Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z kadrowaniem
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   problem z kadrowaniem

witam. Mam RAWa, którego tematem jest twarz ustawiona od lewego dolnego do prawego górnego rogu. Kadruję w ACR na format 3:2. następnie do już gotowego tiffa dobieram rozmiar, w tym przypadku 10x15, albo 21x15, 300 dpi. I tu pojawia się problem. Z tej twarzy robi mi się jajko. Ewidentnie zwęża mi tą twarz. Nie wiem co źle robię, ale po wywołaniu w labie jest ten problem na odbitce :( . Próbowałem już na różne sposoby m.in. format 4:3 i tym samym 9x13, 13x18, 300 dpi. w tej sytuacji z tej twarzy robi mi romb (jeszcze gorsze jajo i prawie kładzie mi twarz na podstawie fotki). :( Myślałem, że po wywoływaniu rawa w formacie 3:2 zamyka problem kształtu fotki i dobieranie już - właściwych do formatu - rozmiarów nie będzie zniekształcać zdjęcia.
Przy okazji zapytam do jakiego formatu wywoływać z rawa, tiff czy jpg? Bo ja robię tiffa a później po wszystkich manewrach zapisuje w jpg.Czy jest sens robić tego tiffa czy od razu kompresować do jpg?
A i jeszcze jedno. Przy obróbce monitor mam ustawiony na auto, czyli po prawej i lewej stronie mam czarne pasy i tym samym naturalne kształty. Alternatywnie jeszcze mogę ustawić na wide.
Proszę o wyrozumiałość i porady.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   

lukemeng, w jakim programie obrabiasz tego tiffa? Czy tiff jest też zdeformowany? Z tego co opisałeś problem jest przy generowaniu JPGa...

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
w jakim programie obrabiasz tego tiffa?
Photoshop
hijax_pl napisał/a:
Czy tiff jest też zdeformowany?

nie
przy wywołaniu z rawa na jpg nie ma również zniekształceń. Problem pojawia się przy wybieraniu "sajzu". Nie wpisuje pikseli tylko rozmiar w cm, więc nie mogę się mylić...... przynajmniej w tym

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A opcja Constrain Proportions jest zaznaczona?

Po prostu wybierz jednostkę w cm, ustaw krótszy bok na np 10cm, drugi powinien się sam przeliczyć. Jeśli nie będzie to ok 15cm - to masz zrąbane proporcje w Tiffie..

lukemeng 
Bywalec

była zaznaczona, później nie była zaznaczona.Szczerze to nie pamiętam w jakich to było dokładnie sytuacjach, ale wiem, że mi te proporcje szalały jak wprowadzałem poprawne piksele to miałem inne wymiary cm niż poprawne, a jak wprowadzałem cm to piksele.....kombinowałem pewnie tam gdzie nie trzeba...... jak zwykle :???:

[ Dodano: Pią 02 Lip, 2010 08:30 ]
hijax_pl napisał/a:
to masz zrąbane proporcje w Tiffie..

to przy zapisie z rawa 3:2 jak mogę zrąbać tą proporcję?
a jak dobieram np. 15,3cm/21,1cm (bo takie lab wymaga) i robi mi jajko, z tego tiffa 3:2 to o co chodzi?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To może od początku.

Wywołujesz RAWa, dostajesz TIFFa w proporcjach 3:2. Otwierasz tego TIFFa w PS, wchodzisz do menu Image wybierasz Image size i po kolei:
- sprawdzasz czy na dole okienka jest zaznaczone Constrain Proportions oraz Resample.
- sprawdzasz czy jest 300dpi, jak nie to takie wpisujesz.,
- wybierasz jednostkę "cm" w jednym z boków w sekcji Document Size.
- wpisujesz docelowy rozmiar jednego z boków; wystarczy wpisać jeden - drugi bok powinien się sam przeliczyć (bo są zablokowane proporcje) oraz w części Pixel Dimensions powinny pojawić się nowe rozdzielczości (dla 10x15cm i 300dpi powinno być 1181x1772px)

Wciskasz OK i masz nowy rozmiar zdjęcia.

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
wystarczy wpisać jeden - drugi bok powinien się sam przeliczyć (bo są zablokowane proporcje)

z racji tego, że potrzebuję konkretne wymiary więc odznaczam constrain.... Mogę mieć w tym momencie problem z kształtem? Bo przecież jak wpiszę 15,3 to nie przeliczy mi 21,1 bo proporcja jest zaburzona?
Nadmieniam, że różnica w zniekształceniu jest zdecydowanie większa niż te parę mm, bo bardzo rzuca się w oczy. Innymi słowami jest................jajko :oops:
Ostatnio zmieniony przez lukemeng Pią 02 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
racji tego, że potrzebuję konkretne wymiary więc odznaczam constrain.... Mogę mieć w tym momencie problem z kształtem?

Tak.
lukemeng napisał/a:
Bo przecież jak wpiszę 15,3 to nie przeliczy mi 21,1 bo proporcja jest zaburzona?

Bo to nie jest 3:2.. prawidłowe 3:2 to 10x15, 15x22,5, 20x30...

lukemeng 
Bywalec

ach czyli w tym labie nie uzyskam prawidłowego kształtu? bo właśnie takie wymiary wymagają. No i w kolejnym labie jest podobnie

http://www.fotograf.net.p...2F32&sbl=123175

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No wiesz.. jak lab jest porządny to rozmiar 15x22,5 zrobi. Tyle że później będzie ciężko do tego ramkę znaleźć no chyba, że taką 20x30 się weźmie i zrobi passe-partout ;)

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl, Ty sobie nie rób jaj z pogrzebu..... (znowu jajo ;) ) no ten lab dla mnie w okolicy to w miarę dostępny i profesjonalny.Masz w takim razie jakieś antidotum bo to nie ja dyktuje warunki rozmiarowe

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To jak chcesz koniecznie odbitki 15x21 to użyj proporcji 7x5

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Dobra, to inaczej. lukemeng jeśli chcesz mieć odbitkę 15x21, to musisz mieć plik o wymiarach 1807x2492 pikseli (wg linku, który podałeś). Jeśli masz już przygotowanego tiff-a, to weź w Photoshopie narzędzie Crop i ustaw rozmiar cropowania na 1807 px na 2492 px i resolution 300 dpi. Zaznacz obszar, który Cię interesuje, wykadruj i już masz gotowy obrazek.
Tylko jedna uwaga: jeśli wykadrujesz zbyt mały obszar, to PS zresampluje zdjęcie w górę, czyli dołoży nieistniejące piksele. Trzeba na to uważać, żeby nie dostać nieostrej odbitki.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Dokładnie tak jak wyżej, tyle, że nie używaj rozmiaru w pikselach, a fizycznego rozmiaru i DPI. Takim sposobem w pełni nad tym co ewentualnie odrzucasz ze zdjęcia. BTW, problemy które opisujesz (bo nie bardzo chce mi się wierzyć, że tylko w dopasowywaniu niewielkich różnic tkwi przyczyna) mogą wynikać z tego, że pracujesz na pikselach innych niż kwadratowe - sprawdź w ustawieniach...

komor 
Moderator

Mnie jeszcze interesuje to:
lukemeng napisał/a:
Przy obróbce monitor mam ustawiony na auto, czyli po prawej i lewej stronie mam czarne pasy i tym samym naturalne kształty. Alternatywnie jeszcze mogę ustawić na wide.

Co to za monitor, czemu ma czarne pasy i w jakiej rozdzielczości pracuje.

Odpowiedz do tematu