Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 Rozbierzności w parametrach lornetek, czym się kierować.
Witam. Chcę kupić lornetkę w przedziale 200-300zł. Przeglądam allegro i wszystko mi się pomieszało. Są lornetki tańsze, oznaczone powiększeniem 8-24 i trochę droższe które mają powiększenie 10x.
Przykładowo
http://www.allegro.pl/ite...rowiec_ups.html
pierwsza i ostatnia to lornetki ze zmiennym, regulowanym powiększeniem. Niestety, taka konstrukcja okularów (szczególnie za tak małe pieniądze) wymusza daleko idące kompromisy i obraz jest znacznie gorszy niż lornetek ze stałym powiększeniem za podobną cenę.
Natomiast kwestia czy wybrać 7x35 czy 10x50 to już zależy wyłącznie od Ciebie, Twoich preferencji i tego, co ma być obiektem obserwacji.
Powiększenie to jedno, oprócz tego jest jeszcze pole widzenia oraz trywializując nieco 'jasność' lornetki, na którą wpływ ma zarówno powiększenie jak i średnica obiektywu.
Gdybyś musiał wybrać z tych podanych przezemnie to którą byś kupił? Ciągnie mnie do tego VarioZoom 10-30.
Do czego Ci lornetka potrzebna? Do swoich potrzeb wybrałbym 8x40. Ale to moje prywatne widzimisię, bo takie lubię, uzywam i mam takie potrzeby.
Vari zuma bym nie kupił. Przyzwoity zmiennoogniskowy okular (do lunety) kosztuje 4-5 razy więcej niż taka lornetka i wazy 300-500 gram... A i tak nieco tańsze stałki dają lepsze obrazy.
Gość
Wysłany: Czw 17 Cze, 2010
Lornetka jest dla mojego taty, on jest wędkarzem. Także cudów nie potrzebuje. Do tej pory używał lornetek w cenie 0-100zl:). Jak się teraz na to zapatrujesz. Dla niego lepsze większe powiększnie z delikatnymi wadami obrazu(naprzykład na krawędziach) niż dużo mniejsze powiększnie z perfekt obrazem. Nie mam jak się odnieść do tych lornetek bo te które do tej pory miał miały oznaczenia 20x50:):). a kosztowały gorsze.
Lornetka jest dla mojego taty, on jest wędkarzem. Także cudów nie potrzebuje. Do tej pory używał lornetek w cenie 0-100zl:). Jak się teraz na to zapatrujesz. Dla niego lepsze większe powiększnie z delikatnymi wadami obrazu(naprzykład na krawędziach) niż dużo mniejsze powiększnie z perfekt obrazem.
Przy tanich zoomach raczej nie ma mowy o 'delikatnych wadach obrazu na krawędziach' To chodzi o ciemność, małe pole i słabą rozdzielczość takich sprzetów.
Jeśli duże powiększenie decyduje to szukaj 10 lub 12 -tek lub ewentualnie 16-tek. Powyżej to juz tak sobie (bo duże i ciężkie się robi) no i cena też rośnie...
Gość
Wysłany: Czw 17 Cze, 2010
ok wytypowałem tw dwie
http://fotozakupy.pl/lorn...try-10x50,6391s http://fotozakupy.pl/lorn...i-7x35-cf,4549s
Kojarzę firmę Nikon, Delty nie. Jak widzisz tutaj jest 10x i 7x u nikona. Czy wedłg ciebie faktycznie widać tą różnicę w powiększeniu? Apropo tej z zmiennym 10-30x. Czy używając takiej lornetki będę mógł dojrzeć coś z większej odległości niż w przypadku delty, czy nikona(powyżej)? Tzn czy to powiększnie 30x rzeczywiście pozwoli na dalszą obserwacje niż w przypadku 10x delty albo 7x nikona. Pomijam to że obraz ciemniejszy itp.
Gdybym sie decydował na zooma to raczej bym wybrał tego Bushnella, ze względu na bajerancką, skrzydełkową, ergonomiczną dźwignię zmiany powiększenia.
http://www.militaria.pl/b...611.xml?cat=563
Zobacz filmik u dołu strony. Ja go nazywam "lornetka dla psa".
Z drugiej strony marne szkło i pole widzenia ograniczone nawet przy najmniejszym powiększeniu.
Kojarzę firmę Nikon, Delty nie. Jak widzisz tutaj jest 10x i 7x u nikona. Czy wedłg ciebie faktycznie widać tą różnicę w powiększeniu?
tak. Widać. Jeśli chodzi Ci o przybliżenie to zrezygnuj z 7 i 8.
tmkd napisał/a:
Apropo tej z zmiennym 10-30x. Czy używając takiej lornetki będę mógł dojrzeć coś z większej odległości niż w przypadku delty, czy nikona(powyżej)? Tzn czy to powiększnie 30x rzeczywiście pozwoli na dalszą obserwacje niż w przypadku 10x delty albo 7x nikona. Pomijam to że obraz ciemniejszy itp.
Obawiam się ze na x30 w tym zoomie będziesz miał większy obraz ale szczegółow niekoniecznie więcej. Poza tym utrzymanie w ręce bez drżenia 30-ki jest mocno problematyczne. A wtedy i tak szczegółów nie widać.
Rozważ tez 12x50 i ewentualnie 16x50. Lornetka będzie od obserwacji w dzień jak rozumiem.
Kupiłbym jakieś 10x50 lub 12x50.
RB, chyba coś źle zalinkowałeś tmkd, NIkon VII 12x50 powinien wystarczyc. 16x50 będzie drgać w ręce i będzie ciemne. jedynie w słoneczne dni da się dobrze patrzeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11