Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona
Autor Wiadomość
chuck_1 
Początkujący

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona

Witam.Jestem nowy na forum, moja przygoda z fotografią związana jest z użytkowaniem kompaktu cyfrowego, w niedalekiej przyszłości planuję zakupić lustrzankę cyfrową dokładniej mówiąc canona eos-a 50d i do tego też chciałbym kupić obiektyw do fotografii ptaków górna granica jakiej nie chciałbym przekroczyć(na obiektyw to 5500 zł)Chciałbym spytać się jaki obiektyw kupić?Czy canona 400mm f5.6 czy canona 300mm f4 a do tego dokupić w przyszłości telekonwerter.Chciałbym się spytać co sądziciee o obiektywie sigmy 150-500mm f4.5-6.3.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 30 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

Najlepiej canona 400/5,6L i statyw.

chuck_1 
Początkujący

A odnośnie obiektywów Canona 300mm f4.0 i 400mm f5.6 mógłby mi ktoś więcej napisać więcej na ich temat, chodzi mi o jakość obrazu,ostrość itp.

Sunders 

300/4+TCx1,4 w porównaniu z 400/5,6 jest nieco mniej ostry szczególnie na brzegach, trochę bardziej winietuje i ma większą AC.

Tranquilizer 
Bywalec

Chyba że na ptaki z takim obiektywem Sigma 50-500 mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM ? Tyle ze to nie stalka i kosztuje tyle co dobra stalka Canonowska.

MC 

Ta Sigma to optycznie całkiem przyzwoite szkło.
Ale może lepiej się zainteresować Canonem 100-400?

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   -

A w granicach 3- 3.5 tys. nic się nie znajdzie o SENSOWNEJ jakości i AF?

Oczywiście do ptaków i do dzikiej zwierzyny..

Tranquilizer 
Bywalec

Introverder,

Jak masz Canona to 100-400 szukaj. Ale to i tak wydatek ok 4-4,5 tys za używany.

Ew możesz próbować tamrona 70-200/f2.8 z jakims telekonwerterem (x1.4) ; wtedy masz cene ok 3.5 tys tylko nie wiem jak z celnoscia i predkoscia lapania ostrosci.

Sunders 

Introverder napisał/a:
A w granicach 3- 3.5 tys. nic się nie znajdzie o SENSOWNEJ jakości i AF?

Sigma 120-400APO OS HSM

darek-dorado 
Rozmowny
darek

chuck_1, nie baw się w zamienniki. Moim zdaniem do ptaków na
1. miejscu 400 f5.6 L
2. 100-400 f 4.5-5.6 L
3. 300 f 4 L
Mam 100-400 L i gdy tylko nadarzy się okazja, zmienię go na 400/5.6, jest ostrzejszy, szybszy i ma lepszy bokeh, jedyny minus to brak stabilizacji.
300 mm do ptaków to IMO za mało, a po dołączeniu TC, tracimy największą zaletę tego szkiełka, czyli światło, no i jakość spada...
Dla mnie w cenie do 5500 nie ma lepszego szkła do ptaków niż C 400/5.6 L i to niezależnie od systemu.

oranżewski 
Optyczny

jako tele do ptaków, to też bym brał 400L, ale jeśli ma to być tele uniwersalne (czyli i portrety i reporterka, sport i zwierzyna) to ja bym jako drugi wariant podał 100-400L - on ma zakres lepszy no i IS, wprawdzie słaby, ale jednak jest.

Szninkiel 
Rozmowny

Ja osobiście skłaniam się też ku 400L ze względu na fakt posiadania 70-200L/4 co powoduje dublowanie zakresu przy obiektywie 100-400

chuck_1 
Początkujący

Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.

zug
[Usunięty]

chuck_1 napisał/a:
teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.

i słusznie :smile:
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

zug napisał/a:
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L
Widzę, że mit 100-400L już z wolna upada :wink:

chuck_1 napisał/a:
Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6
Weź tylko pod uwagę, że minimalna odległość ostrzenia to 3,5 metra.
Ponadto pytanie, jakie ptaki masz zamiar fotografować? Jeśli małe lub tylko z daleka, to OK. Jeśli jakieś większe ze specjalnych ambon, to czasami przydaje się ogniskowa i poniżej 200mm, mi się to zdarzało z 100-400 dość często, np. ta czapla biała

Odpowiedz do tematu