Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 Źrenica oka a obserwacje nocne
Mam dylemat bo planuję kupić dwie lornetki, jedna do obserwacji dziennych i tu nie mam problemu a druga do obserwacji nocnych w tym również nieba. Ponieważ wiem o kwestii zmniejszania się z wiekiem maksymalnej wielkości źrenicy a mam skończone 40 lat, skłaniałem się ku np. 10x50 Fujinona, ale postanowiłem zrobić sobie pomiar i po 10 min przesiadywania w ciemności wyszło mi, że mam 7,75 mm. Z jednej strony się cieszę z drugiej mam dylemat czy wchodzić w 7x50 ew. w coś z 8x56 czy jednak w 10x50 bo zmiany są nieuniknione. Może wiecie w jakim tempie zmniejsza się źrenica bo nie chciałbym się ładować w końcu znaczące wydatki na krótki czas z drugiej jednak strony nie chciałbym kupować zachowawczo jeśli średnica mojego oka ma dłurzsą perspektywę zachowania tych ok 7 mm.
Jeśli teraz masz 7.75 mm to spokojnie masz jeszcze 5-10 lat do czasu kiedy wyraźnie spadnie Ci poniżej 6.0-6.5 mm (a wtedy trzeba zacząć myśleć coś na temat 10x50).
Tak więc obecnie, do nocnych obserwacji, celowałbym w coś większego niż 50 mm - tym
bardziej, że planujesz inny sprzęt do obserwacji dziennych. Klasyczna 8x56 lub 10x56 (ewentualnie 10x60) wydaje się tutaj idealna.
Fajnie pasuje np. Nikon Monarch 8.5x56 - źrenica 6.58 mm daje Ci jeszcze więcej czasu
Albo Delta Optical Titanium 8x56 ED, który ma tak naprawdę powiększenie w okolicach 8.5x.
Arku, po zmierzeniu średnicy źrenicy myślałem o Fujinonie 7x50 bo wszyscy bardzo go chwalą ale może iść w średnicę wyjściową 6mm i np. taki Fujinon 10x60 HB? Czy znasz ten sprzęt? Jaką ona ma sprawność optyczną, czy on ma "powłoki fazowe" srebro lub powłoki dielektryczne czy tylko napylone aluminium, bo przyznam że się trochę obawiam się pryzmatów dachowych, oczywiście poza takim Zaissem.
Do zaproponowanej Delty mam awersję bo w teście wspomniałeś o niezbyt wysokich lotów mechanice a chciałbym nabyć lornetkę na lata. Z kolei Monarch ma właśnie słabą sprawność optyczną a jak mam już kupować coś pokaźnego to nie chcę tracić na jakości w związku z zastosowanym kompromisowym napyleniem aluminium.
Tak się jeszcze zastanawiam nad jedną kwestią związaną z wielkością źrenicy. Przecież obserwacji nie prowadzimy zwykle w pełnej ciemności bo wtedy i lornetka by nie pomogła, więc niezależnie co obserwujemy jakaś ilość światła przymyka naszą "przysłonę". Nasuwa mi się więc pytanie czy nie należy tego jakoś uwzględniać podczas wyboru sprzętu, tj. brać pod uwagę czy obserwacje będą w większości dokonywane o zmroku/poranku, czy w środku nocy, czy w środku lasu czy na terenie otwartym, czy może będą dotyczyć nieba a jeśli tak to czy będziemy gapić się w księżyc czy gdzie indziej? I stąd ten mój pomysł 6mm.
Zgadza się - te 6 mm mi też wydaje się optymalne i znacznie bardziej uniwersalne.
DOT 8x56 ED to sprzęt z 5 letnią gwarancją - tyle Ci podziała na pewno. Czy więcej - nie wiem.
Podobne obawy miałbym do robionego także w Chinach Monarcha - takie czasy. On ma 10 lat
gwarancji ale serwis Nikona w Polsce jest fatalny więc to żadna pociecha.
Fujinona 10x60 nie znam więc się nie wypowiadam. Fujinona 7x50 FMTR-SX śmiało polecam - to rewelacyjna lornetka - tyle że 50 mm na noc to minimum.
To może ściągnąć z USA Steinera NightHuntera XP 10x56? Bo na rynek europejski jest tylko 8x56.
Można też pomyśleć o Rangerze 8x56 ale starszym w wersji Porro. Jest do kupienia nówka na Allegro.
Mam jeszcze pytanie. Jak to jest, że przykładowo Fujinon 16x70 ma taką pozytywną opinię w kwestii stosowania go w obserwacjach astronomicznych, a więc gdy z założenia jest ciemno, skoro źrenica wyjściowa wynosi 4,37 mm. Czy nie jest ona utrudnieniem?
Nie. Bo w obserwacjach astro ważne jest też powiększenie. Ono zwiększa zasięg dla obiektów punktowych jakimi są gwiazdy. Do obiektów mgławicowych za to lepszy jest Fujinon 10x70 ze źrenicą 7 mm i dający maksymalną do osiągnięcia jasność powierzchniową.
W brutalny sposób. Zamknąć się w ciemnym pomieszczeniu na 10-15 minut. Przyłożyć linijkę do powieki i zrobić sobie zdjęcie (niestety z lampą błyskową). Przez godzinę widzisz potem poblask, ale źrenicę masz zmierzoną
Przypomniał mi się głupi dowcip z lampą błyskową w ciemni fotograficznej. Nowicjuszom z kółka fotograficznego błyskało się w oczy. Taka inicjacja. Jeden z kolegów nie mógł po tym zabiegu zasnąć w nocy, bo widział reflektor.
Flesz przy mierzeniu szerokosci źrenicy trzeba by skierować na sufit (jeśli flesz jest ruchomy), albo przesłonić jego szkiełko jakimś gazikiem, czy grubym papierem. Błysk prosto w siatkówkę jest chyba niezdrowy, mówiąc eufemistycznie. To coś jak patrzenie prosto w słońce.
Wracając do tematu obserwacji nocnych, to najlepsze będą lornetki z liczbą zmierzchową (pierwiastek kwadratowy iloczynu powiększenia i średnicy obiektywu) powyżej 20, czyli np. 12x56.
Fujinon 16x70 powinien być OK, bo ma liczbę zmierzchową aż 30,8 ale do obserwacji z ręki największe powiększenie to 12x.
Guliwer, nie ma sensu ekscytować się tą sprawnością zmierzchową. To żonglerka liczbami, która tak naprawdę wprowadza tylko zamieszanie. Lornetka o powiększeniu 30x i średnicy obiektywu 30 mm
ma sprawność zmierzchową 30. Do obserwacji nocnych nie nadaje się zaś zupełnie. Lornetka 16x50 ma znacznie większą sprawność zmierzchową niż 10x56, a mimo tego do obserwacji nocnych wybrałbym
zdecydowanie tą drugą. Poza tym bardzo dobra do obserwacji nocnych lornetka 7x50 nie spełnia Twojego
warunku, bo ma sprawność 18.7. Przykładów takich można mnożyć tysiące.
Poniekąd racja.
Szary użytkownik lornetek jest zainteresowany powiększeniem i ceną lornetki. Ew. średnicą obiektywu.
Nie wie co to transmisja światła, średnica źrenicy wyjściowej, pole widzenia, odstęp źrenicy wyjściowej. To go nie "ekscytuje".
Z liczb trzeba korzystać umiejętnie
7x50 nadaje się do obserwacji zmrokowych. W nocy, przy świetle księżyca, ze 150m przeciętny człowiek nie odróżni dzika od psa. Potrzebne większe powiększenie. Albo koci wzrok. Ale zaraz dojdziemy do widzenia mezopowego i skotopowego.
pzdr
W naszych warunkach klimatycznych 7x50 nadaje się do obserwacji przez większą część roku. Deszcz, szrówka, słota... w takich warunkach daje piękne, jasne i czytelne obrazy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10