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli ma takie założenia jak napisałeś i musi to być zoom z szerszym kątem to na cropie nic lepszego u Canona nie znajdziesz. Przy pełnej klatce to już nie jest tak różowo, wtedy musi kupić 85/1.8 by przy ciaśniejszym kadrowaniu twarzy nie zniekształcać.

ArturBonoVox
Bywalec

Dzieki MM za potwierdzenie:) Tez uwazam, ze szkielko calkiem calkiem:)

ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Wto 12 Cze, 2007   

Witam serdecznie:) Czy jest ktos w stanie mi podeslac sample z obiektywu 85/1.8 Szczegolnie portret. To co widzialem na sieci nieco mizerne :P

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 13 Cze, 2007   

A korpus to ma być z cropem czy bez?

ArturBonoVox
Bywalec

Hehhehe, wlasnie sie zastanawialem czy dopisac pelna klatka czy crop:) MM mnie zawsze zlapie:) Crop, 1.6 :P

ArturBonoVox
Bywalec

MM, to jest szansa na sample dla cropa 1.6 ?:) Prosze.

ArturBonoVox
Bywalec

I jeszcze jedno. Czy obiektyw 85/1.8 nie okaze sie zbyt waski, jesli jest potrzeba wykonac poretret calej lub czesci modelki, dysponujac mala przestrzenia w pomieszczeniu. Jak z tego wybrnac? Czy nie isc czasem w strone zooma? Ciezka sprawa. Jak zrobic aby miec dwa w jednym? Zoom i ostrosc. Bez koniecznosci kupna L-ki? POmocy :)

Odpowiedz do tematu