Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 17 Lut, 2008
przejscie z pansonica fz7 na lustrzanke
Autor Wiadomość
heniek
Nowy

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007   przejscie z pansonica fz7 na lustrzanke

witam wszystkich!!!!
co byście polecili amatorowi który chce sie przesiąść z panasonica fz7(mam go rok dla mnie działa super ale to chyba dla tego ze tylko tym pstrykałem zdjęcia) na lustrzankę??? czytałem tu trochę niektóre posty ale przyznam ze mam straszny mętlik... tym bardziej ze fz7 to moja pierwszy cyfrowy aparat z takich bardziej poważnych ;) niestety nie było mi dane robić zdjęcia wieloma aparatami tak wiec jako takiego doświadczenia nie mam (robiłem jeszcze tylko zdjęcia canonem d5 super sprzęcik ale strasznie drogi i ciężki)tak więc liczę na wasze doświadczenie i praktykę :D
może napisze do czego jest mi potrzebny aparat i jak robie zdjęcia.... zdjęcia robie praktycznie na trybie M, przeważnie fotografuje przyrodę, portrety, architekturę, i od czasu do czasu klikam jakieś makro robaczki czym inne zwierzaczki, przede wszystkim wykorzystuje go w podróżach (góry słońce woda) i niedzielnych przechadzkach. na aparat chciał bym przeznaczyć kolo 3000zl.
hymmm a może lepiej te pieniądze zainwestować w jakiś bardziej zaawansowany sprzęt kompaktowy?? co wy na to??

ps. zwracam trochę uwagę na wagę aparatu (jednak jak sie targa plecak w górach to każde gramy są ważne) moje wypociny możecie obejrzeć tutaj.

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 14 Sie, 2007   

Mam dwie propozycje ze wskazaniem na pierwszą:
1) Canon 400D + Sigma Sigma 17-70 mm F/2.8-4.5 MACRO (lub Tamron 17-50) ok 3500 zl
2) Nikon D40x + Nikkor 18-70 (lub proponowana powyżej Sigma) ok 3200 zl (3600 z Sigmą).
Poproś w sklepie o oba aparaty i zobacz który lepiej Ci pasuje, w przypadku Canona warto zwrócić uwagę na poprawność funkcjonowania AF obiektywu Sigmy. Jednocześnie trzeba mieć świadomość że w proponowanym zestawie nie ma zakresu tele i jeżeli będziesz chciał robić zdjęcia z większej odległości konieczne będzie dokupienie dodatkowego obiektywu... (w porównaniu do zoomu x12 z FZ7 proponowany zestaw pozwala tylko na zoom x4).
Jeżeli taki zestaw będzie dla Ciebie nie do przyjęcia ze względu na: wagę, wymiary, za mały zakres powiększenia, ewentualną konieczność zmieniania obiektywów, brak możliwości nagrywania filmów oraz konieczność korzystania z wizjera podczas robienia zdjęcia (zamiast wyświetlacza LCD) to polecam pozostać przy posiadanym kompakcie... FZ7 to całkiem niezły aparat i nie wiem czy warto wydawać 3000 na kolejny troszkę lepszy...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Przy Nikonie D40x i obecnym modelem Sigmy 17-70 nie będzie działał AF, więc ja odradzam. Nikon plus 18-70 DX to dobry wybór.

goltar 
Optyczny

MM napisał/a:
Przy Nikonie D40x i obecnym modelem Sigmy 17-70 nie będzie działał AF, więc ja odradzam. Nikon plus 18-70 DX to dobry wybór.

Mój błąd :oops: Dzięki MM za czujność. Może warto poczekać na tą Sigmę w wersji z HSM...

Arek 
Redaktor

Pytanie ile ona będzie kosztować...

Ja polecam zastanowić się nad Samsungiem GX-10:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6142
za 2900 zł.

Do tego można dokupić Sigmę 70-300 APO, która jest fajnym sprzętem i ma całkiem niegłupie makro. Jak się potargujesz, to może w okolicach 3500 zł się zmieścisz i będziesz miał bardzo przyjemny zestaw.

W podobnej cenie masz zestaw Olympus E-510 + dwa plastikowe kity 14-42 i 40-150:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6488

Do mnie przemawia bardziej zestaw z Samsungiem. Uszczelniony korpus, lepszy wizjer,
szkła w nieplastikowych obudowach i większy zakres ogniskowych, a cena ta sama.
U Olka, w stosunku do Samsunga, po stronie zalet możesz postawić tylko LiveMOS.

Arek

Mysza 
Bywalec

Ave!

Niedawno stałem przed bardzo podobnym dylematem. Przetestowałem lustro z kitowym obiektywem i byłem bardzo zawiedziony :cry: .
Tu masz link do mich przemyśleń ;)

Moja rada jest taka - zastanów się nad zakupem dobrego szkła i na początek dowolnego, nawet używanego body. Body zmienisz, a będziesz miał od razu dobre szkło. IMHO słabszy korpus na początku znacznie mniej będzie Cię ograniczać niż słabe szkło.

Cześć tu Mysza.

Woytec_60
Początkujący

Proponuję Olympusa E-510 z tzw. podwojnym kitem: 14-42 i 40-150.
Lepszych obiektywów niż Zuiko za te pieniądze nie dostaniesz.
A korpus ma stabilizację i ultradźwiękowe czyszczenie matrycy,
Nie mówiąc juz o świetnej jakości matrycy :)

heniek
Nowy

Wysłany: Sro 15 Sie, 2007   

hymm to z tego co widzę to raczej mało ważne jest z czego sie robi zdjęcia najważniejsze jest optyka, jakość wykonania obiektywu..... no nic chyba jeszcze jednak sie wstrzymam i kupie może za jakiś czas jak nazbieram nieco więcej kasy i trochę sie dokształcę w obiektywach bo jeżeli chodzi oto to jestem noga. na co należy zwracać szczególną uwagę przy kupnie obiektywu???

Arek 
Redaktor

Najlepiej przeczytać wszystkie testy obiektywów na Optyczne.pl :)

Arek

borowik23 
Początkujący

Arek napisał/a:
Najlepiej przeczytać wszystkie testy obiektywów na Optyczne.pl :)

Arek

potwierdzam :P chociaż brakuje wielu testów obiektywów profesjonalnych (chociażby 28-70/2.8 L, 17-35/2.8 L bodajże, oraz szkieł Nikona, jak chociazby 17-55/2.8 ...)

Arek 
Redaktor

Wszystko w swoim czasie. Ja jestem jeden. Robię co mogę :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Arek napisał/a:
Wszystko w swoim czasie. Ja jestem jeden. Robię co mogę :)

Arek, jak coś to POMOŻEMY :lol: :wink:

007areka
[Usunięty]

... :D

Odpowiedz do tematu