Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 11 Lip, 2010 Carl Zeiss 25 mm f/2.8 vs. Nikkor 24 mm f/1.4
Witam. Który wybrać obiektyw? Szkło potrzebuję do statycznych fotek, głównie przyroda/pejzarze . Czyli raczej w dobrym oświetleniu. Głównie zależy mi na jaknajwyższej jakości obrazu. Szkło będzie współpracowało z D700 i czasem D200.
A 28mm to za wasko dla Ciebie? 21mm za szeroko?
Jak koniecznie 24mm to PC-E, jak moze byc szerzej to Zeiss 21mm. 25 to w lini Zeissa najslabszy obiektyw.
No w zasadzie nie za szeroko. Chciałbym coś stricte do pejzarzy. Mam 14-24 i 28-70 i pomyślałem że stałka była by idealna w tej ogniskowej. Właśnie nic nie wiem o tym Zeissie 25. A Nikkor 24mm wydaje mi się bardzo drogi jednak , poza tym w tym przypadku niekonieczni potrzebny mi AF i tak duża jasność obiektywu (ale nie wykluczam , że będę z czasem wykorzystywał te zalety). Natomiast z tych dwóch 21mm i 28mm to wolałbym ten pierwszy. Ale nie znalazłem testów na razie . Ani 21mm ani 25mm, dla tego myślałem o 25.
No dobra. To w takim razie co byś wziął na moim miejscy? Zeissa 21mm czy Nikkora 24mm ? Cena jest w sumie istotna, ale nie decydująca... najważniejsza jast jakość (ostrość etc...)
90 stopni to dla mnie podstawowy kat, jakiego systemu nie mialem to zawsze mialem szklo w okolicach 90 stopni. Jak rozszerzalbys potem zestaw szkiel to wydaje mi sie, ze jest wygodniej. Dol bedziesz juz mial pokryty przez 21mm i 14-16 w zoomie. Powyzej wpasuje sie stalka 28-35. Tutaj szklo o swietle f/2 moze juz byc calkiem sprawne w pejzazu a potem nadac sie do reporterki-braku swiatla.
Drugim argumentem za Zeissem 21 jest to, ze to dobre szklo i nie widze potencjalnej konkurencji dla niego. Konkurencji z nim nie wytrzymuje 19mm Leici ani Zuiko 21/2. Co do 24G w reportazu istnieje troche ale.
Takze, jesli 21mm Ci odpowiada to nie pozostaje nic jak brac Zeissa.
Jeszcze bym pomyslal o Nikonie 24 PC-E - tez ciekawe szklo, ale decyzja czy 24 PC-E czy 21 ZF to juz naprawde trudna decyzja.
Dol bedziesz juz mial pokryty przez 21mm i 14-16 w zoomie
Dół mam w zasadzie pokryty nikkorem AF-S 14-24mm ( a potem nikkor AF-S 28-70mm f/2.8) więc dla tego myślałem o CZ 25mm lub AF-S 24mm bo tu jest mała luka . Ale jak mówię, to ma być szkło dające bezkompromisowo maksimum w pejzażach (głównie ze statywu) w zakresie ca. 20-25.
Zastanawia mnie tylko jakie parametry będzie miał 14-24 w okolicach 21mm (oczywiście na jaknajwiększem zakresie dziury), bo w końcu to bardzo dobre szkło.
AM, Czy mógłbyś mi podlinkować jakiś test z dokładną specyfikacją Zeissa 21mm i AF-S 24mm f/1.4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10