Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
HD czy SD?
Autor Wiadomość
florek30
[Usunięty]

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   HD czy SD?

Witam!

Mam zamiar kupić kamerę do nagrań rodzinnych (wakacje, święta itp.) i mam dylemat - hd czy sd? Nie mam telewizora hd i póki co nie wymieniam. Komputer też średniej klasy. Z jednej strony na tę chwilę nie mam na czym oglądać nagrań hd, z drugiej wiadomo, że następny tv będzie już tylko hd.
Spośród modeli kamer zastanawiam się nad:

jvc gz hm 330 (hd)
sony dcr sx 73 (nie hd)

http://www.ceneo.pl/5804991

http://www.sony.pl/produc...rd.../dcr-sx73e

pozdr.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010   

Kup przyszłościowo HD. Jakość materiału - jeśli za dobra - jest możliwa do pogorszenia. W drugą stronę tak miło już to nie działa.
Poza tym teraz sobie obejrzysz materiał na normalnym tv a za rok czy dwa ten sam materiał w hd będzie wyglądał dużo lepiej.
Zamiast JVC rozważ Sony np. HDR CX106

florek30
[Usunięty]

Dzięki.
Też się skłaniam do hd, chociaż do hd trzeba trochę dorzucić. No i podobno jakość sd nie jest już taka jak kilka lat temu.
Z Twoich postów wynika, że preferujesz Sony. Czy masz jakieś konkretne zarzuty do jvc?
Wskazane modele jvc i sony mają podobne parametry, chociaż jvc ma trochę większą matrycę.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Miałem do czynienia z różnymi kamerami mam własne preferencje, prócz tego zawsze słucham co mają inni do powiedzenia. Wychodzi mi na to, że najbezpieczniejsze pod względem obsługi i ergonomii są kamery Sony i Panasonica.
Ja osobiście używam Panasonica ponieważ w nieco droższych kamerach montuje potrójne przetworniki i odpowiada mi kolorystyka filmów z ich kamer. Generalnie są dwie szkoły: Panasonica (żywe cukierkowe kolory) i Sony (kolory bardziej stonowane, jak dla mnie wyprane). W przypadku kamer do 2000 zł Panasonic nie ma zbyt wiele ciekawych modeli. Sony już ma, choćby ten który poleciłem. Mimo że tego konkretnego nie miałem w ręku, znając tą firmę mogę powiedzieć że da obraz wysokiej jakości a obsługa będzie wygodna.
JVC kusi ceną i wyposażeniem, jednak pod względem wygody użytkowania i użytych materiałów jest klasę niżej. Obsługa panelu sensorycznego w JVC jest jak dla mnie fatalna. Odnoszę też wrażenie, że w JVC obiektywy są gorsze niż w Sony, nie mówiąc o Panasonicu. Baterie w JVC wytrzymują sezon, góra dwa, a zamienniki wymagają osobnego podłączenia przez kabel i nie dają informacji do kamery o poziomie naładowania...

florek30
[Usunięty]

Bardzo dziękuję, na pewno wezmę Twoje wskazówki pod uwagę.
Jeszcze jedno pytanie dla pewności - czy nagranie hd można bez problemu oglądać na telewizorze sd?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Oczywiście!
Po prostu jakość będzie taka jak najsłabszego ogniwa (SD).
Kamery wyposażone są w komponentowe wyjście wideo dzięki któremu analogowy sygnał odtworzyć na starszych telewizorach.
W przyszłości może zakupisz telewizor FullHD podłączysz, przez HDMI i zobaczysz różnicę.
A na razie warto przy obróbce materiału wideo wybierać najwyższą jakość kosztem większego pomęczenia komputera. W przyszłości będziesz odtwarzać nagrania z pełną jakością. Z resztą tą jakość będziesz mógł zobaczyć już na ekranie komputera.

florek30
[Usunięty]

Ok, to kupuję HD. Zastanowię się nad tym modelem Sony, który podrzuciłeś.
Wielkie dzięki za szybką pomoc.

Allan 
Maniak

Wysłany: Nie 02 Maj, 2010   

Tylko HD - to juz jest Standard!
A jesli chcesz pojsc naprawde do "przodu" to kup Full HD, troche drozsze
ale masz wtedy 100% native 1920x1080 (a nie 1440x1080+software i interpolacje)
A zreszta HD to jest tylko kwestia nazewnictwa - niedlugo wszystko bedzie HD i juz
nie bedziemy mowili ze mam HD video, tylko video
Tak jak juz prawie teraz ze kupuje aparat a nie cyfrowy aparat

florek30
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   

A co sądzicie o Panasonic hdc sd 60?

http://www.panasonic.pl/h...3341/index.html

Amix 
Rozmowny

Wysłany: Nie 13 Cze, 2010   

Mała matryca. Pomyśl o Panasonicu HDC-SD200, lub podobnej. Tu masz moje testy z tej kamery.
http://www.4shared.com/ac..._Panasonic.html

Odpowiedz do tematu