Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam. Jak w temacie czyli pytanie następujące. Mam 3 osoby a raczej popiersia do sfotografowania. Prawa, lewa postać w tej samej linii, środkowa nieco dalej, a dokładnie za nimi czyli odległość od twarzy ok 30 cm. Jak zrobić fotkę żeby wszystkie 3 twarze były ostre i mała głębia ostrości była zachowana? Czyli tak pewnie podsumowując, jak ustawić aparat na taką fotkę?Odległość od obiektów może metr plus zoom mojego 17-50 stosownie do zapełnienia kadru popiersiami.Robiłem fotki, ale nie wiem jak z punktem ostrości bo ostrzy mi na jedną z twarzy reszta nieostra. Wiem, że to podstawy trzymania aparatu w ręce , ale człek się całe życie uczy
Pewnie tu chodzi o ostrzenie uśrednione , ale co gdy chce na takim zoomie i w takiej odległości zrobić fotkę?
dzięki hijax_pl, a można coś po polskiemu?Wydawało mi się, że ogarniam już to zagadnienie, ale troszkę mnie zmieszała ta sytuacja jak nie mogłem ostrzyć na trzech twarzach bo punkty mi tańczyły (AF-C). Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem. Kalkulatora w ogóle nie ogarniam
1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow?
2) jesli glebia ostrosci bedzie bardzo plytka a srodkowa twarz jest dalej od dwoch pozostalych to nie ma sily, albo srodkowa bedzie ostra a pozostale nieostre albo na odwrot
3) daj aparat na statyw, upewnij sie ze jest w plaszczyznie rowloleglej do dwoch twarzy po bokach, ustaw ostrosc recznie gdzies pomiedzy odlegloscia plaszczyzny aparatu i bocznych twarzy i odlegloscia do twarzy centralnej (zakladam, ze jest w centrum i ustawiasz aparat dokladnie na przeciw niej), cyknij fotke, jesli twarze beda nadal nieostre to przymknij przyslone i cykaj dalej az wszystkie beda zadowalajaco ostre
w tej sytuacji nie ma innego wyjscia jak przymkniecie przyslony, nawet tilt-shift nic by tu nie dal
Podajesz model aparatu, użytą ogniskową, wartość przysłony, odległość ostrzenia i podaje Ci ile cm przed i ile za płaszczyzną ostrości rozkłada się głębia. Pamiętaj tylko, że im bliżej tych granic, tym mniejsza ostrość jest.
lukemeng napisał/a:
bo punkty mi tańczyły (AF-C)
AF-C to tryb ciągłego AF. Przestaw na AF-S, wyceluj gdzieś w środek i zostaw.
lukemeng napisał/a:
Proszę o jakieś konkretne linki dotyczące tematu bo trochę już o głębii czytałem
1) przede wszystkim czemu uzywasz af-c dla statycznych obiektow?
zupełny przypadek
moronica napisał/a:
daj aparat na statyw
brak (jeszcze)
moronica napisał/a:
nawet tilt-shift nic by tu nie dal
no na pewno by nie dał bo nawet nie wiem co to jest
właśnie jestem po testach, czyli: przy ustawieniu manualnym ostrości pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre i mniej więcej wyśrodkowałem ostrość między środkowym, tylnym obiektem, a dwoma przednimi przy przymknięciu przysłony do f/20 po pstryknięciu wszystkie obiekty miałem ostre. czy dobrze to zrobiłem czy nie tak?
pomimo , iż w wizjerze miałem wszystkie obiekty (butelki z etykietami) nieostre
Kiedy ostrzysz, obiektyw jest maksymalnie otwarty, czyli na najmniejszej możliwej przysłonie. Aby zobaczyć jak będzie zdjęcie wyglądało użyj przycisku "podgląd głębi ostrości", wiesz chyba który to?
lukemeng napisał/a:
czyli pomimo, iż na manualu w wizjerze mam obiekty nieostre to przy wyższej przysłonie obiekty się "wyostrzają"?
Przysłona odpowiada za ilość wpadającego światła do aparatu, przy okazji też sterujesz głębią ostrości. Im większa liczba przysłony - tym większa głębia (więcej płaszczyzn ostrych)
Kiedy ostrzysz masz najmniejszą przysłonę. Kiedy robisz zdjęcie, przed otwarciem migawki, aparat przestawia przysłonę do wartości wybranej
lukemeng, ta tabela pozwoli oszacować GO. Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8...
prawie wszystko rozumiem. Wiem że w moim f2.8 to mała głębia, f/32 to maksymalnie ostro. Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie.Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL ustawiam EV stopniowo na + i lampa w moim odczuciu błyska tą samą siłą czy mam np. EV +2,3 czy EV 0,0. Wiem że mnie odeślecie do instrukcji ale coś może z praktyki? Będę wdzięczny
Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję...
lukemeng napisał/a:
Ale jak wyższy f/ to i światła mniej więc dłuższe naświetlanie.
Albo więcej światła sobie zorganizujesz, albo czułość podniesiesz. Do tego jest właśnie ISO
lukemeng napisał/a:
Więc jak to jest z lampą SB 900 bo przy większym f/ ustawiam na TTL
Jak masz TTL, niezależnie od tego jaka jest przysłona lampa dobierze sobie moc tak by oświetlić optymalnie. Przestawianie kompensacji ekspozycji wpłynie co najwyżej na światło zastane - nie błyskowe. Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku.
MasterB, nie bardzo wiem co oznaczają te liczby w tej tabeli, near, far ale co dokładnie?
MasterB napisał/a:
Jeśli różnica między planami wynosi 30cm to z odległości metra i przy ogniskowej 30mm możesz użyć przysłony f/5.6-f/8...
a jak użyję 2.8 albo 4 to jak to będzie wyglądać?
hijax_pl napisał/a:
Nie do końca. Powyżej f/11 ostrość spada ze względy na dyfrakcję...
czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś??
hijax_pl napisał/a:
Jeśli chcesz zmian - użyj kompensacji błysku.
a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku? Moja amatorska ręka ustawia tylko EV -3, +3
jak się ma ten kalkulator i tabela do moich ostrych i nieostrych twarzy?
Głębia ostrości będzie mniejsza... Dla aparatu D90 z 30mm obiektywem, i odległości 1m, przy f/4 całkowita GO będzie miało szerokość 17cm.
lukemeng napisał/a:
a gdzie przy trybie TTL jest kompensacja błysku?
Wciskasz ten przycisk z błyskawicą i trzymając wciśnięty - kręcisz rolkami. Jedna - zmieniasz tryb pracy lampy, drugą - kompensację błysku właśnie.
[ Dodano: Czw 07 Paź, 2010 22:03 ]
lukemeng napisał/a:
czy Ty mnie zawsze musisz zastrzelić czymś??
To jest wykres ostrości z testu optycznych Twojego szkiełka:
Wykres ma postać garba. Przed maksimum, ogranicza ostrość aberracja, za maksimum - to efekt dyfrakcji. O ile z aberracja można walczyć, o tyle z dyfrakcją nic się nie da zrobić. Tak to już jest fizyką a fajnie opisane jest to tu
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 07 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ewentualnie strzel dwie fotki, jeda z ostroscia na przednie, druga na tylnia twarz i zloz razem w jedna, wtedy beda wszystkie ostre a tlo tez odpowiednio rozmyte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10