Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czym zastapic sigme 30mm??
Autor Wiadomość
Isis 
Bywalec

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   Czym zastapic sigme 30mm??

Moi drodzy, po raz kolejny potrzebuje waszej pomocy, tym razem w wyborze obiektywu.

Jako uzytkownik sigmy 30mm f/1.4 i tokiny 107 nie mam zbyt duzego doswiadczenia wiec pozostaje mi jedynie polegac na testach, recenzjach I waszych opiniach.

Wspomnialam juz w innym temacie, ze wybieram sie na muzyczny festiwal. Jade z 2 korpusami – 400D i 50D.
Do 400D podepne tokine, jednak do 50D szukam czegos szerszego od wspomnianej wyzej sigmy + z delikatnym zoomem + jednoczesnie bardzo ostrego + z szybkim, celnym AF.

F/1.8 to minimum + bardzo mile widziany(choc niekonieczny) IS.

Uwielbiam ostrosc sigmy 30 i nie chce niczego gorszego pod tym wzgledem, poniewaz obiektyw ktory chce kupic ma ja zastapic… to wszystko by wyeliminowac koniecznosc zmiany obiektywow w bardzo zakurzonym srodowisku, gdzie zreszta na zmiane moze nie byc nawet czasu.

Obiektyw wykorzystam glownie do portretow, zdjec tlumu robionych raczej z bliska wiec duzy zoom nie jest potrzebny.

Kazda rada, suggestia bardzo mile widziana.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Czy dobrze rozumiem, że szukasz szerokokątnego zooma ze światłem 1.8 ?!? Coś takiego nie istnieje. Najjaśniejsze lustrzankowe zoomy mają światło 2 i występują wyłącznie w systemie 4:3.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A pewnie gdyby istniało trzeba by było zatrudnić tragarza do takiego szkiełka ;)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Canon 24 f/1.4 ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, no tak.. tyle że to nie jest zoom ;)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ale jest jaśniejszy, szerszy i ostry.
większość warunków spełniona.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

ghost, zdaje się, że ten "lekki zoom" (cokolwiek to znaczy), jest jednak potrzebny, by:
Isis napisał/a:
wyeliminowac koniecznosc zmiany obiektywow w bardzo zakurzonym srodowisku, gdzie zreszta na zmiane moze nie byc nawet czasu.
:wink:
a do tego 24L ni ma IS-a... :razz:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jedyne co przychodzi mi do głowy to EF-S 17-55/2.8 IS. Nie jest to co prawda światło 1,8 ale ma stabilizację, optycznie jest bardzo udany i nieźle uzupełni Tokinę pod względem zakresu ogniskowych...

kozidron
[Usunięty]

Isis, musisz trochę "spuścić z tonu" i najlepszą opcją zbliżoną do budżetu wydaje się propozycja jaką zapodał Baku

Ja na koncertach czasem używam canona 24/1.4, plajstik 50/1.8 i 70-200 ale w sumie nie rozumiem czemu nie chcesz zostać przy sigmie 30/1.4 - wydaje mi się, że z kadrowaniem sobie poradzisz, zoom przeciętnie wypada gorzej od stałki, no i w ekstremalnych sytuacjach parę działek więcej / ja tam bym się zoomem nie asekurował, nie umniejszając jakości 17-55IS, lepiej tą kasę zainwestować w jakąś stałkę/

Isis 
Bywalec

chyba poniosly mnie emocje, bo zawsze marzylam o polaczeniu mozliwosci fisheye z jakoscia, jasnoscia i ostroscia portretowej stalki :-) ... dzieki za sprowadzenie mnie na ziemie!

pozostaje mi w takim razie czekac az 24-70mm f/2.8 L zamieni sie w 24-70mm f/1.8 L IS liczac na to, ze cena pozostanie taka sama ;-)

Ale wracajac do rzeczywistosci - na chwile obecna pozostaje mi zadowolenie sie tym co mam.. bo jednak od zoomu wazniejsza jest dla mnie jakosc a sigme stosowalam wiele razy do “reportazu” oraz do zdjec grupowych I jedynym minusem jaki zauwazylam jest ciagle chodzenie – ktore nie przeszkadza “jesli ma sie czas” na zrobienie zdjecia..

Poza tym jesli obiektywem z zoomem nie uzyskam znacznie lepszej jakosci od tokiny 107 to chyba, nie ma sensu sie rzucac na kolejne szklo… bo rzeczywiscie tym zestawem ktory mam dam sobie rade.

Odpowiedz do tematu