Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie o obiektyw do Sony Alpha 300
Autor Wiadomość
harmina92 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Lis, 2010   Pytanie o obiektyw do Sony Alpha 300

Witam.
Obecnie fotografuję na kicie, i chciałabym wreszcie zmienić go na coś konkretniejszego...
A mianowicie zastanawiam się pomiędzy
Minolta AF 50 mm f/1.7,
a Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF] (Modle A16).
Skupiam się głównie na fotografowaniu ludzi, portrety, plenerowe itd... także wolałabym jasne szkiełka.
Jeżeli myślicie o jakiś innych obiektywach, to jestem chętna na każdą propozycję :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 09 Lis, 2010   

Kita sobie zostaw, ewentualnie wymień na jego nową wersję.
Stałkę może lepiej 50/1.8 Sony kupić.

harmina92 
Nowy

MC napisał/a:

Stałkę może lepiej 50/1.8 Sony kupić.

Ale oprócz przysłony chyba nie ma żadnej różnicy pomiędzy minoltą a nowym sony?
W cenie widzę, że też podobnie

MC 

Sony jest trochę gorzej wykonane i tylko pod cropa.
Optycznie jest jednak lepsze. No i masz gwarancję.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

harmina92, a jaki masz budżet?

harmina92 
Nowy

no nie chciałabym przekroczyć tych 1300 zł

Tadeuszek
[Usunięty]

harmina92 napisał/a:
no nie chciałabym przekroczyć tych 1300 zł

to czym prędzej zmień doradców :mrgreen:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

w tej kwocie masz:
SAL 50f/1.8, sal 50 f/1.4, sal 35 f/1.8, sal 85f/2.8.
ew odpowiedniki minolty (50)
używkę sigmy 30 f/1.4

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sro 10 Lis, 2010   

harmina92, Tamron 17-50mm F/2,8, to dobry obiektyw, mam go i sobie chwalę. Tyle, że przy założonym budżecie nie dokupisz już stałki, bo nowy Tamron kosztuje w granicach prawie 1300 PLN. Chyba, że dopuszczasz możliwość zakupu używki. Minolta 50 mm f/1.7 jest bardzo dobrym obiektywem, a do tego solidnym. Obecnie można ją dostać w całkiem przyzwoitej cenie (ok. 350 -380 PLN) np. tu lub na Allegro. Co do Sony 50/1.8 się nie wypowiem, bo nie używałam. Natomiast jeżeli rozpatrujesz zakup tylko jednego z w/w szkieł, pomyśl może o Minolcie 50/1,4 lub Sony 50 f/1.4? :wink:

harmina92 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Lis, 2010   

kasiakaaz napisał/a:
harmina92Natomiast jeżeli rozpatrujesz zakup tylko jednego z w/w szkieł, pomyśl może o Minolcie 50/1,4 lub Sony 50 f/1.4? :wink:

Też o niej myślałam...
Ale chyba nie będe ryzykować na używanej Minolcie i zainwestuję więcej w Soniaka, jednak jest ta gwarancja, a nie chce się przejechać.
a co do ceny - to chodziło mi o jeden obiektyw, żeby zmieścił się w granicach 1300 zł.

kamil* 
Początkujący

Wysłany: Nie 14 Lis, 2010   

To zależy czy chcesz uniwersalnie czyli zoom czy wolisz jasno i jedna ogniskowa czyli stałka.
Jeśli zoom to w tej cenie:
-tamron 17-50 2.8
-sigma 18-50 2.8 (nie jest taka zła jak ją malują - na pewno lepsza od kita)
-sigma 17-50 (droższa ale to chyba najlepszy wybór u sony)
-Carl Zaiss 16-80 (jeśli nie potrzebujesz światła, jednak też kosztuje więcej niż masz do dyspozycji)
Jeśli stałka to polecam jednak ogniskową 28 lub 30 lub 35 czyli taką odpowiadającą kątem widzenia standardowi na pełnej klatce.
-sony 35 1.8
-sony 30 2.8
-sigma 30 1.4 (jedynie ją miałem i to bardzo dobre szkło które nie tylko ja chwalę)
-jest też sony 28 2.8 ale nie widzę sensu kupować obiektywy stałoogniskowego 2.8.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

kamil* napisał/a:
-jest też sony 28 2.8 ale nie widzę sensu kupować obiektywy stałoogniskowego 2.8.

Cytat:
-sony 30 2.8

;-)

kamil* 
Początkujący

No dokładnie :cool: to o 2.8 też do 30 2.8 się odnosi. :wink:
Ja w sumie miałem taką samą rozkminę jak harmina92 przeszło rok temu i dlatego odszedłem od sony do canona. Sony nie dawało mi niczego jaśniejszego w granicach 28-35 (oprócz podobno słabego i drogiego 35 1.5) potem pojawił się plastikowy sony 30mm 2.8 macro który przekonał mnie też ostatecznie do zmiany systemu. Bardzo brakowało mi też jasnego zooma 17-55 u sony. Na dodatek sigma 30 1.4 do sony nie ma HSM.

RB 

Wysłany: Pon 15 Lis, 2010   

czego tyc chcesz?
jest w sumie niezły, tani i plastikowy 35/1.8 DT (adresowany jako pierwsza stałka, w sumie ta seria plastikowych stałek Sony to niegłupi pomysł dla rozpoczynajacych zabawę, a niekoniecznie chcacych tylko dull-zuma)
http://www.kurtmunger.com...eviewid235.html

i podobno za drogi i w ogóle feee i beee :-) 35/1.4
http://www.kurtmunger.com...1_4_gid271.html

A HSM do stałki 35mm to oczywizda mus i konieczność Panie :roll:

Co zaś do 28/2.8 - po co? I to nie tylko ze względu na światło. To dość taka sobie stałka, nie lepiej kupić 20/2.8? Lub 24/2.8 Minolty? Bo pewnie Distagon 24/2 SSM to będzie lekko drogi ;-)

Odpowiedz do tematu