Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010 Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona
Witam.Jestem nowy na forum, moja przygoda z fotografią związana jest z użytkowaniem kompaktu cyfrowego, w niedalekiej przyszłości planuję zakupić lustrzankę cyfrową dokładniej mówiąc canona eos-a 50d i do tego też chciałbym kupić obiektyw do fotografii ptaków górna granica jakiej nie chciałbym przekroczyć(na obiektyw to 5500 zł)Chciałbym spytać się jaki obiektyw kupić?Czy canona 400mm f5.6 czy canona 300mm f4 a do tego dokupić w przyszłości telekonwerter.Chciałbym się spytać co sądziciee o obiektywie sigmy 150-500mm f4.5-6.3.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 30 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jak masz Canona to 100-400 szukaj. Ale to i tak wydatek ok 4-4,5 tys za używany.
Ew możesz próbować tamrona 70-200/f2.8 z jakims telekonwerterem (x1.4) ; wtedy masz cene ok 3.5 tys tylko nie wiem jak z celnoscia i predkoscia lapania ostrosci.
chuck_1, nie baw się w zamienniki. Moim zdaniem do ptaków na
1. miejscu 400 f5.6 L
2. 100-400 f 4.5-5.6 L
3. 300 f 4 L
Mam 100-400 L i gdy tylko nadarzy się okazja, zmienię go na 400/5.6, jest ostrzejszy, szybszy i ma lepszy bokeh, jedyny minus to brak stabilizacji.
300 mm do ptaków to IMO za mało, a po dołączeniu TC, tracimy największą zaletę tego szkiełka, czyli światło, no i jakość spada...
Dla mnie w cenie do 5500 nie ma lepszego szkła do ptaków niż C 400/5.6 L i to niezależnie od systemu.
jako tele do ptaków, to też bym brał 400L, ale jeśli ma to być tele uniwersalne (czyli i portrety i reporterka, sport i zwierzyna) to ja bym jako drugi wariant podał 100-400L - on ma zakres lepszy no i IS, wprawdzie słaby, ale jednak jest.
Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
chuck_1 napisał/a:
teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.
i słusznie
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L
Widzę, że mit 100-400L już z wolna upada
chuck_1 napisał/a:
Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6
Weź tylko pod uwagę, że minimalna odległość ostrzenia to 3,5 metra.
Ponadto pytanie, jakie ptaki masz zamiar fotografować? Jeśli małe lub tylko z daleka, to OK. Jeśli jakieś większe ze specjalnych ambon, to czasami przydaje się ogniskowa i poniżej 200mm, mi się to zdarzało z 100-400 dość często, np. ta czapla biała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11