Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 Zmiana systemu- D300 czy 50D
Witam. Od ok roku używam Sony a700.
Mój zestaw to 18-70, 50/1.8, sigma apo 70-300, lampka sony 42 . Zastanawiam się czy nie sprzedać całości i nie przejść do Nikona lub Canona. Bardziej odpowiada mi Nikon ze względu na D300 i dobre ceny amatorskich obiektywów. Znajomi też mają Nikony, więc obiektywy będzie można pożyczyć itp.
Fotografuje, makro, ptaki,krajobrazy, architekturę i sport.
D300 przemawia do mnie ze względu wygody użytkowania i swojego af.
50D jest tańszy i też jest bdb puchą.
Obiektywy? hmm myślę, że takie zestawy będą ok:
D300 + 16-85 + 70-300
50D +17-85/17-50 tamrona + 70-300
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 Re: Zmiana systemu- D300 czy 50D
Powiedz mi, czemu Ty chcesz zmieniać średnią puszkę z raczej miernymi obiektywami na inną średnia puszke z również conajwyżej średnimi obiektywami?
Czemu nie zamienisz 18-70 na dobrego uniwersalnego zooma od S (sa tam dwa) i nie zakupisz sobie obiektywu makro czy dość dobrego długiego do ptaków?
Zarówno wśród systemowych jak i niezależnych coś fajnego do alfy znajdziesz.
To co zamierzasz to tak naprawdę dreptanie w miejscu... Przy Twoich zainteresowaniach idź z specjalistyczne szkła.
Teraz się zastanawiam nad Canonem 50D + 17-50 +70-200 f/4.
Później oczywiście dokupię obiektyw do makro.
W sumie wszyscy ze znajomych mają Nikona/Canona, tak więc obiektywy, lampy będzie można pożyczyć.
Często też trzeba użyć wysokiego ISO a wartość 1000 w a700 odpada ze względu na jakość wykonanych zdjęć. Można odszumić, ale wtedy ostrość idzie w dół..
Jeżeli ogniskowe powyżej 200 mm nie są przez Ciebie szczególnie często wykorzystywane to 70-200/4 będzie lepszy niż 70-300IS. W przypadku Nikona i Sony pozostaje kupno drogiego systemowego 70-200/2.8 albo 'romans' z Sigmą/Tamronem.
Ja bym się zastanowił czy do 700tki nie dokupić CZ16-35SSM i np. zobaczyć co zaprezentuje nowa Sigma 70-200OS HSM. Zmiana systemu to rozwiązanie na którym można sporo stracić.
Przesiadkę rozważałbym raczej wtedy, gdyby obecny system nie oferował mi pożądanej optyki w akceptowalnej cenie...
Canon ma rewelacyjne szkiełko 100-400, którego pozostałe systemy nie mają. Zauważyłem, że do Nikona i Canona jest też dużo więcej używanych obiektywów, które mnie interesują po atrakcyjnych cenach..
Np. 16-105 u Sony bardzo mało spotykany, a w Nikonie 16-85 dużo częściej się widzi. Mam właśnie okazję mieć D300 z 16-85.
70-200 firm niezależnych też jest więcej używanych w C lub N.
Przelicz wszystkie opcje. Na razie wydaje mi się, ze masz szerokie i niesprecyzowane plany na przyszłość. Obiektywy w S są. Problemem mogą być faktycznie szkła typu 85/1.8, stałki 400 i 500mm i takie tam.
Pamiętaj, że żaden z systemów nie da Ci najlepszych cen i parametrów WSZYSTKICH obiektywów jakie sobie wymarzysz... Kompromis jest nieunikniony.
Pamiętaj, że do sprzedania z rzeczy w miarę wartościowych masz właściwie tylko korpus... bo Twoje obiektywy to żadna mecyja i wiele za nie nie weźmiesz.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010
lotr15 napisał/a:
Canon ma rewelacyjne szkiełko 100-400, którego pozostałe systemy nie mają
dla tego szkła też przeszedłem z Sony do Canona tylko że to szkiełko nie okazało się taką rewelacją.
Szkła już nie ma a w system pozostał
lotr15 napisał/a:
Np. 16-105 u Sony bardzo mało spotykany
bo jak ktoś kupi to nie zmienia, chyba że na 16-80
przemyśl do dobrze czy to Ci się będzie opłacać
lotr15 napisał/a:
Znajomi też mają Nikony, więc obiektywy będzie można pożyczyć itp.
Dzieki Wam za pomoc. W sumie to teraz nie wiem. Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max.
Który aparat lepiej zachowuje się przy dużych ISO? D300 a 50D?
RB Racja, jedynie wartościowy przedmiot to korpus, bo sigmę i lampę ok po 600zł.
Który obiektyw będzie się lepiej spisywać w zawodach downhill: Sigma/Tamron 70-200 czy Canon 70-200 f/4. Chodzi o ostrość i af.
zug Aparat mam ok roku, a znajomi kupili niedawno
Też uważam że taki manewr nie przyniesie żadnych istotnych korzyści. Kupując D300 zyska się troszkę na komforcie robienia zdjęć ale na jakości zdjęć to raczej nic. Największy ból w tym przypadku to obiektyw kitowy, wymiana tego na jakiś lepszy obiektyw da chyba największy skok jakościowy.
lotr15 napisał/a:
Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max.
Mam A700 i to co piszesz to bzdura, ona w niczym nie ustępuje innym puszkom podobnej aż klasy do 3200, 6400 jest nie kalibrowane i tam jest trochę problemów z rozpiętością tonalną.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Pon 17 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010
lotr15, widzę że zmiana jednak będzie
lotr15 napisał/a:
Zostawiłbym a700 jakby miała mniejsze szumy, ale ISO 800-1000 to max.
choć jeszcze nie wiadomo
porównań typu co jest lepsze d300 czy 50D było sporo
spisz sobie jakie będziesz potrzebował szkła, porównaj ceny
czy interesują cię szkła systemowe czy np Sigma Tamron...
ja po sigmie którą miałem z Sony wybiłem sobie ją z głowy
Który obiektyw będzie się lepiej spisywać w zawodach downhill: Sigma/Tamron 70-200 czy Canon 70-200 f/4. Chodzi o ostrość i af.
Zdecydowanie Canon 70-200/4. Pracowałem z Tamronem i o ile optycznie jest bez zarzutu, to AF w takim przypadku by nie podołał. Sigma 70-200 ma co prawda napęd HSM ale nie jest on porównywalny szybkością i celnością do USM Canona, przynajmniej na puszkach Canona (może w Sony Sigma radzi sobie lepiej ). ...Jednak wspomniana Sigma nie pracuje zbyt rewelacyjnie na f2.8, a nie po to kupuje się jasny zoom żeby omijać szerokim łukiem maksymalny otwór przysłony.
Gdybyś miał zostać przy alfie to może warto poczekać i zobaczyć co potrafi Sigma 70-200OS HSM (testu jeszcze nie ma).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10