Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Cze, 2010 Aparat + program do obróbki zdjęć (JAKI?)
Przymierzam się do zakupu aparatu. Ma mi służyć do robienia zdjęć przedmiotów/ubrań. Z rozwojem technologii, postanowiłem że będzie to lustrzanka. Zainteresował mnie model Canon EOS 550d + obiektyw 18-55IS. Może któryś z kolegów ma taki sprzęt i mógłby napisać swoje spostrzeżenia co do niego. Dodam jeszcze, że szukam aparatu w kwocie do 3500 zł. Do tego tego, będę potrzebował program do obróbki zdjęć (pomniejszanie, powiększanie zdjęć, usuwanie tła), w cenie do 1000 zł.
Od jakiegoś czasu, robię zdjęcia ubrań aparatem cyfrowym, jednak chciałbym przesiąść się na coś nowszego', gdyż ten aparat ma małe możliwość. Głównym założeniem nowego aparatu jest zrobienie dobrego zdjęcia przedmiotu/ubrania, przy oświetleniu lampami, oraz użycie programu w celu usunięcia tła, aby zrobić jednokolorowe np. białe.
Co do programu, to wersja komercyjna, to taka co będę mógł używać jej w firmie, tak? hijax_pl - możesz powiedzieć coś więcej o tym programie Adobe Lightroom. Z tego co widzę, to wersja tego programu Adobe LIGHTROOM 2, kosztuje ok. 1200 zł. Cena mi odpowiada, tylko czym program zasłużył sobie tą ceną (widzę wiele innych programów w tańszej cenie, np. Corel DRAW Graphics X3, Adobe Photoshop Elements 8, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection,). Z tego co widzę, dużo ludzi kupuje Adobe Photoshop Elements 8. Mam jeszcze jedno pytanie, te programy są wieczyste, czy mają jakiś okres działania, jak w przypadku np. antywirusa. Dziękuję za pomoc.
Lightroom to specjalizowany program do wywoływania i wstępnej obróbki zdjęć. To nie to samo co Photoshop, który służy do edycji zdjęć, czy CorelDRAW - pakietu grafiki bitmapowej/wektorowej, Pinnacle Studio - obróbka video.
Rozumiem że w ogóle nie zrozumiałem do czego Ci potrzebny program do zdjęć
Mam jeszcze jedno pytanie, te programy są wieczyste, czy mają jakiś okres działania, jak w przypadku np. antywirusa.
Oprogramowanie tego typu jest licencjonowane bez ograniczenia czasowego. Oprogramowanie antywirusowe również możesz uzywać bez ograniczeń czasowych, tyle, że po okresie np. 1 roku, nie możesz aktualizować polis bazy wirusów, która rozszerza się codziennie.
Do listy programów, które mogą Cię zainteresować dopisz jeszcze Corel Photo Paint Shop Pro X3 kosztujący ok. 300 zł.
Tutaj masz pokaz możliwości, która Cię interesuje.
Możesz też używać darmowego GIMP'a, bardzo popularnego, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do jakiegoś obiektywu, np.: EF-S60mm f/2.8 USM Macro lub EF50mm f/1.4 USM. Do tego, co chcesz fotografowć nadają się doskonale, a i do codziennego użytku jako lekkie tele.
Dużą część obróbki (bez wycinania obiektu i zmiany tła) możesz też robić w dołączonym programie Canona Digital Photo Professional, który jest wywoływarką RAW'ów, a poza tym ma podstawowe funkcje korekty barw, nasycenia, kontrastu, ostrości, docinanie, obracanie, zmiana WB, temperatury barwowej, cienie, światła, ...
heheh Canon czy Nikon, a ja Corel czy Fotosklep
ja jestem ogromnym zwolennikiem Corela Photopainta - jest prostszy jak Fotosklep, bardziej intuicyjny, mniej "trzeba umieć" by zrobić w nim fajne rzeczy
Fotoszop ma zalety jak robisz grafike do gier (alpha-channel, normalmapping) ale dla mnie CPT jest najlepszy
łatwa praca maskami, praca na obiektach (chyba lepsza niż na warstwach) możliwość eksportu do Fotosklepu (ale Fotosklep nie eksportuje do CPT)
więc wg. mnie Corel
a aparat do ubrań ??? anie lepiej (jak nie bawisz sie w hobby fotograficzne) kupić coś taniego i używanego ? ładować kase w lustro jak to tylko do małych zdjęć do sklepu netowego ??
aparaty 15-18 MPIx do zdjęć pomniejszonych do 0.5 MPIX ??? będziesz zdjęcie 5 razy zmniejszał do obrazków na allegro czy stronę
...aparat do ubrań ??? anie lepiej (jak nie bawisz sie w hobby fotograficzne) kupić coś taniego i używanego ? ładować kase w lustro jak to tylko do małych zdjęć do sklepu netowego ??
aparaty 15-18 MPIx do zdjęć pomniejszonych do 0.5 MPIX ??? będziesz zdjęcie 5 razy zmniejszał do obrazków na allegro czy stronę
Tanie i używane? Może jeszcze bez faktury? Na firmę kupuje się zawsze z zapasem. Ten zapas w razie czego mozna zawsze wykorzystać w zbożnym prywatnym celu..
Rozumiem, że Photoshop Element 6 i 7, to poprzednie wersje 8, tak? (wszędzie teraz widzę ELEMENTS Jeśli tak, to chyba zdecyduje się na Photoshop Element 8 (jak na moje wymagania, program powinien wystarczyć).
Co do aparatu, to tak jak pisze Tutejszyn - mam przeznaczoną kwotę (3500 zł) i szukam najlepszego sprzętu w tej cenie, ewentualnie jak kupie tańszy, to reszty pieniędzy nie mogę wykorzystać np. na co innego. Do tego na aparat, musi być faktura.
[ Dodano: Pią 09 Lip, 2010 19:02 ]
Zestaw, zakupiony. Wybor padl na Canon 50d + tamrom 70-300 + karta pamieci Sandisk 16GB 400x 60mb/s + photosop elements 8.
Mam juz kilka pytan:
- obiektyw moge zamocowac obojetnie jak, nakladajac na korpus, czy jest jakas okreslona pozycja,
- jak sformatowac dobrze baterie (zostala wlozona tylko na chwile do aparatu, aby zobaczyc czy dziala), po wskazniku, niby jest naladowana FULL,
- poza tym, ze trzeba bylo ustawic date, oraz godzine jest jeszcze jakas kalibracja aparatu.
Po krotce kilka pytan (z czasem bedzie ich wiecej).
Licze na wszelkie sugestie dla zielonego, oraz pomoc w opanowaniu' tego sprzetu.
W jakim sensie, czy sobie poradzę? (nie mam kitowego obiektywu Canona)
Kupiłeś typowy teleobiektyw, a chcesz robić zdjęcia przedmiotów i ubrań. 70mm na krótkim końcu to już dość wąsko w typowych pomieszczeniach, nie wspominając o 300mm...
Podpiąłeś w ogóle ten obiektyw do korpusu i spojrzałeś w wizjer?
k3m0t napisał/a:
Od jakiegoś czasu, robię zdjęcia ubrań aparatem cyfrowym, jednak chciałbym przesiąść się na coś nowszego', gdyż ten aparat ma małe możliwość. Głównym założeniem nowego aparatu jest zrobienie dobrego zdjęcia przedmiotu/ubrania, przy oświetleniu lampami, oraz użycie programu w celu usunięcia tła, aby zrobić jednokolorowe np. białe.
Już raczej za późno na taką poradę, ale kupiłbym najtańszy korpus, standardowe szkło i do tego lampy z osprzętem i tła - IMHO da to lepszy efekt niż bardziej zaawansowany korpus (różnicy w jakości samego zdjęcia i tak nie zauważysz) ze szkłem tele i wycinanie tła w programie
Tak, podpiąłem obiektyw pod korpus. Zdjęcia trzeba robić ze znacznej odległości co staje się to trochę uciążliwe w moim przypadku. Aby robić zdjęcia z bliższej odległości, potrzebuje nowy obiektyw?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10