Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010
Cos podejrzewam, że chyba (może poza jednym, dwoma) każde z tych zdjęć wrzucone tutaj zostałoby zjechane za wszystko, począwszy od pomysłu, poprzez kadr a na wykonaniu kończąc. I chyba słusznie.
Coraz trudniej się przebić ze "zwykłym" dobrym zdjęciem.
Pewnie się nie znam (tzn. NA PEWNO się nie znam) ale takie zdjęcia wykasowałby jeszcze w aparacie.
Jedynym tematem zdjęć reportażowych jest ból, dramat i cierpienie. Świat jest chory!
Pewnie się nie znam (tzn. NA PEWNO się nie znam) ale takie zdjęcia wykasowałby jeszcze w aparacie.
Jedynym tematem zdjęć reportażowych jest ból, dramat i cierpienie. Świat jest chory!
Eee tam, nie jest jeszcze tak źle...
Bardzo mi się podobają zdjęcia ze "śmieciami" i szamanem.
Natomiast jest jedno które budzi mój głęboki niepokój a mianowicie to albumowe (chociaż w przypadku tego zdjęcia to eufemizm) COŚ z wyborów
To zupełnie normalne, że po każdym tego typu konkursie pojawiają się podobne komentarze. Wczoraj na wystawie World Press Photo w Poznaniu też nasłuchałem się paru miszczów, jakich to by oni cudów nie zrobili gdyby w takim konkursie startowali. Niektórzy nie potrafią (albo nie chcą) nawet zrozumieć idei takiego konkursu i traktują go jakby był olimpiadą dla fotografów. Tymczasem kwestia lepszych, czy gorszych zdjęć, jak też oceny warsztatu fotografa są raczej marginalne. Konkurs jest tu IMO środkiem, a nie celem przedsięwzięcia. Myślę, że podobnie jest z GPP.
luke130 napisał/a:
Natomiast jest jedno które budzi mój głęboki niepokój a mianowicie to albumowe (chociaż w przypadku tego zdjęcia to eufemizm) COŚ z wyborów
Cytat:
luke130, ot pstryk...szkoda gadać
Tak się to kończy kiedy media umieszczają w artykułach tego typu po jednym zdjęciu z reportażu. Nie ma to jak wyrwanie z kontekstu i ludzie, którym nie chce się poszukać reszty. Nie szukajcie. To też nie są arcydzieła, ale tu nie chodzi o opad szczęki.
sigmiarz napisał/a:
na zdjęciach superstar tomaszewskiego widac pracę pędzla w ps-ie czymś podobnym.. kompletna amatorka.
To nie konkurs na najdokładniejszą obróbkę. Jeśli w czyichś zdjęciach o to chodzi, to współczuję. Nie jestem fanem twórczości Tomaszewskiego, ale takie doszukiwanie się dziury w całym jest co najmniej dziwne.
darek-dorado napisał/a:
Takie stwierdzenie to spore nadużycie, ale faktycznie, te tematy dominują.
ale to aż kłuje w oczy... technika nie jest najważniejsza, ale to podstawa do czegoś więcej,
oczywiście wiem Tomaszewski technikę opanował, ale jak ktos robi coś niechlujnie to to jest brak
szacunku dla oglądających, o!
kiedyś na wystawy Grand Press Photo jeździłem nawet po 120kmb dzisiaj czy to z lenistwa czy też z wszechogarniającego neta czy też z powodu poziomu reprezentowanych zdjeć już nie jeżdżę
zug, a co ma być? Prawie to samo, co z lądowaniem na księżycu.
1. Gdzie jest cień dziewczynki?
Na liściach za nią
2. Czy to jest ta sama osoba która jest sfotografowana na tle żółtego ołtarza?
Myślę, że wszystkie osoby na zdjęciu to poprzebierany Pan Tomaszewski. Tak mogło być. Spójrzcie na...
Myślę, że autor prędzej zawołałby dodatkową dziewczynkę niż ingerował w zdjęcie. Mniej zachodu, zwłaszcza że jego zdjęcia często są pozowane.
3. Dlaczego cienie dziewczynek po prawej stronie nie odpowiadają cieniom pod żółtym ołtarzem?"
Jak ktoś myśli, że cienie na ziemi powinny być równoległe to chyba szerokiego kąta na oczy nie widział. Nie wiem jaka ogniskowa była użyta, ale wąsko to to nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10