Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miałem okazję dłużej bawić się starą Bigmą. Staaaasznie brakowało w niej OS-a. Jeśli ten tutaj będzie miał ponad 3 EV, tak jak w modelu 17-70 OS, a optycznie będzie choć ciut lepszy od poprzednika, będziemy mieli zacne szkiełko.
a mnie od tego szkła wyjątkowo odstrasza 6,3 przy 500m. w pochmurne lub mniej słoneczne dni może bez ciężko. i zastanawia mnie czemu właściwie tworząc nową (?) konstrukcje nie pomyślano o jaśniejszym końcu. nie mniej mam nadzieje ze szkło wypadnie świetnie co zmusi canona do wypuszczenia coś a'la 100-500 4.5-5.6 L
Zmiana otworu z 6.3 na 5.6 znacznie więcej światła by Ci nie dała. A przejście do f/5.0 czy f/4.5 powoduje, że przednia soczewka rośnie do 10-11 cm. Takiego obiektywu nie da się już nosić pod ręką. No i jego koszt rośnie. Popatrz na Nikkora 200-400 mm f/4.0. U niego czynny otwór wynosi właśnie 10 cm, a cena hmmm.... do amatorskich nie należy.
Oby tylko pierścień zmiany ogniskowej chodził lżej i najlepszym sposobem do przeogniskowania z 50mm do 400mm by nie było ustawienie obiektywu do dołu...
Największą bolączką może być brak ogranicznika AF-u. Jeżeli tego nie wsadzili to wielka szkoda, ale i tak dla wielu spotterów mających C lub N to będzie dobry wybór.
W kwestii ceny - jest już w ofercie Adoramy, więc pozwoliłem sobie zestawić parę liczb:
ceny w Adoramie, (przeliczenia na pln po kursie 2.8+7%) oraz [najniższe ceny skąpca]
S150-500_hsmOS 1000$ (3000pln) [4000zł] 1.3×
S 50-500_hsmEX 1060$ (3180pln) [5300zł] 1.7×
S 50-500_hsmOS 1600$ (4800pln) ======> 6200zł
S100-300/4_hsm 1200$ (3600pln) [4340zł] 1.3×
S120-300/2.8_hsm 3000$ (9000pln) [12000zł] 1.3×
C100-400_usmIS 1500$ (4500pln) [5400zł] 1.2×
Cena bigmy zdaje się w Adoramie już zjechała w oczekiwaniu na następcę, a w Polsce jeszcze nie, stąd dla bigmy pojawił się dziwny rozdźwięk między ceną w $ a ceną w zł (1.7× zamiast typowego 1.3×). Z kolei cena wyjściowa bigmy z OS (czy ona się powinna nazywać swojsko bigOS?) jest pewnie nieco zawyżona, żeby za tyle się sprzedawała, musiałaby dorównywać optycznie Canonowi 100-400is. Z tego wychodzi wstępna polska cena ok. 6000zł, co jest adekwatne do oficjalnej ceny bigmy, ale nie bardzo realistyczne rynkowo. Bigma na rynku wtórnym osiąga znacznie niższe ceny. BigOS za 5000zł to byłby hit (zakładając parametry nie gorsze niż dotąd, plus OS - być może lepszy niż IS w 100-400).
Aha: "It is not possible to use a Polarizing filter with the step down ring. If you attach a Polarizing filter, you may not be able to remove it from the lens again." W sumie to zrozumiałe, niestety.
Na temat ogranicznika AF nic nie znalazłem. Na zdjęciach obiektywu takowego nie widać.
W kwestii ceny - jest już w ofercie Adoramy, więc pozwoliłem sobie zestawić parę liczb:
ceny w Adoramie, (przeliczenia na pln po kursie 2.8+7%) oraz [najniższe ceny skąpca]
Czemu nie doliczasz VATu.
2,8 + 7% + transport + 22% VAT = to samo co w Adoramie.
Przecież to wszystko jedno, będzie wyższa cena wyjściowa, a niższy przelicznik i prognozowana cena się przez to nie zmieni.
PS: proponuję nie rozpoczynać w tym wątku dyskusji na temat różnic cenowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,29 sekundy. Zapytań do SQL: 15