Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 07 Lip, 2010 Lustrzanka na każdą okazję, dla amatorki.
Witam, na wstępie pozdrawiam wszystkich wyjadaczy.
Do niedawna byłam szczęśliwą posiadaczką zwyczajnej cyfrówki, którą dostałam dzięki dobrej woli mojego brata. Niestety z biegiem czasu zakres jej działań się zwiększał - coraz bardziej mnie to interesowało i zaczęłam zauważać, że zabieram ją ze sobą zawsze gdy wychodzę na dłużej z domu.
To wszystko było ponad rok temu. Na dzień dzisiejszy wszystko w tym aparacie mnie denerwuje. Mam dużo większe wymagania, których on nie spełnia. Oto niektóre z nich:
- Zdjęcia w ruchu - nie ma nic bardziej denerwującego jak rozmazane zdjęcie, moich szalejących w trawie kociąt, lub tańczących na deptaku ludzi. Czas z tym skończyć.
- Zdjęcia nocą - krew mnie zalewa kiedy oświetlona katedra w nocy wychodzi na zdjęciu jak jakiś statek kosmiczny. To też trzeba zakończyć.
- Brak ostrości / mdłe barwy - brak komentarza...
- Tragiczne makro...
Przebrała się miarka, postanowiłam kupić lustrzankę. Niestety nie mam pojęcia jaką, a to miejsce jest chyba najlepsze żeby znaleźć na to odpowiedź. Mój budżet nie jest narazie znany nawet dla mnie.. Ale nam już robótkę w rodzinnym biznesie i pieniążki będą przeznaczone tylko na lustrzankę i wszystko co z nią związane.
Chcę ją zakupić pod koniec sierpnia, liczę że wtedy będę mieć w ręku 2,5-3,5 tys.
Oczywiście tak jak napisałam w temacie, lustrzanka ma się w miarę spisywać w zróżnicowanych warunkach (ruch, noc, makro, fauna i flora.. robię też zdjęcia na rodzinnych ślubach więc lepszy sprzęt - lepsze zdjęcia).
Zdjęcia w ruchu - nie ma nic bardziej denerwującego jak rozmazane zdjęcie, moich szalejących w trawie kociąt, lub tańczących na deptaku ludzi. Czas z tym skończyć.
Czyli dobry AF, np Nikon jakiś
IssenNilla napisał/a:
- Zdjęcia nocą - krew mnie zalewa kiedy oświetlona katedra w nocy wychodzi na zdjęciu jak jakiś statek kosmiczny. To też trzeba zakończyć.
Czyli wysokie użyteczne ISO i jasne szkła. Np Pentax k-x, Nikon D5000/D90 jakieś Canony 500D/550D
IssenNilla napisał/a:
- Brak ostrości / mdłe barwy - brak komentarza...
No to jeśli w lustrzance się zdarzy w 99% przypadków jest winą obsługi
IssenNilla napisał/a:
- Tragiczne makro...
Znaczy się specjalizowany obiektyw, np Tamron 90/2.8
Czytałam ten wątek...
I wielkie dzięki że edytowałeś swojego posta. Wreszcie mam jakieś konkrety. Jak się człowiek nie zna, to miło dowiedzieć się o co chodzi w opisach modeli i ich specyfikacjach. Wiem już przynajmniej na co zwrócić uwagę.
Skoro jeszcze nie masz za co kupić weź pod uwagę, że co jakiś czas pojawiają się nowe modele więc to co dziś jest poza możliwościami budżetowymi może być intratnym kąskiem jutro ;)
Polecam zatem przyglądanie się testom, opiniom i tym podobnym informacjom. A co do ostatecznego modelu, możesz spokojnie rozpocząć poszukiwania za jakiś czas
Założony budżet wymusi niestety zgniły kompromis. Obawiam się, że na specjalizowany obiektyw makro może nie starczyć funduszy. Na korpus ze średniej półki także nie wystarczy, pozostanie więc celowanie w bardziej zaawansowane, ale jednak podstawowe modele typu: Canon 500D / Nikon D5000 / Pentax K-X / Sony a500.
I tu myślę skupiłbym się na wrażeniach estetyczno-dotykowych, bowiem na tym poziomie zaawansowania korpusy różnych producentów oferują zbliżony poziom i parametry.
Warto też pamiętać o cenach za obiektywy i akcesoria.
Na sam początek proponowałbym jeden z wymienionych korpusów i do tego np. taki obiektyw:
Sigma 17-70/2.8-4.5 OS HSM Macro.
Zapewni przyzwoitą jakość, szybki AF, prawie że makro i wygodny zakres ogniskowych.
"Zdjęcia w ruchu - nie ma nic bardziej denerwującego jak rozmazane zdjęcie, moich szalejących w trawie kociąt, lub tańczących na deptaku ludzi. Czas z tym skończyć."
hijax_pl napisał/a:
Czyli dobry AF, np Nikon jakiś
Ale jednak nie jakikolwiek. Z testów wynikło jasno, że AF np. takiego D5000 najwyższych lotów jednak nie jest.
Ale jednak nie jakikolwiek. Z testów wynikło jasno, że AF np. takiego D5000 najwyższych lotów jednak nie jest.
Zgadza się, trzeba tylko wziąć pod uwagę że ten aparat dysponuje śledzeniem 3D z rozpoznawaniem koloru. To naprawdę działa. Myślę, że trzeba rozgraniczyć śledzenie od samego trafienia, przecież im większa głębia ostrości tym większe dopuszczalne błędy trafienia w punkt. Jednak jakakolwiek głębia bym nie była - nie ma to większego znaczenia dla algorytmów śledzenia.
Swoją drogą przychylam się do opinii Baku co do puszki i Sigmy
Szkoda tylko, że ta nowsza Sigma, ze stabilizacją, ma gorsze odwzorowanie makro niż starsza. Niestety nie wiem jak to wygląda w praktyce, chętnie bym wziął do ręki ten nowszy obiektyw, może będzie okazja na zlocie.
Hijax, zakręciłeś swoją wypowiedź jak rasowy spin doctor, ale jeszcze łapię o co chodzi.
Tak czy inaczej każda pucha z tej półki (EL) daje summa summarum mniej więcej tyle samo: tu lepiej ten a ówdzie inny.
Ostatnio zmieniony przez Baku Sro 07 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ja też popieram kolegów. D5000 plus Sigma 17-70 (nawet starsza wersja) to bardzo fajny zestaw, bo jest w stanie spełnić prawie wszystkie Twoje wymagania. Dobre zachowanie na wyższych ISO, uchylny ekran, użyteczny zakres ogniskowych, przyzwoita jasność obiektywu, przyzwoite makro, dobra jakość optyki. No i powinnaś zmieścić się w budżecie.
Wysłany: Sro 07 Lip, 2010 Re: Lustrzanka na każdą okazję, dla amatorki.
IssenNilla napisał/a:
(...)
- Tragiczne makro...
Jeżeli już zdecydujesz się na tą sigmę polecaną przez chłopaków to może jeszcze wygospodarujesz kasę na jakiś statyw? Np. Sherpa 600? i do zdjęć nocnych się przyda i do macro
To taka sigma 17-70/2,8-4 wszechstronność dostarczy.
A z czasem kiedy zainteresowania się skrystalizują i ukierunkują pewnie pojawi się jakieś tele (jeśli nikon to zdecydowanie polecam 70-300VR) lub też specjalizowane macro 1:1 np w/w Tamron czy Sigma jakaś.
Co do makro, nie jest ono aż tak wielkim priorytetem chodzi o to, aby aparat sprawdzał się i w tym
Aparat będzie się w tym sprawdzał, jakie obiektywy do niego dokręcisz. Akurat polecany przez nas obiektyw jest bardzo uniwersalny i nie odbija się to negatywnie na jego jakości optycznej, ale jeśli byś miała życzenie wyspecjalizować swój zestaw szkiełek, to można dokupić obiektywy sprawdzające się szczególnie dobrze w portretach, sporcie, krajobrazach czy właśnie w makro. Z tym że każdy obiektyw to wydatek rzędu kilku lub nawet kilkunastu tysięcy zł. No chyba, że mówimy o obiektywach manualnych - one są wyraźnie tańsze.
Baku, nie dziw sie.. nie miałam jeszcze kontaktu z lustrzankami. Ale zapewniam Cię, że to już mnie wciąga jak czarna dziura i na jednym / dwóch obiektywach sie nie skończy. Idę na studia i mam sporo wydatków, ale poczekaj troche...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10