Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010 ultra szeroki kąt pod FF w C / N / S
Chciałbym się rozeznać, jakie szkła o ogniskowej zaczynającej się od ok. 15-18 mm można dostać do każdego z "pełnoklatkowych" systemów: Canona, Nikona i Sony. Obiektywów tego typu jest na rynku mnóstwo, a ja nie orientuję się za bardzo, które są pod FF, a które pod cropa, więc potrzebuję porady znawców tematu. Wszelkie sugestie i opinie mile widziane.
Chciałbym się rozeznać, jakie szkła o ogniskowej zaczynającej się od ok. 15-18 mm można dostać do każdego z "pełnoklatkowych" systemów: Canona, Nikona i Sony. Obiektywów tego typu jest na rynku mnóstwo, a ja nie orientuję się za bardzo, które są pod FF, a które pod cropa, więc potrzebuję porady znawców tematu.
Ja żadnym znawcą tematu nie jestem ale o Canonie mogę napisać.
Generalnie do pełnej klatki podłączysz obiektywy oznaczone EF i TS-E. Tych z oznaczeniem EF-S niestety nie wepniesz.
No nie jest tak kolorowo, jak by się wydawało. Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów. Zatem skoro jest łatwiej, to chyba powinno być też i taniej? Okazuje się, że te tanie szerokie kąty to są, i owszem, ale głównie na cropa (sic!). Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem.
Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów.
Bo prościej skonstruować obiektyw który ma 16mm od obiektywu który ma mieć 8 czy 10mm.
"Skonstruować" to nie znaczy dobrać parę soczewek, ale dobrać je tak, aby ilość wad optycznych nie przeważyła nad ilości zalet takiego obiektywu.
Luke_S napisał/a:
Zatem skoro jest łatwiej, to chyba powinno być też i taniej?
Obiektywy APS-C z uwagi na zmniejszone pole obrazowe można konstruować używając mniejszych soczewek. Zatem może być mniej, lżej a zatem - taniej. I są też tańsze od FF
Luke_S napisał/a:
Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem.
to kup zooma zaczynającego się od 14 mm za cenę Samyang a w landszafcie i architekturze liczy się każdy mm, poza tym i tak często korzysta się ze statywu i ustawia ostrość ręcznie więć AF nie ma znaczenia
Coś się tak uparł na te landszafty? Krajobrazy to ja do tej pory rozbiłem z powodzeniem na 18 mm i w zupełności mi to wystarczyło. Obiektywu potrzebuję nie tylko do tego celu, a głównie do fotografowania w pomieszczeniach z ręki. Nie mam wtedy czasu na zabawy z ręcznym nastawianiem ostrości, ani żonglowaniem obiektywami za każdym razem, kiedy potrzebować będę nieco ciaśniejszego kadru.
Wiem, miałem do czynienia z taką ogniskową w 4/3. Wszystko fajnie, ale nie szukam jak najszerszego obiektywu za wszelką cenę, tylko takiego, który jest w miarę szeroki, a przy tym w miarę uniwersalny i znośny cenowo.
Zakres ogniskowych jest taki, jaki mam w obiektywie stosowanym przeze mnie obecnie. Do takiego zakresu jestem przyzwyczajony i jest to dla mnie minimum, jeśli chodzi o kąty widzenia, jakie zapewnia mi wygodę fotografowania w sposób, jaki lubię. Jeśli może być szerzej, to czemu nie, ale nie zapłacę więcej niż 3000 zł. Mam w tym samym czasie do kupienia jeszcze 3 inne obiektywy, lampę i puszkę i musi mi starczyć kasy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10