Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, chciałbym zebyscie rzucili okiem na moj mały test który przeprowadzilem. Chodzi mi o poziom szumów.. wiem ze wszyscy zaraz mnie zjada ale trudno. Wydaje mi sie ze gdy kupilem d90 poziom szumów bym znacznie mniejszy, ostatnio moj kolega kupil sobie d5000 i porównując zdjęcia z jego puszki ( ta sama matryca) stwierdzilem ze cos u m nie chyba nie tak. Chodzi mi o "czarne kropeczki" rozrzucone po calej powieszchni kadru widac to dobrze gdy przyblizam zdjecie w aparacie na 100 %( lupa na maxa i dwa razy na minus) to samo w komputerze.
Ponizej wrzucam zdjecia wykonane ze statywu wg. wskazan swiatlomierza wiec nie piszcie ze niedoswietlone. Zwiekszając iso podnosilem czas, przysłona nieruszana f2( obiektyw 50mm 1.. W puszce mam ustawione ev -0,3 , odszumianie na normal i profil standard i wyostrzanie na 7 ADL wyłączony
Bialybst,chyba trochę na sile wynajdujesz problem z aparatem wszystko dobrze, to co widzisz to szum który jak wiadomo wraz ze zwiększaniem czułości również się zwiększą.
Bialybst [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Lis, 2010
no tak wiem że ze wzrostem czułosci rosną szumy ale na iso 200 tez to widać..
no tak wiem że ze wzrostem czułosci rosną szumy ale na iso 200 tez to widać..
poziom szumów na zdjęciu to poza właściwościami samej matrycy także wypadkowa warunków świetlnych oraz tego jak naświetlimy zdjęcie. u Ciebie trochę niedoświetlone, warunki świetlne dość słabe i chyba stąd właśnie efekt większego szumu. choć słowo większy chyba i tak jest u nie na miejscu , jakiejś tragedii nie widzę
przede wszystkim wyłącz odszumianie
wtedy będzie widać jak bardzo źle naświetliłeś
te na niskim iso, po drugie jakie to są czasy ? 2000s ?
[ Dodano: Czw 11 Lis, 2010 19:51 ]
poza tym zostaw exify w zdjęciach, wtedy będzie mozna wyciągnąć więcej wniosków
rozumiem ze to sa jpgi z puszki, sprobuj to samo z rawami.
do tego sa w nikonie ustawienia dotyczace wyciagania z ceni, czy je rowniez wylaczyles ?
[ Dodano: Czw 11 Lis, 2010 19:51 ]
nie dziala link do cropa iso 1600
Bialybst [Usunięty]
exifów nie usuwałem jedynie w cropach ich nie ma. ADL wyłączony odszumiaczka na normal
darkmajin [Usunięty]
kolego pościsz na 2ch forach to samo, ludzie mówią to samo, a ty dalej twierdzisz że coś jest nie tak masz opinie innych na której ci zależało wiec cykaj foty, a nie szukasz dziury w całym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11