Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 przejscie z pansonica fz7 na lustrzanke
witam wszystkich!!!!
co byście polecili amatorowi który chce sie przesiąść z panasonica fz7(mam go rok dla mnie działa super ale to chyba dla tego ze tylko tym pstrykałem zdjęcia) na lustrzankę??? czytałem tu trochę niektóre posty ale przyznam ze mam straszny mętlik... tym bardziej ze fz7 to moja pierwszy cyfrowy aparat z takich bardziej poważnych niestety nie było mi dane robić zdjęcia wieloma aparatami tak wiec jako takiego doświadczenia nie mam (robiłem jeszcze tylko zdjęcia canonem d5 super sprzęcik ale strasznie drogi i ciężki)tak więc liczę na wasze doświadczenie i praktykę
może napisze do czego jest mi potrzebny aparat i jak robie zdjęcia.... zdjęcia robie praktycznie na trybie M, przeważnie fotografuje przyrodę, portrety, architekturę, i od czasu do czasu klikam jakieś makro robaczki czym inne zwierzaczki, przede wszystkim wykorzystuje go w podróżach (góry słońce woda) i niedzielnych przechadzkach. na aparat chciał bym przeznaczyć kolo 3000zl.
hymmm a może lepiej te pieniądze zainwestować w jakiś bardziej zaawansowany sprzęt kompaktowy?? co wy na to??
ps. zwracam trochę uwagę na wagę aparatu (jednak jak sie targa plecak w górach to każde gramy są ważne) moje wypociny możecie obejrzeć tutaj.
Mam dwie propozycje ze wskazaniem na pierwszą:
1) Canon 400D + Sigma Sigma 17-70 mm F/2.8-4.5 MACRO (lub Tamron 17-50) ok 3500 zl
2) Nikon D40x + Nikkor 18-70 (lub proponowana powyżej Sigma) ok 3200 zl (3600 z Sigmą).
Poproś w sklepie o oba aparaty i zobacz który lepiej Ci pasuje, w przypadku Canona warto zwrócić uwagę na poprawność funkcjonowania AF obiektywu Sigmy. Jednocześnie trzeba mieć świadomość że w proponowanym zestawie nie ma zakresu tele i jeżeli będziesz chciał robić zdjęcia z większej odległości konieczne będzie dokupienie dodatkowego obiektywu... (w porównaniu do zoomu x12 z FZ7 proponowany zestaw pozwala tylko na zoom x4).
Jeżeli taki zestaw będzie dla Ciebie nie do przyjęcia ze względu na: wagę, wymiary, za mały zakres powiększenia, ewentualną konieczność zmieniania obiektywów, brak możliwości nagrywania filmów oraz konieczność korzystania z wizjera podczas robienia zdjęcia (zamiast wyświetlacza LCD) to polecam pozostać przy posiadanym kompakcie... FZ7 to całkiem niezły aparat i nie wiem czy warto wydawać 3000 na kolejny troszkę lepszy...
Do tego można dokupić Sigmę 70-300 APO, która jest fajnym sprzętem i ma całkiem niegłupie makro. Jak się potargujesz, to może w okolicach 3500 zł się zmieścisz i będziesz miał bardzo przyjemny zestaw.
Do mnie przemawia bardziej zestaw z Samsungiem. Uszczelniony korpus, lepszy wizjer,
szkła w nieplastikowych obudowach i większy zakres ogniskowych, a cena ta sama.
U Olka, w stosunku do Samsunga, po stronie zalet możesz postawić tylko LiveMOS.
Niedawno stałem przed bardzo podobnym dylematem. Przetestowałem lustro z kitowym obiektywem i byłem bardzo zawiedziony .
Tu masz link do mich przemyśleń
Moja rada jest taka - zastanów się nad zakupem dobrego szkła i na początek dowolnego, nawet używanego body. Body zmienisz, a będziesz miał od razu dobre szkło. IMHO słabszy korpus na początku znacznie mniej będzie Cię ograniczać niż słabe szkło.
Proponuję Olympusa E-510 z tzw. podwojnym kitem: 14-42 i 40-150.
Lepszych obiektywów niż Zuiko za te pieniądze nie dostaniesz.
A korpus ma stabilizację i ultradźwiękowe czyszczenie matrycy,
Nie mówiąc juz o świetnej jakości matrycy
hymm to z tego co widzę to raczej mało ważne jest z czego sie robi zdjęcia najważniejsze jest optyka, jakość wykonania obiektywu..... no nic chyba jeszcze jednak sie wstrzymam i kupie może za jakiś czas jak nazbieram nieco więcej kasy i trochę sie dokształcę w obiektywach bo jeżeli chodzi oto to jestem noga. na co należy zwracać szczególną uwagę przy kupnie obiektywu???
Najlepiej przeczytać wszystkie testy obiektywów na Optyczne.pl
Arek
potwierdzam chociaż brakuje wielu testów obiektywów profesjonalnych (chociażby 28-70/2.8 L, 17-35/2.8 L bodajże, oraz szkieł Nikona, jak chociazby 17-55/2.8 ...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11