Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Lut, 2013 NIKON D 80 - jaki kolejny obiektyw?
Witam wszystkich
Mój sprzęt to :
Aparat Nikon D80
Obiektyw AF Nikkor 50mm f/1.8D
Obiektyw AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II (3.0x)
Lampa SB-600
Chciałbym kupić obiektyw. Fotografuję głównie w trakcie wyjazdów wakacyjnych i imprez rodzinnych. Lubię też robić portrety (ale do tego już mam stałkę, która bardzo mi odpowada).
Jestem amatorem, ale planuję zapisać się na kurs. na początek chyba będzie to obsługa aparatu bo mimo sporego czasu nie potrafię używać wszstkich funkcji - z lenistwa - lustrzanka od 3ch lat. Choć nie jest aż tak źle jak to napisałem, kilka podstaw znam
Zastanawiam się jaki powinienem kupić kolejny obiektyw? Ten kit 18-55mm już mi chyba nie wystarcza. Czym go najlepiej zamienić i czy warto zamieniać a może lepiej powinienm dokupić kolejny ?
Wydaje mi się że przeszkadza mi to że mało widzę w obiektywie, pewnie powinienem kupić jakiś szerokokątny obiektyw ( do architektury, wąskie uliczki itd ) który obejmował by w kadrze większa zakres.
Również przy zatsanych sytułacja np. kiedy na plaży bawi się dziecko jestem oddalony nie moge zrobić efektu dziecko wyraźne tło rozmyte. Używając stałki przy portrecie nie ma z tym żadnego problemu - ale używając jej trzeba byc blisko.
ps. ta granica 700 była na początek ustalona więc jak ja delikatnie będę przekraczął nic się nie stanie. Zastanawiam się też czy warto kupić używany obiektyw jak dla amatora takiego jak ja ?
To tylko dobrze poszukaj samyanga 14mm-może się udać. To jedyne używane UWA poniżej 1k.
Każdy inny obiektyw o podobnym zakresie będzie kosztować minimum 1,3k.
A Zenitar fisheye 16mm f/2,8 , z tego co wyczytałem przy aparatach jak mój d80 nie zachowuje się jak typowe rybie oko tylko bardziej jak obiektyw szerokokątny.
Zenitar na matrycy DX będzie tylko trochę szerszy niż 18 mm z 18-55, a będzie obarczony brzydkimi dystorsjami. Do tego do Nikona trzeba będzie zakupić przejściówkę z soczewką, jeśli będziesz chciał mieć możliwość ostrzenia na nieskończoność. Taki manewr zdegraduje jakość obrazu.
sa zenitary z mocowaniem F tyle ze jak zostalo wspomniane obiektyw rybie oko nawet po przycieciu do formatu DX nadal daje inne odwzorowanie rzeczywistosci - linie proste nadal beda zakrzywione a obiektywy reklilinearne (te wszystkie poza rybim okiem ) sa tak skonstruowane, by bez wzgledu jak szeroki kat oferowaly linie proste pozostaly proste
Zakładając, że zenitar daje jakąkolwiek jakość obrazu już bez przejściówki...
Samyang jest w podobnej cenie i ma nowe powłoki. Nie jest zabytkiem radzieckiej myśli optycznej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11