Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lornetki 10x42
Autor Wiadomość
szycho 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   Wybór lornetki 10x42

Witam

Przyszedł czas na zmianę lornetki (stara już umarła). Zdecydowałem się na lornetkę dachową 10x42 (ew. 8x42) ze względu na wagę i rozmiary. Szkło będzie używane głównie do obserwacji przyrodniczej (ptaki/ssaki). Kasa to +/- 500.

Przewertowałem całe lornetkowe podforum, testy i w końcu zdecydowałem się zadać bezpośrednie pytanie:

Którą opcje byście wybrali i dlaczego?

http://www.optyczne.pl/po...d2=747&add3=543

Zdecydowany byłem na DO forest, ale "wyszła".
Drugim typem jest C. Outland 10x42, ale jakoś mało opinii o tej lornetce w sieci a cena, 419pln kusi.
Vortex?, z testem i opiniami się zapoznałem i też poważnie rozważam.
Fomei - sklep w którym miałem brać DO zaproponował jako alternatywę.

Jeśli macie inne sugestie, to też fajnie.

Z góry dzięki za odpowiedzi i wszelakie wskazówki.
Ostatnio zmieniony przez Arek Pią 02 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   

Skoro masa zdecydowała o wyborze dachówki, to co powiesz na to:
http://optyczne.pl/1160-N...a_lornetki.html

Nie jest on jakoś wyraźnie cięższy. Od Fomei nawet 10 gramów lżejszy. Mieści się w Twoim budżecie, ma
6 stopni pola i ma szanse być najlepszy optycznie. Nie wiem czy będzie, bo to nowość i w rękach jeszcze nie miałem, ale może warto?

Abs 
Optyczny

Z tych typów, które podajesz postawiłbym na Vortexa. Przeszło przez moje ręce kilka modeli - sądzę, że warto (...i ta wieczysta gwarancja).

szycho 
Nowy

Arek, dzięki za propozycja. No i właśnie zauważyłem, że napisałem '...z względu na wagę i masę' :wink: [poprawiam] - masę i małe rozmiary.

Abs, dzięki, też powoli skłaniam się ku vortexowi.

ciekawi mnie ten Celestron

Abs 
Optyczny

Mam aktualnie Vortexa Fury 10x42 - bardzo solidna lornetka z czystym obrazem. Bawiłem się małym Vortexen (500g) 8x32 - też dobra jakość obrazu. Polubiłem tę markę choć jest konkurencja w porro, np. Olympus 10x42 http://www2.olympus.pl/co...0x42_EXPS_I.htm
Nikon Ex 8x40,
może optycznie nawet lepsze od Crossfirera.
Celestronów sporo w marketach - nie porównywałem bezpośrednio ale obraz wydaje mi się gorszy do mojego Vortexa.

szycho 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

Abs, dzięki.

A co powiecie o lornetkach 8x42 w porównaniu z 10x. Wiadomo kąt widzenia, ale jak się mają sprawy z powiększeniem - czy to w praktyce duża różnica?

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

Moim zdaniem to sprawa bardzo indywidualna - dla jednego różnica duża dla innego nie. Ma na to także wpływ przyzwyczajenie.
8x42 to spokojna obserwacja z dużym polem, większą jasnością, małymi drganiami - do krajobrazu, nocnego nieba, zmierzchu w lesie - będzie nieco lepsza.
Mam 8x30 i 10x42 a chcę kupić jeszcze 12x50. Ciągle brakuje mi powiększenia. Mając więcej lornetek z takiego zestawu lornetek (jaki wypisałem) można by spokojnie wyrzucić 10x42. Z kolei planując tylko jedną loretkę - 10x42 lub 10x50 to dobry kompromis.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

Mam na swoim stanie i 8,5X i 10X i jesli chodzi o powiekszenie to roznica jest , czy duza - dla mnie mimo wszystko zauwazalna , ale z kolei pole jest mniejsze w 10X .Wszystko zalezy od Ciebie , co bardziej wolisz .

szycho 
Nowy

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

Dzięki wszystkim za uwagi.

Po dłuższym namyśle, i klikaniu po sieci zdecydowałem się na pierwszą z wybranych przeze mnie lornetek: Celestron Outland 10x42: http://www.optyczne.pl/40...a_lornetki.html
Lornetkę zamówiłem w sklepie internetowym DO i... kilkanaście minut temu wyjąłem z kartonu :wink:
Pierwsze wrażenia:
-konstrukcja solidna, dobrze leży w dłoniach (przynajmniej moich), nic nie mlaska, wszystko ładnie spasowane;
- pierścień ostrości chodzi z fajnym oporem i nie trzeba nim dużo kręcić;
- zatyczki obiektywu na stałe przymocowane do korpusu lornetki [tak jak w Vortexach], przykrywki okularów można zamontować do paska - pasek mało komfortowy - będzie zastąpiony paskiem od starej lornetki;
- pokrowiec neoprenowy - fajerwerków nie ma, ale na początek wystarczy;
- obraz: nie jestem testerem, ale na moje oko jest świetnie. Pole widzenia, jak dla mnie, jest ok.

Outlandera mogę jedynie porównać z DO forestem 10x42, którą miałem okazję sprawdzić w sklepie . Właściwości bardzo podobne, ale z tych dwóch zdecydowanie jeszcze raz wybrałbym Celestrona :mrgreen:

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Lip, 2010   

Obydwie mają liche pole widzenia i duże powiększenie. Ja bym w życiu tego nie kupił. Arek ci dobrze radził, sam chciałbym tamtego nikona. Pole widzenia 105 metrów w lornetce uniwersalnej to minimum. Z dachówek Nikosie też mają 105 metrów pole widzenia bodajże w podobnej cenie. Lepiej od razu daj se spokój z tą lornetką, sprzedaj ją mnie za 200 zł ja się z nią pomęczę, a ty dołóż trochę i kup sobie dachówkę z porządnym polem widzenia. :wink:

[ Dodano: Pon 19 Lip, 2010 18:55 ]
Vortex crosfire byłby lepszy http://www.optyczne.pl//index.php?lornetka=747. Cena byłaby podobna. Zresztą nie wiem dlaczego na stronie Delty jest pole widzenia 105 m skoro na forum optycznym podane jest 93 m, a na stronie producenta celestron.com jest 96 metrów. No ale żeby coś dobrze sprzedać trzeba najpierw trochę pościemniać. Tak poważnie to lornetka napewno super, chociaż Vorteź ma wieczystą gwarancję :/. Pozdro

madrax 
Bywalec

Wysłany: Pon 19 Lip, 2010   

porro,porro ponad wszystko :twisted:

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

Jakbym mógł wybierać lornetkę bez podziału na cenę która będzie moją ulubioną byłby to ten Nikon za 3 klocki co zajął 4 miejsce w teście lornetek, a właściwie go wygrał tylko testującym nie spodobało się klasyczne pokrętło bo niby za wąskie i to że nie można oglądać much na ścianie w pokoju akademika bo ma 3 metry długości, a lornetka ostrzy 30 cm dalej. (no albo svaworski z zaisem mieli wygrać). Popatrzcie tylko na nią jest prześliczna. (test lornetek 10x42)

madrax 
Bywalec

ale co jest takie śliczne?
korpus?
a może futerał?

piękne jest chyba to co widzisz przez lornetkę,a nie ona sama....................

kurde Stary co ty jacykow jesteś?

ja pier....co ty chcesz ją oglądać czy przez nią patrzeć??????????????????????????

jesteś z tych co oglądają telewizor czy telewizję???????

matko z ojcem,to przerost formy nad treścią

RB 
Temu Panu już podziękujemy

madrax napisał/a:

piękne jest chyba to co widzisz przez lornetkę,a nie ona sama....................

matko z ojcem,to przerost formy nad treścią

eeee, przesadzasz...

madrax 
Bywalec

no,może troszeczkę.......

Odpowiedz do tematu