Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A550 - brzydkie zdjęcia
Autor Wiadomość
braianek 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010   Sony A550 - brzydkie zdjęcia

Sony Alfa A550.
Mam takie pytanie. Jestem posiadaczem Sony A550 aktualnie z kitowym obiektywem. Czytałem sporo opinii na temat tego aparatu i zazwyczaj są opinie że jest to aparat porównywalny z Nikonem D90.
Niestety ale jakość zdjęć które ja robię są bardzo niezadawalające. Jak dla mnie to mój ostatni kompact robi ładniejsze zdjęcia niż ten Sony.
Chodzi mi o wyrażne zdjęcia, a w moim aparacie brak jest takiej wyrazistości na zdjęciu. Czy ja może robię coś żle czy też może mój aparat jest jakiś uszkodzony???
Przy ustawieniu automatycznym- zdjęcia nie są zbyt wyraźne. Próbowałem się bawić ustawiając przesłonę, migawke, ISO, część zdjęć jest ok ale to jest strasznie męczące ustawianie każdego zdjęcia podczas gdy nie ma zbyt wiele czasu. Czy to możliwe aby w trybie Auto większość zdjęć również nie była wyraźna? Na wyświetlaczu w trybie live wszystkie zdjęcia są bardzo ładne a weręcz idealne natomiast po przeniesieniu ich na komputer to poprostu porażka.
Czytająć opinie doszedłem do wniosku że być może jest to wina mojego obiektywu. Kupiłem jaśniejszy ze stałym światłem Taurona 28-75 / F2,8 ale nie na wiele to pomogło.
Może ja mam coś przestawione w aparacie.
Na weekendzie rozmawiałem z panią która robiła zdjęcia na weselach nikonem d60. Robiła w trybie automatycznym oraz czasami używała trybu robienia zdjęć w ruchu. Stosowała obiektyw kitowy a zdjęcia wychodziły jej w powyższych trybach bardzo ładne. Wcale nie bawiła się żadnymi ustawieniami. Zapytałem o opinie i jej opinia była taka iż jest to spowodowane tym iż jest to aparat Sony. Aby dorównał aparatowi Nikon np d90 to musiał by kosztować 3 razy tyle. A to że na wyświetlaczu mam ładne zdjęcia a na komputrze to porażka to jest spowodowane przekłamaniem matrycy no i też tym iż w sony jest używany CMOS.
Czy to jest możliwe i prawdziwe? Czy moze ja coś robię nie tak? Nie chcę używaś trybu RAW z którymi jest zbyt wiele zabawy tylko jpg.
Nie chodzi mi o ustawianie każdego zdjęcia ale o otrzymywanie przynajmniej przyzwoitych zdjęć w trybie auto. Tymczasem z lustrzanki mam zdjęcia gorsze niż z mojego starego aparacika.
Czy mógłby mi ktoś coś doradzić? Sprzedać ten aparat czy może jest jakiś inny sposób? Nie sądzę aby to wynikało jedynie z braku moich umiejętności i cierpliwości ale kto wie.... :-) Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Reklama

zug
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010   

zanim się zacznie :roll:
oglądasz w pełnej rozdzielczości ?
wstaw jakieś zdjęcia.
Ostatnio zmieniony przez zug Wto 22 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

braianek, a jak robisz zdjęcia? Jak pracuje AF?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

No cóż, "pani robiąca zdjęcia na weselu" wystawia sama sobie świadectwo :zalamany:

Wstaw zdjęcia. Moja opinia jak na razie - 1% szans, że aparat jest uszkodzony. 25% szans, że źle coś jest ustawione. 74%, że to brak umiejętności obsługującego.

D60+kit na wesela to zestaw prawdziwie profi
Ostatnio zmieniony przez MC Wto 22 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Djwalkman 
Rozmowny

Tytuł powalający :mrgreen: . Może masz włączony manual focus? Pokaż zdjęcia.

MasterB 
Maniak

Dajecie się wkręcać :lol:

kozidron
[Usunięty]

Djwalkman napisał/a:
Tytuł powalający :mrgreen: . Może masz włączony manual focus? Pokaż zdjęcia.

się nie śmiej, wczoraj takiego użytkownika Sony spotkałem jak w szpitalu robił zdjęcia noworodkowi i cmokał czemu takie rozmazane ....... :zalamany:

[ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 22:30 ]
MasterB napisał/a:
Dajecie się wkręcać :lol:

MasterB, ale mozna też po spamować :razz:

Flashalpha
[Usunięty]

A może to wina tego Taurona :twisted:

kozidron
[Usunięty]

Flashalpha napisał/a:
A może to wina tego Taurona :twisted:

:shock:

braianek, wrzuć jakieś przykłady na zewnętrzny serwer bo zaraz będą winne jeszcze smerfy i krasnale

braianek 
Nowy

Wcale nikogo nie wkręcam. Poprostu chciałem zapytać a jeżeli ktoś poczuł się urażony to sorki. Wcale nie jestem zwolennikiem tej czy innej firmy.
Nie miałem do tej pory do czynienia z lustrzankami, jadę na wakacje i chciałbym mieć fajną pamiątkę.
Problem jest w tym że zdjęcia na wyświetlaczu w trybie live view są naprawde świetne a na komputerku już tak świetnie nie wyglądają. Chociaż być może to jest jedynie moje odczucie. Świetnie wiem że brakuje mi umiejętności więc uprzejmie proszę o nie wypominanie mi już tego. Nie każdy od razu urodził się z aparatem.
Nie mam ustawionego manual focus. Zarówno na aparacie jak i na obiektywie jest przełączone na AF.
Rozdzielczość na monitorze 1024x768.
Jak pracuje AF? Jak mam to określić? Z tego co widzę to dobiera ostrość bez problemu.
W jaki sposób mam zamieścić zdjęcia na zewnętrznym serwerze?
Chyba rzeczywiście brakuje mi praktyki w robieniu tych zdjęć. Pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010   

Zrób zdjęcie i dołącz jako załącznik do postu.

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

A masz włączoną stabilizację obrazu?

mavierk 
never knows best

braianek, na początek proponuję kupić sobie kilka książek i poczytać. Zarówno po to, aby nauczyć się czegoś o robieniu zdjęć, ale również żeby obyć się z językiem :) .

A jeśli nie chce Ci się kupować książek, albo chociaż poczytać instrukcję - sprzedaj go, bo lustrzanka wymaga staranności w planowaniu kadru, czy też świadomości, iż tutaj wyraźnie jest w mniejszym zakresie, niż w kompakcie.

No chyba, że nie masz już czasu, ustaw sobie kolorki na Vivid, sharpness na max i będziesz miał zdjęcia kolorowe i ostre, jak z kompaktu.
Dodatkowo ustaw sobie manualny wybór punktu AF - dzięki temu będzie ostre tam, gdzie chcesz (jeśli tylko będziesz pamiętać o tym, żeby ustawiać go przed zrobieniem zdjęcia).

Usjwo 
Optyczny

mavierk napisał/a:
No chyba, że nie masz już czasu, ustaw sobie kolorki na Vivid, sharpness na max i będziesz miał zdjęcia kolorowe i ostre, jak z kompaktu.

W A550 nie ma chyba mozliwosci ustawiania jpg (kiedys probowalem znalezdz w menu u kolegi ktory ma 550), albo ja zle szukalem. Sharpness jest na max defaultowo :mrgreen:

MC 

Usjwo, bzdury piszesz. Oczywiście można ustawić parametry jpg w aparacie.

Odpowiedz do tematu