Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 Tania lampa błyskowa pod ziemię
Kilka słów na temat zastosowania lampy, której szukam. Chodzi o robienie zdjęc pod ziemią przy aparacie na statywie (długi czas naświetlania) i z lampą w ręce. Dotychczas używałem po prostu latarek do doświetlenia kadru na długich czasach naświetlania z dobrym efektem. Niestety pojawia się problem z fotografiami osób w ruchu dlatego muszę przejśc na lampę.
Warunki w jakich robię zdjęcia niestety powodują, że nie chcę inwestowac poważnych pieniędzy w lampę, która pewnie nie przeżyje nawet roku
Czego szukam:
cena do 100pln (wchodzą w grę lampy używane)
LP jak największa
możliwośc wyzwalania lampy z ręki bez udziału aparatu (nie wiem czy wszystkie lampy to oferują)
pierwsza i druga mają regulowaną głowicę (jeśli to ma znaczenie), natomiast z żadną z nich nie miałem do czynienia więc ciężko mi się wypowiadać ale chyba bym wybierał z pierwszych dwóch linków
hispo33, z całym szacunkiem, ale lampy które pokazałeś, moim zadaniem mogą nie przetrwać roku nawet nie schodząc z nimi pod ziemię
Rozumiem, że "pod ziemią" oznacza jaskinie... jeśli tak to po pierwsze to wilgoć - czyli lampy powinny być uszczelnione. A takie już nie są tanie. Druga sprawa:
hispo33 napisał/a:
możliwośc wyzwalania lampy z ręki bez udziału aparatu (nie wiem czy wszystkie lampy to oferują)
... co gorsza te co oferują nie zawsze muszą wyzwalać błysk z pełną mocą...
Może jakaś żarówka błyskowa na 12V i akumulator żelowy?
Co do wilgoci to myślę, że jakoś domowym sposobem sobie poradzę z uszczelnieniem, no i nie będę robił zdjęc w miejscach gdzie leje się woda na lampę - dlatego pomijam ten aspekt w kryteriach doboru lampy.
A te lampy, które można wyzwalac 'ręką' - jak to się fizycznie odbywa? Czy lampa posiada po prostu przycisk wyzwalający na obudowie czy też konieczne jest użycie jakiegoś kabelka?
Żarówka błyskowa? - nie znam tematu - czy mógłbyś podrzucic jakiegoś linka do konkretnego rozwiązania?
No i jej koszt plu akumulator nie będzie za wysoki?
A te lampy, które można wyzwalac 'ręką' - jak to się fizycznie odbywa? Czy lampa posiada po prostu przycisk wyzwalający na obudowie czy też konieczne jest użycie jakiegoś kabelka?
Przycisk TEST, czy coś w tym rodzaju.
hispo33 napisał/a:
Żarówka błyskowa?
W zasadzie to myślałem o takich, jako że mają dość wysoką liczbę przewodnią. jednak ich problemem jest to że to rozwiązania na 230V a nie 12V... Choć pewnie dla sprawnego elektronika-amatora to nie problem
A czy poza tym przyciskiem 'test' nie ma innych możliwości wyzwolenia lampy? - bo faktycznie jeśli ten przycisk służy do testowania to pewnie nie będzie wyzwalał lampy z pełną mocą
Może istnieją jakieś 'adaptery' - coś co by symulowało gorącą stopkę aparatu i umożliwiało wyzwolenie lampy?
A czy poza tym przyciskiem 'test' nie ma innych możliwości wyzwolenia lampy? - bo faktycznie jeśli ten przycisk służy do testowania to pewnie nie będzie wyzwalał lampy z pełną mocą
Wystarczy zewrzeć styki w stopce (środkowy z masą). To da błysk zgodny z ustawieniami.
Nie wiem jak w tanich lampach z cytowanych aukcji, ale w normalnych systemowych przycisk Test wyzwala je z taką mocą, jaka jest ustawiona w parametrach. Te stare tanie lampy nie mają bezpośredniego sterowania mocą ale ustawiając najniższe ISO i największą przysłonę (ewentualnie co tam jeszcze da się regulować?) można ustawić lampę na najwyższą możliwą moc.
Trochę to wszystko dziwne, bo chyba nie jest problemem konstrukcyjnym dla producenta przewidzenie przycisku do ręcznego wyzwolenia lampy..
Znaczy to chyba tyle, że taka technika robienia zdjęc jest mało popularna.
Chyba po prostu wejdę w jedną z tańszych lamp z przyciskiem 'test' i będę się nią bawił - w ostateczności będzie trzeba ją jakoś zwierac - mam nadzieję nie trafic na 400V potwora
Trochę to wszystko dziwne, bo chyba nie jest problemem konstrukcyjnym dla producenta przewidzenie przycisku do ręcznego wyzwolenia lampy..
Zapewniam Cię, że normalne lampy mają taki przycisk i bez problemu wyzwalają lampę z ustawioną mocą. Ale te starocie z Allegro, które znalazłeś są bardzo stare i przeważnie prymitywne.
Już zwykły Nissin Di622 za 5 stów zapewni Ci sporą moc i możliwość ręcznego wyzwalania przyciskiem. Ale to jest jednak 500 zł a nie 100. Coś za coś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10