Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 Czym zastapic sigme 30mm??
Moi drodzy, po raz kolejny potrzebuje waszej pomocy, tym razem w wyborze obiektywu.
Jako uzytkownik sigmy 30mm f/1.4 i tokiny 107 nie mam zbyt duzego doswiadczenia wiec pozostaje mi jedynie polegac na testach, recenzjach I waszych opiniach.
Wspomnialam juz w innym temacie, ze wybieram sie na muzyczny festiwal. Jade z 2 korpusami – 400D i 50D.
Do 400D podepne tokine, jednak do 50D szukam czegos szerszego od wspomnianej wyzej sigmy + z delikatnym zoomem + jednoczesnie bardzo ostrego + z szybkim, celnym AF.
F/1.8 to minimum + bardzo mile widziany(choc niekonieczny) IS.
Uwielbiam ostrosc sigmy 30 i nie chce niczego gorszego pod tym wzgledem, poniewaz obiektyw ktory chce kupic ma ja zastapic… to wszystko by wyeliminowac koniecznosc zmiany obiektywow w bardzo zakurzonym srodowisku, gdzie zreszta na zmiane moze nie byc nawet czasu.
Obiektyw wykorzystam glownie do portretow, zdjec tlumu robionych raczej z bliska wiec duzy zoom nie jest potrzebny.
Czy dobrze rozumiem, że szukasz szerokokątnego zooma ze światłem 1.8 ?!? Coś takiego nie istnieje. Najjaśniejsze lustrzankowe zoomy mają światło 2 i występują wyłącznie w systemie 4:3.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to EF-S 17-55/2.8 IS. Nie jest to co prawda światło 1,8 ale ma stabilizację, optycznie jest bardzo udany i nieźle uzupełni Tokinę pod względem zakresu ogniskowych...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010
Isis, musisz trochę "spuścić z tonu" i najlepszą opcją zbliżoną do budżetu wydaje się propozycja jaką zapodał Baku
Ja na koncertach czasem używam canona 24/1.4, plajstik 50/1.8 i 70-200 ale w sumie nie rozumiem czemu nie chcesz zostać przy sigmie 30/1.4 - wydaje mi się, że z kadrowaniem sobie poradzisz, zoom przeciętnie wypada gorzej od stałki, no i w ekstremalnych sytuacjach parę działek więcej / ja tam bym się zoomem nie asekurował, nie umniejszając jakości 17-55IS, lepiej tą kasę zainwestować w jakąś stałkę/
chyba poniosly mnie emocje, bo zawsze marzylam o polaczeniu mozliwosci fisheye z jakoscia, jasnoscia i ostroscia portretowej stalki ... dzieki za sprowadzenie mnie na ziemie!
pozostaje mi w takim razie czekac az 24-70mm f/2.8 L zamieni sie w 24-70mm f/1.8 L IS liczac na to, ze cena pozostanie taka sama
Ale wracajac do rzeczywistosci - na chwile obecna pozostaje mi zadowolenie sie tym co mam.. bo jednak od zoomu wazniejsza jest dla mnie jakosc a sigme stosowalam wiele razy do “reportazu” oraz do zdjec grupowych I jedynym minusem jaki zauwazylam jest ciagle chodzenie – ktore nie przeszkadza “jesli ma sie czas” na zrobienie zdjecia..
Poza tym jesli obiektywem z zoomem nie uzyskam znacznie lepszej jakosci od tokiny 107 to chyba, nie ma sensu sie rzucac na kolejne szklo… bo rzeczywiscie tym zestawem ktory mam dam sobie rade.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10