Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
roznice w matrycach 50 d i 500d
Autor Wiadomość
mismlx1 
Uczestnik

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   roznice w matrycach 50 d i 500d

mam pytanie dotyczace obiektywow ,generalnie wszystkich ale najbardziej chodzi mi o 15-85 canon ef-s

testy robione sa na optyczny na 50d a ja posiadam 500d i z tego co sie troszke oczytalem matryce sie roznia ,wiec pytanie brzmi czy ten obiektyw bedzie wyrabial ,dobrze wspolpracowal z 500d .
lub czy bedzie robil podobnie fotki tzn,ostre tej samej jakosci itp.

czy te matryce az tak sie roznia na niekorzysc 500d?

czy generalnie puszka 500d da sobie rade z tym obiektywem?

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

Dlaczego nie miałby współpracować z 500D? Będzie nawet z 350D :)
Matryce 50D i 500D są chyba takie same, więc nie bardzo wiem w czym rzecz...

P_M_ 
Maniak

Ten obiektyw radzi sobie z takim czyms, jak 7d, wiec z 500d bedzie OK.
Matryce 50d i 500d roznia sie niuansami, ktore nie wplywaja szczegolnie na jakosc fotek. Zapomnij o tym.

haldeman 
Uczestnik

P_M_ napisał/a:
Ten obiektyw radzi sobie z takim czyms, jak 7d, wiec z 500d bedzie OK.
Matryce 50d i 500d roznia sie niuansami, ktore nie wplywaja szczegolnie na jakosc fotek. Zapomnij o tym.

Co jest nie tak z 7D? :neutral:

MasterB 
Maniak

haldeman, nic, ale ma bardziej upakowaną matrycę niż 50D/500D.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

haldeman napisał/a:
Co jest nie tak z 7D?

Ma bardziej upakowaną matrycę - 18Mpix, która jest bardziej wymagającą (pod pewnymi względami) dla szkieł. Jak ktoś ogląda cropy 1:1 oczywiście.

mismlx1 napisał/a:
mam pytanie dotyczace obiektywow ,generalnie wszystkich ale najbardziej chodzi mi o 15-85 canon ef-s
mismlx1 napisał/a:
czy ten obiektyw bedzie wyrabial ,dobrze wspolpracowal z 500d
mismlx1 napisał/a:
czy bedzie robil podobnie fotki tzn,ostre tej samej jakosci itp.

Wszystko jest OK - no może trochę za dużo czytasz testów. :wink:
Możesz śmiało kupić i fotografować. :wink:

mismlx1 
Uczestnik

Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

dziekujue za porady ,tak na marginesie uwazam ze obiektyw 15-85 moze stac sie hitem jak troszke stanieje juz teraz mozna go dostac za 499f .

zoom super uniwersalny rozdzielczosc obrazu nawet lepsza od 17-50 2,8f ,fakt moze troszke za ciemny ale dla amatora w wiekszosci zdjec na powietrzu idealny.

porownywalem na forach zdjecia ,ostrosc.

17-50 f i 15-85 niewielka roznica na plus 17-50 2,8f natomiast cena tego pierwszego o 350 wyzsza.

poruwnujac te 2 wyzej wymienione do 17-85 ,18-135 to jest przepasc tak przynajmniej wygladaja sample na roznych ogniskowych .

pytalem o te matryce bo czesto ludzie pisza ze puszka 500d nie radzi sobie tak dobrze jak 50d np z ostroscia,ale to moze bardziej winna jest sama puszka.

w kazdym badz razie kupuje za tydzien 15-85.
przy tej okazji prosze napiszcie mi jak ustawic iso czy inne parametry zeby dokladnie go przetestowac w sklepie.

haldeman 
Uczestnik

mismlx1 napisał/a:

pytalem o te matryce bo czesto ludzie pisza ze puszka 500d nie radzi sobie tak dobrze jak 50d np z ostroscia,ale to moze bardziej winna jest sama puszka.
.

Tu masz kilka fotek z 500D, co prawda obrobione. No ale kto tego nie tobi :mrgreen:
http://www.juzaphoto.com/...ife_finland.htm
http://www.juzaphoto.com/...-costa_rica.htm
http://www.juzaphoto.com/...ro-italy_03.htm
http://www.juzaphoto.com/...pes-ireland.htm

więc jak widzisz można z tego body wyciągnąć coś fajnego :razz:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wydaje mi się, że ewentualne różnice mogą wynikać z oprogramowania tych matryc a nie ich "inności".

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mismlx1 napisał/a:
w kazdym badz razie kupuje za tydzien 15-85.
przy tej okazji prosze napiszcie mi jak ustawic iso czy inne parametry zeby dokladnie go przetestowac w sklepie.

Według mnie EF-S 15-85 IS USM możesz kupować w ciemno bez sprawdzania. :wink:

Jeżeli już koniecznie chcesz, to niedawno pisałem Ci w wątku "Co zamiast KITA do Canona :grin:

Tak a propos: ten obiektyw to też KIT, jak prawie wszystkie zoomy standardowe Canona i wiele jeszcze innych. :wink:

mismlx1 
Uczestnik

tak wiem ze tez jest kitem ale bije na glowe kita ktorego posiadam mam nadzieje....

reasumujac ,za 500 f ktore moge przeznaczyc ,L zadnej raczej nie kupie ,15-85 to chyba najlepszy wybor,jak myslicie????

Heldeman jak patrze na twoje zdjecia to mi dech zapieraz supeerrr ,i teraz mnnie zabiles moze warto kupic L 24-105.

ps.jakim programem sobie pomagasz,ja prubuje cos tam w adobe photoshop?

haldeman 
Uczestnik

mismlx1 napisał/a:

Heldeman jak patrze na twoje zdjecia to mi dech zapieraz supeerrr ,i teraz mnnie zabiles moze warto kupic L 24-105.

ps.jakim programem sobie pomagasz,ja prubuje cos tam w adobe photoshop?

Spokojnie, to nie moje zdjęcia :mrgreen: Z tego co można przeczytać w opisie na stronie autora, to jakiś Włoch-samouk, jak sam o sobie pisze :wink: Zdjęcia obrabiane są w PS(ma nawet na stronce krótki kurs PS), aczkolwiek nie wiem dokładnie jak.

Mnie bardzo daleko do tego poziomu, podesłałem Ci je jednak abyś wiedział, że się da zrobić dobre zdjęcie 500D.Ja mam to body żeby się przekonać czy się nadaje do tej zabawy.

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.

Odpowiedz do tematu