Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
prosze o pomoc w wyborze obiektywu do focenia dzieciaków d90
Autor Wiadomość
nemonczi 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   prosze o pomoc w wyborze obiektywu do focenia dzieciaków d90

Witajcie!
Jestem nowa i komletnie nemo:) i w związku z tym proszę o pomoc. Planuje zakup D90 i borykam się z tematem, czy kupić z kitem 18-105 czy od razu zakupić inny-odpowiedni. Chodzi mi o fotografowanie głównie dzieci, w różnych sytuacjach (dom, plener, zabawy), a także typowe wykorzystanie do krajobrazów, rodzinnych uroczystości (typu chrzciny czy wesele w ciemnym kościele również). Dużo czytałam o wyborze obiektywów ale wciąż nie wiem nic :( . Wiem, że chcę na początek jeden zoom plus jakąś jasną stalkę. Zastanawiałam się tez nad lampą. Moim marzeniem są oczywiście jasne zoomy nikona (byłyby najbardziej uniwersalne do powyższego) ale cena powala. Tokiny i sigmy odpadają, gdyż jako nowicjuszka sama nie byłabym w stanie dobrać właściwego egzemplarza. Jak już wspomniałam zależy mi na uniwersalności (jeden do wszystkiego - choć wiem, że to mało realne). Zależy mi też na tym aby szkło było rozwojowe - aby dało duże pole do popisu a jednocześnie żeby było podstawą do dalszej nauki. Nie chcę szkieł zmieniać co roku, chcę od początku budować właściwą szklarnię, zaczynając od wartościowych szkieł (w moim przypadku szklarenkę ;) - które w miarę jeśli się okaże że wybór nie trafiony to będzie mi łatwo odsprzedać. Z góry dzięki za cierpliwość w czytaniu elaboratu i za ewentualne porady :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   

D90 + 18-105VR + 50/1,8D + SB600

I już ;)

nemonczi 
Nowy

A ze stalek na pewno ta? Zastanawiałam się nad 50 1.4, 85, i 35. Która z nich będzie najbardziej uniwersalna do ruchliwych dzieciaków w domu i na zewnątrz oraz do ślubu wewnątrz ciemnego kościoła?

[ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 16:23 ]
No i zastanawiałam się też nad 80-200 2.8 zamiast tego kitwego, ale on chyba nie ma stabilizacji... No i ie wiem czy jest sens ładować tyle kasy... A może 70 -300? tańszy choć ciemniejszy?

oranżewski 
Optyczny

podaj budżet - chętnie pomożemy ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

nemonczi, 80-200 w zastępstwie do 18-105? Porównujesz ponton do żaglówki... Co z takiego porównywania wynika?

Ale skoro masz takie dylematy, to może faktycznie zacznijmy od:
fotomaszewski napisał/a:
podaj budżet

nemonczi 
Nowy

Nie nie ja nie porównuje, po prostu zastanawiam się, czy nie "zepiąć" się na żaglówkę ;)
A budżet to 5000, z zaciśniętymi zębami może 6000.... (o zgrozo :) ) )

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

jak do 6 tyś. to:
1. Nikon 17-55/2.8: używany 0k. 3000 zł. Super obiektyw do wnętrz bez użycia lampy, imprez różnych, może być do krajobrazu chociaż przydałoby się 10mm.
2. Nikon 85/1.8; nowy ok. 1300zł. Typowy do portretów
3. Nikon 70-300 VR: nowy ok. 1400 zł. Do obserwacji dzieci z daleka żeby ich nie płoszyć i nie przeszkadzać im w zabawie. Żeby zachowywali się naturalnie.

Nikona 50/1.4 nie umieszczam bo w N 17-55/2.8 jest bardzo dobre 50mm z pięknym bokehem.

Raideur 
Rozmowny

nemonczi tak jak ktos wyzej napisal N 17-55mm bedzie naprawde dobry,lecz skoro masz ograniczony budzet ,no to musialby to byc juz uzywany obiektyw? Dobrym rozwiazaniem szczegolnie do takiego przeznaczenia jak piszesz ,bylby zoom tzw "spacerowka" np 18-200 lub 16-85 ,lecz do tego dobrze przewidziec lampe,jednak zmiescisz sie w budzecie no i sprzet bedzie nowy;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

D90+18-105VR+70-300VR+35/1,8+SB600 :smile:

Odpowiedz do tematu