Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Lip, 2010 Jaka lustrzanka z wysokim zakresem tonalnym?
Cześć!
Jestem nowy na forum, na wstępie chciałbym się przywitać:)
Mam pytanie odnośnie wyboru aparatu z wysokim zakresem tonalnym. Robię głównie portrety więc szybkostrzelność mnie nie interesuje;) Bagnet canon/nikon. Może ktoś coś doradzić?
Canon 40D... Nie wiem jak teraz wypada 7D/550D z większą matrycą pod względem rozpiętości tonalnej w porównaniu ze starszym modelem
Najlepiej na optyczne.pl szybko otworzyć zakładki z tymi trzema modelami + coś z Nikona i porównać wyniki testów
Maximum dynamic range is the greatest possible amplitude between light and dark details a given sensor can record, and is expressed in EVs (exposure values) or f-stops, with each increase of 1 EV (or one stop) corresponding to twice the amount of light.
Dynamic range corresponds to the ratio between the highest brightness a camera can capture (saturation) and the lowest brightness it can capture (typically when noise is more important than signal, i.e., a signal-to-noise ratio below 0 dB).
Jednak do moich zastosowań nic nie dorównuje fuji s5:)
Podobnie jak MasterB i MC uważam, że jeśli chodzi o portrety, to używany 5d w tym zakresie cenowym jest chyba najlepszym wyborem.
Gdybyś chciał robić głównie landszafty, to wtedy warto poszukać fuji s5.
5d do wszystkiego świetnie się "nada"
tylko jakie są te uzywki ktore sa w obrocie ? to wiedza tylko sprzedajacy
fuji ma niezly zakres ale poza tym rodzielczosc przy 5d.. nie ma co porownywac.
moze lepiej d700..
A moze sigma?
5D MK1 jest bardzo ciekawy, ale to bardzo stara maszyna i nie wiadomo, co przeszla.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010
luk1217 napisał/a:
Robię głównie portrety więc szybkostrzelność mnie nie interesuje;) Bagnet canon/nikon. Może ktoś coś doradzić?
Jeśli robisz głównie portrety, to zakres tonalny nie wystarczy = tutaj najważniejsze jest odwzorowanie kolorów + oświetlenie.
Moim zdaniem, jak i zdaniem poprzedników, Canon 5d będzie dla Ciebie sprzętem idealnym.
Jego cena (3500-4000zł za używkę) nie jest zbyt wygórowana, do tego pełna klatka, która sprawdzi się idealnie z obiektywami z zakresu portretowego...
Moim zdaniem najlepiej dla Ciebie byłoby kupić Canona 100/2 (albo Canona 85/1.8) plus Tamrona 28-75/2.8, żeby mieć obiektyw do codziennej fotografii.
No i koniecznie do fotografii portretowej jest potrzebne albo idealne światło zastane (moim zdaniem kilka godzin w miesiącu ) albo praca z światłem sztucznym.
Zwykła ex-580 z parasolką na statywie uczyni cuda w plenerze
Ja swoją piątkę kupiłem dwa tyg. temu za 4 koła - rocznik 2008 a więc ostatni wypust, w gratisie 3 aku Haahnel i karta Kingston 4 gb. Stan jak z półki w sklepie, kupiona od Pana lat 65
Deklarowany przebieg migawki ok 17 tyś a stan korpusu to dobitnie potwierdza.
Tak więc można znaleźć tylko trzeba poszukać i szybko reagować na oferty bo jest spore zaintreresowanie tym aparatem.
Cekawe bo wychodzi na to, że z aparatami jak z używanymi samochodami - trzeba szukać od przysłowiowego "niemieckiego dziadka rocznik 1930 co tylko w niedziele jeździ"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11