Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sensowna najtańsza lustrzanka z LiveView + obiektyw
Autor Wiadomość
pafel9 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Maj, 2010   Sensowna najtańsza lustrzanka z LiveView + obiektyw

Witam wszystkich :-)

Od kilku dni wybieram lustrzankę, tę pierwszą... Będzie to mój pierwszy tego typu sprzęt, a zdjęć do tej pory za wiele nie robiłem. Jednak ma to był właśnie lustrzanka, ta decyzja jest nieodwołalna, więc proszę o oszczędzenie propozycji kompaktów, hybryd itp., jak i skłaniania do zastanawienia, czy mi aby na pewno jest takie narzędzie potrzebne. Wiem, że jestem zielony, ale kiedyś trzeba zacząć ;-)

Przeczytałem większość podobnych wątków, i szczerze mówiąc mam już dość dylematów - trzeba coś kupić i zacząć robić te zdjęcia.

Budżet mam bardzo ograniczony. Najpierw chciałem coś nowego na raty (do 2000 zł max!), ale ze z tymi ratami nie takie hop, to uśmiechnę się do Allegro i kupię coś jeszcze tańszego (1000 zł z kawałkiem). Chodzi mi o body i uniwersalny obiektyw (o ile o uniwersalności mozna mówić: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - każdy to wie, a już z pewnoscią ja po przeczytaniu wielu podobnych wątków na forach). Przez dwa nastepne lata będę bawił się tym co sobie sprawie, dlatego niestety nie ma mowy o rozbudowywaniu sprzetu. Potem czas pokaże. Zastowosanie aparatu będzie polegało na robieniu zdjeć wszystkiemu.
Potrzebuję waszej pomocy i opinii :-)

Przeglądając to co jest dostępne na dzien dzisiejszy, myslę o Sony a300 + obiektyw (zapewne będzie to kit, ale może polecacie cos lepszego?)
Dlaczego? Już wyjaśniam:

- chcę mieć LiveView (a 'alfy' najlepiej pod tym kątem ponoć zdjęcia robią)
- podoba mi się uchylny ekran
- ma lepszą 'budowę' niż nowsza a330 - jestem facetem, a tamta ergonomia to raczej dla komunijnego dziecka...

- a co do reszty, to przecztałem, ze za te pieniądze i tak cokolwiek bym nie wybrał, to róznicy nie zauważę, a do tego to i tak ja będę nasłabszym ogniwem.

Wiem, ze z powodu LiveView wiele modeli innych firm odpada, ale trudno.
Szkoda, ze matryca jest CCD, ale czy to aż taka różnica odczuwalna dla amatora?

JAko, że body mam jako tako sprecyzowane, główne pytanie moje jest następujące: jaki obiektyw do tego wybrać? Ponoć kit 18-70 to troszke nieudane szkło, więc na jakie to zamienić?

Jaka jest różnica i na czyją korzyść między a300, a a350 ? Roznice w specyfikacjach widzę, ale jak wygląda to w praktyce? Które body byście wybrali to użytkowania z podstawowym/kitowym/'uniwersalnym' obiektywem?

Znacie i polecacie jakieś alternatywy dla mojego 'wyboru' (nie zapominając o LiveView) ?

Oczywiście sprzęt moze byc używany do 1500 max.

Z innej beczki:

Gdyby mi się udało zakombinować kredyt to:

Pentax K-x + DAL 18-55
Nikon D5000 18-55 II Kit
Sony a500 + 18-55
CANON 450D 18-55

???

W zasadzie chodzi mi o pomoc przy wyborze tych Sony z Allegro i do tego obiektywu, bo wydaje mi się, za dla takiego laika jak ja wydawanie większej sumy i tak nie przyniesie efektu.
A jak się ma Sony do Canon EOS 1000D + 18-55mm IS ?

Z góry dzieki za pomoc. Czekam na sugestie.

Pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 21 Maj, 2010   

pafel9 napisał/a:
Przeczytałem większość podobnych wątków, i szczerze mówiąc mam już dość dylematów - trzeba coś kupić i zacząć robić te zdjęcia.

Brawo!
pafel9 napisał/a:
chcę mieć LiveView (a 'alfy' najlepiej pod tym kątem ponoć zdjęcia robią)

Nie - alfy mają "szybkiego" autofokusa w tym trybie. Najlepsze zdjęcia w kategorii do 2tyś robi Pentax K-x ;)
pafel9 napisał/a:

??? Przecież większość konstrukcji wszystkich producentów ma LV :???: :shock:
pafel9 napisał/a:
Gdyby mi się udało zakombinować kredyt to:

Pentax K-x + DAL 18-55
Nikon D5000 18-55 II Kit
Sony a500 + 18-55
CANON 450D 18-55

Ja bym brał Nikona D5000 ale z obiektywem 18-105VR, ale to koszt koło 2500zł. :shock:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli LV a AFem to tylko któraś z Alf. Na przykład A300.

pafel9 
Nowy

Czy szybki autofokus alf nie będzie czymś przydatnym dla początkującego amatora?

Co do lustrzanek za 2 tys. to czułem, ze niepotrzebnie zahaczę ten temat. Chcę kupić bardzo tanią lustrzanke, jak w temacie :razz:

Nacisk w moim poście był na:

Cytat:
W zasadzie chodzi mi o pomoc przy wyborze tych Sony z Allegro i do tego obiektywu, bo wydaje mi się, za dla takiego laika jak ja wydawanie większej sumy i tak nie przyniesie efektu.
A jak się ma Sony do Canon EOS 1000D + 18-55mm IS ?

i

Cytat:
Jako, że body mam jako tako sprecyzowane, główne pytanie moje jest następujące: jaki obiektyw do tego wybrać? Ponoć kit 18-70 to troszke nieudane szkło, więc na jakie to zamienić?

Jaka jest różnica i na czyją korzyść między a300, a a350 ? Roznice w specyfikacjach widzę, ale jak wygląda to w praktyce? Które body byście wybrali to użytkowania z podstawowym/kitowym/'uniwersalnym' obiektywem?

Cytat:
pafel9 napisał/a:

??? Przecież większość konstrukcji wszystkich producentów ma LV :???: :shock:

Większość? do 1300 z Allegro?

[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 10:36 ]
MC napisał/a:
Jeśli LV a AFem to tylko któraś z Alf. Na przykład A300.

a co z porównaniem a300 z a350 ?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jak zamierzasz robić zdjęcia na zombi to kup jednak jakiś kompakt, one są lżejsze i wygodniejsze do trzymania na wyciągniętych rękach przed sobą :razz:

MasterB 
Maniak

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Jak zamierzasz robić zdjęcia na zombi to kup jednak jakiś kompakt, one są lżejsze i wygodniejsze do trzymania na wyciągniętych rękach przed sobą :razz:

Kolega na pewno miał na myśli że potrzebuje liveview żeby wspomagać się nim podczas ręcznego ostrzenia przy fotografowaniu ze statywu :lol:

pafel9, jeśli jednak jestem w błędzie, to chyba tylko Alfy mają w miarę sprawny AF przy liveview. Różnice między a300 i a350 są raczej niezauważalne - kiedyś Pan w Pomarańczowym Krawacie próbował mnie przekonać że a350 jest milion razy lepsiejsza, ale zdjęcia porównawcze dowiodły że różnica jest minimalna.

Na serio potrzebujesz "luszczankę"? Skoro i tak masz zamiar przyspawać do niej kita i ostrzyć przy pomocy LV... Tak tylko głośno myślę, to w końcu Twoja kasa :)

Tutejszyn 
Optyczny

MasterB napisał/a:
Kolega na pewno miał na myśli że potrzebuje liveview żeby wspomagać się nim podczas ręcznego ostrzenia przy fotografowaniu ze statywu :lol:

Stoisz na straży wolności wyboru i to jest dobre. Nie ma nic gorszego niż nakłanianie na siłę do swoich racji. Z drugiej strony kiedy kandydat na kierowcę pierwszy raz siada za kierownicą i przyjmuje pozycję z nosem przy szybie, to chyba dobrze jest przynajmniej powiedzieć, że kiedy walnie poducha, to będzie miał kłopot. Nie mówię już o wolniejszej reakcji na zdarzenia, bólach kręgosłupa i tak dalej..
Tak naprawdę nic mnie nie obchodzi to jak ktoś trzyma aparat (chyba, że go znam osobiście i do tego lubię..). Chodzi o to, że parcie dotychczasowych uzytkowników kompaktów na to, aby lustrzanka przypominała im kompakt jest zbyt duze. Może to w końcu doprowadzić do usunięcia przez marketing wizjera w ogóle, usunięcia lustra, usunięcia pierscienia ostrości, a wszystko będzie włożone w obudowę kamery..
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pią 21 Maj, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

pafel9 
Nowy

Tak, potrzebuję. Nie sprawdzi się to trudno - na allegro też można rzeczy sprzedawać ;-)
Teraz większość lepszych lustrzanek LV ma. Ale teraz to mnie na taką nie stać. Być może za 2-3 lata zmienie sprzęt, a chciałbym wiedzieć, czy taka rzecz jak LV ma w ogóle sens dla mnie. Nie dowiem się tego, jeśli w tej pierwszej lustrzance nie będę tego miał. Wiem, że zapewne powinienem podejść do tego bardziej jak do kupna garnturu,,, ze tylko dla mnie i musi pasować, ale w praktyce tego sprzetu nie bede uzywał tylko ja, ale i moi bliscy, a im moze taki LV się przydac. Ja planuję spoglądać prze z to małe okienko ;-)
Czy to źle, że chce mieć dwie możliwości...?

MasterB, skoro piszesz, ze nie am róznic miedzy a300 i a330, to teraz jaki obiektyw do tego? Dużo lepszy jest np. kit 18 -55 z nowszej a330, niz ten 18-70 z a300 owiany złą legendą?

Niestety w najblizszym roku albo nawet i dwóch latach nie mam za co tego kita odspawać - dlatego chcę aby był w miarę "przystępny jakościowo". Ale przynajmniej po tym czasie będę miał wiekszą wiedzę na temat obiektywu(ów) jakiego(-ich) mi trzeba :wink:

Z tego co mi wiadomo, to te alfy mają wbudowany napęd autofokusu, co w połączeniu ze stabilizacją matrycy daje możliwość stosowania obiektywów minolty za niewielkie pieniądze. Przynajmniej tak mówili pan z Saturna i z Fotojokera.

Czy dostanę cos takiego w innym body za podobne pieniądze? (podobne == +- 10%)

[ Dodano: Pią 21 Maj, 2010 13:10 ]
Tutejszyn, Twoja wizja to już chyba skrajność....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pafel9 napisał/a:
Tutejszyn, Twoja wizja to już chyba skrajność....

Nie do końca...

Tutejszyn, musisz niestety przyjąć do wiadomości jak wyglądają statystyki sprzedaży aparatów, tj udziałów w całym torcie kompaktów i lustrzanek.
Naturalnym jest że najprostsze lustrzanki są adresowane do "switcherów" (a nie do mniej zasobnych amatorów) - z tego też wynika pęd ku skompaktczeniu aparatu formalnie należącego do grupy DSLR.
Jednakże nie da się trzymać aparatu z większym obiektywem tak jak kompakt, okazuje się że wcale AF nie jest potrzebny przy korzystaniu ze statywu itp itd.. Ale do tego trzeba się przekonać. Po prostu życie boleśnie weryfikuje świat mlekiem i miodem płynący (bo takom go malują marketingowcy).
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pią 21 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

pafel9 napisał/a:
Z tego co mi wiadomo, to te alfy mają wbudowany napęd autofokusu, co w połączeniu ze stabilizacją matrycy daje możliwość stosowania obiektywów minolty za niewielkie pieniądze. Przynajmniej tak mówili pan z Saturna i z Fotojokera.

Wyjątkowo nie gadali głupot. Możesz stosować obiektywy Minolty za wyjątkiem tych z bagnetem MD.
Do A350 bym nigdy nie dopłacił.
Co do kita. Miałem ten beznadziejny 18-70 i może rewelacji nie było, ale też bym nie dramatyzował. Widziałem sporo zdjęć zrobionych przez kolegów z KKM tym obiektywem, które były nieporównywalnie lepsze niż moje z A700+CZ16-80 na przykład. Choć szczerze mówiąc to bym jednak na allegro kupił za trochę ponad 200zł nową wersję kita.

pafel9 
Nowy

Nie wiem czy uda mi się kupić z standardowym kitem 18-70, czy sam korpus, ale podjałem juz decyzję ze zmienię obiektyw jesli bedzie to powyższy kit. Jak widzę, i jak też planowałem dobrym rozwiązaniem wydaje się być nowszy kit 18-55, ale skoro i tak zmieniam albo dokupuję, to moze coś z tych poniższych propozycji wydaje Wam się lepszym wyborem? Zwłaszcza skłaniałbym się w kierunku pierwszej (słusznie?):

http://allegro.pl/item104...a_sony_alp.html

http://allegro.pl/item104...00_300_500.html

....bo jak mniemam jesli to ma być 'uniwersalny' jedyny obiektyw, to lepiej zeby się nie zaczynała ogniskowa od 55 (w sensie, że kit 18-55 będzie trafniejszy niż np 70-300)?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie wiem jak to z tym ratami itp, ale w FJ są a500 za 1999. masz LV zarówno z normalnym AFem, jak i MF check pozwalający powiększać obraz z głównej matrycy. tylko cena wymaga naciągania ;-)

pafel9 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Maj, 2010   

wiem, wiem.... rozglądałem się na poważnie ;-) Za tyle samo jest Nikon D5000 z 18-55 VR, co może byc jeszcze ciekawsze niż Sony a500. Tylko, ze z ratami jest nie tak łatwo.
Tak więc najprawdopodobniej wezmę Sony a300/a350 + nowszy kit 18-55 (bądź któryś na styl powyższych dwóch, jeśli polecacie).

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jeżeli możesz nagiąć budżet do 2000 zł max jak piszesz w pierwszym poście tematu to skup się jednak na A500 z kitem z Fotojokera, znacznie lepszy aparat od A300/350. :grin:
A raty w FJ jak to nie będzie wielka kwota nie zabijają odsetkami, spróbuj to przeanalizować. A300/350 to już muzeum i nawet nie wszędzie są dostępne :razz:

MC 

Właśnie niestety raty w FJ są chore. Pytałem o możliwość wzięcia 580ex2 na 6 rat. W sumie by mnie wyszła około 2200zł :zalamany:

Odpowiedz do tematu