Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010 Nikkor 50mm 1.8D vs 50mm 1.4D vs 35mm 1.8 - f2
Witam,
Pamietam ze juz bylem tutaj na forum z pytaniem o obiektyw jednek nie zdecydowalem sie i teraz mam pytanie bardzo podobne a mianowicie zastanawiam sie nad kupnem obiektywow- dokladnie ktoregos z tych ktore mam w temacie wiec prosilbym o jakies rady odnosnie zakupu? do tej pory posiadam Nikona d90 + 18-105mm.
Mam jeszcze jedno pytanie, moze glupie gdyz nie jestem ekspertem ale jak kupie ktorys z nich to czy istnieje ryzyko ze bedzie koniecznosc wyslania obiektywu zeby go skalibrowac? gdyz czytalem ze niektore osoby maja problemy gdyz np podpieli 35mm i ostrzy nie tam gdzie powinien np 50cm przed obiektem?
Pozdrawiam
50/1,8 to stosunkowo tani i dobry obiektyw. Ale nie ma silnika SWM - ten ma tylko 35/1,8G znajdujący się na Twojej liście. Z drugiej strony 35/1,8 to obiektyw DX.
Ja ze swoim D90 nie miałem żadnych problemów ani z 50/1,8D ani z 35/1,8G - wszystko działało jak należy.
35 da Ci kąt standardowy, 50mm na DX to już lekkie tele - bardzo dobre do portretów.
Więc trudno wybierać bo to dwie różne stałki.
50/1.8 jest OK, 35/1.8 wykazało z moją puszką BF (wina ewidentnie po stronie szkła, sprawdzałem AF z 50/1.8 i 85/1.8 i tam było OK). Wysłałem szkło do kalibracji, po powrocie sytuacja się nieco poprawiła. Nieco, ponieważ BF nie jest już tak monstrualny, ale wciąż istnieje - widać to dopiero przy fotografowaniu z większej odległości, np całej postaci.
Co do Twojego wyboru - wybrałbym w zależności od zastosowań. Jeżeli potrzebujesz jasnego standardu to pracy w słabym świetle - 35/1.8. Jeżeli dodatkowo chcesz porobić portrety i nie planujesz kupna portretówki do tego - wtedy wybrałbym 50/1.8.
Planuje uzywac obiektywu do portretow, zblizen twarzy a takze zeby wykorzystac go w plenerze. Jak juz wspomnialem za bardzo jeszcze sie nie znam ale myslalem o 50mm 1.8 lub 50mm 1.4 jednak wyczytalem tez o 35mm 1.8 wiec juz mam metlik. Zastanawiam sie takze czy warto dokladac raz tyle zeby miec te 50mm 1.4 niz 50mm 1.8 jednak jesli warto to jestem w stanie wydac te kase. Chcialbym zeby to byl dobry zakup.
Pozdrawiam
Do portretów 50/1.8 jest zdecydowanie lepsze niż 35/1.8, z drugiej strony słabiej wypada we wnętrzach. 50/1.8 przez długi czas mi służył jako jedyna jasna stałka i nie narzekałem : )
Planuje uzywac obiektywu do portretow, zblizen twarzy
To raczej dłuższe ogniskowe będą pomocne niż zbliżanie się z czymś krótkim do fotografowanego obiektu - niektórzy nie trawią przerysowań perspektywy. Jeśli wybór tylko między 50 a 35 to 50. Co do tego pleneru to co ta właściwie być? Krajobrazy czy po prostu jakieś sesje zdjęciowe na zewnątrz?
Radek996, to może trochę inaczej. 35 jako uniwersalny standard i 85 do portretów. 50 na cropie to ni w kij ni w oko, ani szeroko ani wąsko.
Co do światła to im jaśniej tym lepiej w miarę możliwości finansowych.
Do widoczków masz 18-105 i powinno wystarczyć.
Popróbuj wyczuć perspektywę używając posiadanego obiektywu. Ustaw na 35, 50, 85 i zobacz co Ci leży najbardziej.
właśnie chodzi o to aby się nie zapakować w 50
Jeśli już tak to bardzo świadomie...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a:
Ale nie ma silnika SWM
kurde.. ale co to za różnica? w końcu do d90!
Radek996 napisał/a:
Planuje uzywac obiektywu do portretow, zblizen twarzy a takze zeby wykorzystac go w plenerze.
no to chyba tutaj dochodzimy do wniosku: 85/1.8
bacruk napisał/a:
właśnie chodzi o to aby się nie zapakować w 50
Jeśli już tak to bardzo świadomie...
jest to święta prawda! 50/1.8 daje bardzo przyjemny w obyciu kąt widzenia, ale nie można tego szkła już nazwać uniwersalnym. Z kolei 50/1.4 myślę, że wystarczyłoby mi do dziś, skoro daje to głębiowe około 80/2 (biorąc pod uwagę, że 50tki nikkora mają ogniskową około 52mm a crop to tak na prawdę 1,54 )
No tak, ale poza możliwością podpięcia jest jeszcze coś takiego jak.. szybkość AF
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010
no z tego, co pamiętam, to 35G jest mimo wszystko wolniejsza od 50/1.8, więc od /1.4 pewnie też. A o 50/1.4G nie wspomnę (najwięcej stękań na powolność szkła ever )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11