Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ostrośc kilku twarzy
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Czw 07 Paź, 2010   ostrośc kilku twarzy

witam. Jak w temacie czyli pytanie następujące. Mam 3 osoby a raczej popiersia do sfotografowania. Prawa, lewa postać w tej samej linii, środkowa nieco dalej, a dokładnie za nimi czyli odległość od twarzy ok 30 cm. Jak zrobić fotkę żeby wszystkie 3 twarze były ostre i mała głębia ostrości była zachowana? Czyli tak pewnie podsumowując, jak ustawić aparat na taką fotkę?Odległość od obiektów może metr plus zoom mojego 17-50 stosownie do zapełnienia kadru popiersiami.Robiłem fotki, ale nie wiem jak z punktem ostrości bo ostrzy mi na jedną z twarzy reszta nieostra. Wiem, że to podstawy trzymania aparatu w ręce , ale człek się całe życie uczy :)
Pewnie tu chodzi o ostrzenie uśrednione , ale co gdy chce na takim zoomie i w takiej odległości zrobić fotkę?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 07 Paź, 2010   

Poczytaj o głębi ostrości.
A jak poczytasz, to pobaw się kalkulatorem http://www.dofmaster.com

lukemeng 
Bywalec

dzięki hijax_pl, a można coś po polskiemu?Wydawało mi się, że ogarniam już to zagadnienie, ale troszkę mnie zmieszała ta sytuacja jak nie mogłem ostrzyć na trzech twarzach bo punkty mi tańczyły (AF-C). Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem. Kalkulatora w ogóle nie ogarniam :oops:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow?
2) jesli glebia ostrosci bedzie bardzo plytka a srodkowa twarz jest dalej od dwoch pozostalych to nie ma sily, albo srodkowa bedzie ostra a pozostale nieostre albo na odwrot
3) daj aparat na statyw, upewnij sie ze jest w plaszczyznie rowloleglej do dwoch twarzy po bokach, ustaw ostrosc recznie gdzies pomiedzy odlegloscia plaszczyzny aparatu i bocznych twarzy i odlegloscia do twarzy centralnej (zakladam, ze jest w centrum i ustawiasz aparat dokladnie na przeciw niej), cyknij fotke, jesli twarze beda nadal nieostre to przymknij przyslone i cykaj dalej az wszystkie beda zadowalajaco ostre

w tej sytuacji nie ma innego wyjscia jak przymkniecie przyslony, nawet tilt-shift nic by tu nie dal

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
Kalkulatora w ogóle nie ogarniam

Podajesz model aparatu, użytą ogniskową, wartość przysłony, odległość ostrzenia i podaje Ci ile cm przed i ile za płaszczyzną ostrości rozkłada się głębia. Pamiętaj tylko, że im bliżej tych granic, tym mniejsza ostrość jest.
lukemeng napisał/a:
bo punkty mi tańczyły (AF-C)

AF-C to tryb ciągłego AF. Przestaw na AF-S, wyceluj gdzieś w środek i zostaw.
lukemeng napisał/a:
Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem

http://pl.wikipedia.org/w...a_ostro%C5%9Bci

lukemeng 
Bywalec

moronica napisał/a:
1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow?

zupełny przypadek ;)
moronica napisał/a:
daj aparat na statyw

brak :( (jeszcze)
moronica napisał/a:
nawet tilt-shift nic by tu nie dal

no na pewno by nie dał bo nawet nie wiem co to jest ;)

właśnie jestem po testach, czyli: przy ustawieniu manualnym ostrości pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre i mniej więcej wyśrodkowałem ostrość między środkowym, tylnym obiektem, a dwoma przednimi przy przymknięciu przysłony do f/20 po pstryknięciu wszystkie obiekty miałem ostre. czy dobrze to zrobiłem czy nie tak?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

jest ok, choc warto bylo sprawdzic czy potrzeba ci az f/20, moze wystarczyloby mniej, zwlaszcza ze zalezy ci na jak najmniejszej przyslonie

lukemeng 
Bywalec

czyli pomimo, iż na manualu w wizjerze mam obiekty nieostre to przy wyższej przysłonie obiekty się "wyostrzają"?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre

Kiedy ostrzysz, obiektyw jest maksymalnie otwarty, czyli na najmniejszej możliwej przysłonie. Aby zobaczyć jak będzie zdjęcie wyglądało użyj przycisku "podgląd głębi ostrości", wiesz chyba który to? ;)
lukemeng napisał/a:
czyli pomimo, iż na manualu w wizjerze mam obiekty nieostre to przy wyższej przysłonie obiekty się "wyostrzają"?

Przysłona odpowiada za ilość wpadającego światła do aparatu, przy okazji też sterujesz głębią ostrości. Im większa liczba przysłony - tym większa głębia (więcej płaszczyzn ostrych)
Kiedy ostrzysz masz najmniejszą przysłonę. Kiedy robisz zdjęcie, przed otwarciem migawki, aparat przestawia przysłonę do wartości wybranej

Przypatrz się temu filmowi: http://www.youtube.com/watch?v=o6CFkTCEP5o

MasterB 
Maniak

lukemeng, ta tabela pozwoli oszacować GO. Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8...

http://dofmaster.com/doftable.html

lukemeng 
Bywalec

prawie wszystko rozumiem. Wiem że w moim f2.8 to mała głębia, f/32 to maksymalnie ostro. Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie.Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL ustawiam EV stopniowo na + i lampa w moim odczuciu błyska tą samą siłą czy mam np. EV +2,3 czy EV 0,0. Wiem że mnie odeślecie do instrukcji ale coś może z praktyki? Będę wdzięczny ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
f/32 to maksymalnie ostro

Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję...
lukemeng napisał/a:
Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie.

Albo więcej światła sobie zorganizujesz, albo czułość podniesiesz. Do tego jest właśnie ISO ;)
lukemeng napisał/a:
Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL

Jak masz TTL, niezależnie od tego jaka jest przysłona lampa dobierze sobie moc tak by oświetlić optymalnie. Przestawianie kompensacji ekspozycji wpłynie co najwyżej na światło zastane - nie błyskowe. Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku.

lukemeng 
Bywalec

MasterB, nie bardzo wiem co oznaczają te liczby w tej tabeli, near, far ale co dokładnie?
MasterB napisał/a:
Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8...

a jak użyję 2.8 albo 4 to jak to będzie wyglądać?
hijax_pl napisał/a:
Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję...

czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś?? ;)
hijax_pl napisał/a:
Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku.

a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku? Moja amatorska ręka ustawia tylko EV -3, +3
jak się ma ten kalkulator i tabela do moich ostrych i nieostrych twarzy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
near, far ale co dokładnie?

Odkąd i dokąd będzie (jakoś tam) ostro ;)
lukemeng napisał/a:
a jak użyję 2.8 albo 4 to jak to będzie wyglądać?

Głębia ostrości będzie mniejsza... Dla aparatu D90 z 30mm obiektywem, i odległości 1m, przy f/4 całkowita GO będzie miało szerokość 17cm.
lukemeng napisał/a:
a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku?

Wciskasz ten przycisk z błyskawicą ;) i trzymając wciśnięty - kręcisz rolkami. Jedna - zmieniasz tryb pracy lampy, drugą - kompensację błysku właśnie.

[ Dodano: Czw 07 Paź, 2010 22:03 ]
lukemeng napisał/a:
czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś?? ;)

To jest wykres ostrości z testu optycznych Twojego szkiełka:

Wykres ma postać garba. Przed maksimum, ogranicza ostrość aberracja, za maksimum - to efekt dyfrakcji. O ile z aberracja można walczyć, o tyle z dyfrakcją nic się nie da zrobić. Tak to już jest fizyką a fajnie opisane jest to tu ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 07 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Ewentualnie strzel dwie fotki, jeda z ostroscia na przednie, druga na tylnia twarz i zloz razem w jedna, wtedy beda wszystkie ostre a tlo tez odpowiednio rozmyte.

Odpowiedz do tematu