Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta ze stałym powiększeniem czy regulowanym zoom?
Autor Wiadomość
puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   Luneta ze stałym powiększeniem czy regulowanym zoom?

Cześć. Która luneta daje dokładniejszy, czystrzy, bardziej kontrastowy obraz i którą warto kupić?
a) Te z regulowanym zoomem:
Celestron 20-60x60
Yukon 20-50x50

b) Czy sztywne powiększenie:
Polska PZO L 40 x 64 (ma dwa wymienne okulary powiększenie x20 i x40)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   

Ile możesz wydac na lunete i do czego jej chcesz używać? To co proponujesz to sa dość nędzne zabawki.

puni 
Bywalec
Węszyciel

RB: Reorganizuję sprzęt optyczny, planuję teraz kupić lornetkę 10x50 (będzie to zapewne Delta Optical Silver) w miejscu dwóch lornetek radzieckich 8x30 i 7x50 i potem lunetę z powiększeniem od 20x do max 40x w miejscu lunety radzieckiej Turist-3 20x50. Ponieważ mam już inne hobby to luneta posłuży głównie do krajobrazów i obiektów miejskich i pozamiejskich nieruchomych, baaaardzo sporadycznie do astro, lornetka do przyrody. Dlatego na lunetę mam do wydania nie wiecej niż 300 PLN + jeszcze potem kupię statyw (najprawd. taki jak pod teodolit) lub zrobię.

Za wymienioną cenę chciałbym dostać lunetę używaną w bardzo dobrym stanie optycznym i mechanicznym, gwarancja mi wisi (dobrze obchodzę się ze sprzętem) na wygląd i wielkość nie zwracam uwagi. Luneta będzie użytkowana przede wszystkim w dobre dni pogodowe, jej waga nie ma szczególnego znaczenia, raczej preferuję sprzęt ciężki. Żadnych głupot w postaci przystawek do aparatu czy dodatkowych bajerów. Wybierając lunetę chciałbym dostać obraz w kontraście i wyglądzie lepszy niż Turist 20x50 a nie dramatycznie lepszy. Jeśli w tej wyższej cenie nie dostanę nic lepszego w obrazie niż wspomniany Turist-3 to poleci na sprzedaż i nie będę miał żadnej lunety bo zabawki to raczej nie chciałbym mieć.

Czemu powiniem się przyjrzeć?

RB 

Poczytaj o tanich lunetach:
http://forum.przyroda.org...zje-vt12692.htm

Ja myślę, ze tylko ZRT...
Ale trzeba będzie trochę go przerobić.
http://www.birdwatcher.pl...uning&Itemid=40

Za 300 PLN IMO szkoda zmieniać...

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010   

ZRT to już chyba tylko rynek wtórny. Rok temu pytałem w Astrokraku - nie mieli już na stanie (przerobiona kosztowała tam ok. 800zł.).
Jeśli przyzwoita jakość za małe pieniądze to refraktor :idea:
Np. http://deltaoptical.pl/te...05az2,d707.html
Obrazy są optycznie bardzo dobre a sprzęt dobrze wyposażony, markowy, względnie nieduży i z przywoitą aperurą. Statyw może i trochę chybotliwy ale mieści się w cenie. Przy nim tanie, zmiennoogniskowe mogą się "schować". Konkurencję w jakości obrazu do takich refraktorów stanowią dopiero lunety pow. 600zł. do których trzeba dokupić statyw.

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Czw 24 Cze, 2010   

RB: lunetę ZRT jeśli bym kupił to już przerobioną, czytałem materiał z ciekawych linków które mi podałeś, ale to już sporo kasy kosztuje ponad mój stan

Abs: Cenna rada, przyglądałem się skywatcherowi, rzeczywiście dobrze wygląda. I w związku z tym mam pytania, czy mógłbyś na nie odpowiedzieć?:
- czy ten statyw mogę wykorzystać do lornetki? Albo w jakiś sposób dorobić głowicę aby gada wykorzystać do obsługi lornetki 10x50?
- tutaj jest kątówka 90 stopni więc do krajobrazów u mnie to nie przejdzie, oglądając gołe baby na łące skręcę kark zatem ile kosztuje "nie kątówka" ale zwykła przejściówka jak się nazywa i jak mam jej szukać? Wogóle uwielbiam patrzenie jak przez lunetę snajperską (wiem, wymaga to wysokiego statywu) ale wszelkie kątówki źle na mnie działają ale być może inaczej nie da się obsłużyć obrazu w tych refraktorach.

RB 

puni napisał/a:
ale wszelkie kątówki źle na mnie działają ale być może inaczej nie da się obsłużyć obrazu w tych refraktorach.

refraktor to normalna luneta. taka soczewkowa. kątowy jest dla wygody - gdy się patrzy w góre to łatwiej kątówka niz prostą. Głowy sie do góry nie zadziera. A zrobienie katówki wymaga wsadzenia pryzmatu - czyli jest to specjalne 'skomplikowanie' układu dla wygody.
Oczywiście jest to luneta astronomiczna a nie gołobabowa.

puni 
Bywalec
Węszyciel

tak, rozumiem że kątówka jest dla wygody bo przecież patrzymy w górę.
Plastikowych Yukonów obserwacyjnych za 200-300 PLN nie chcę kupywac bo sądzę że dostanę obraz troszkę lepszy (jaśniejsze szkło) niż przez moją Turist 20x50 (idzie na sprzedaż), a jak czytam na forach o regulowanych zoomach w nowych lunetach to zaczynam się denerwować że tylko to badziewie jest dostępne.

A czy do wersji Shywathera można dodać zamiast kątówki przejściówkę (z soczewkami?) która wyświetli obraz nieprzekręcony w żaden sposób rzeczywisty?

RB 

puni napisał/a:
tak, rozumiem że kątówka jest dla wygody bo przecież patrzymy w górę.
Plastikowych Yukonów obserwacyjnych za 200-300 PLN nie chcę kupywac bo sądzę że dostanę obraz troszkę lepszy (jaśniejsze szkło) niż przez moją Turist 20x50 (idzie na sprzedaż), a jak czytam na forach o regulowanych zoomach w nowych lunetach to zaczynam się denerwować że tylko to badziewie jest dostępne.

Cóz, większośc entuzjastów jakościowej optyki liczy się z wiekszymi wydatkami, niestety...
za 3 stówy to nie ma nic gotowego. Toz to lornetka za 3 stówy będzie conajwyżej akceptowalna...

A zoomy w Celestonach i Acuterach na niskich powiększeniach sa całkiem uzywalne (tyle, że za 5.5 stówy minimum). Tańszego sprzętu do obserwacji ziemskich nie polecam, astronomicznego nie znam.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010   

Nasadka kątowa dająca zupełnie prosty obraz to
http://deltaoptical.pl/na...t-125,d571.html
Ja dokupiłem do swojego refraktora na giełdzie astro za 60zł. Jest dość solidnie wykonana, znacznie lepiej niż była ta z zestawu (90 st.). Wcześniej korzysłałem z tej 90 st. i nie było wcale źle - obraz prosty (nogi na ziemi :wink: ) ale widzisz tak jak własne odbicie w lustrze. Patrzysz np. na samolot - na niebie leci w lewo w lunecie w prawo (nawet się przyzwyczaiłem i przez jakiś czas z normalnym obrazem kręciłem lunetą na odwrót).
Z przeróbką tego statywu (AZ2) - nie bardzo wiem... nie wygląda na łatwą - można zapytać telefonicznie lub mailem w sklepie (zazwyczaj rozmawiałem z kompetentnymi sprzedawcami).
Można zastanowić się nad innymi wariantami (niestety droższymi), np.
http://deltaoptical.pl/te...09az3,d815.html
http://deltaoptical.pl/te...4az3,d1210.html
Oba mają kątówki 45 st. i bardzo solidne montaże - tutaj o ile pamiętam można zamontować aparat - ale statyw jest dość cieżki (sam kosztuje dobrze ponad 300zł).
Warto przejrzeć oferty różnych sklepów zawsze parę złotych może zostać w portfelu.
Kątówkę 90 st. można sprzedać na giełdzie - zamortyzuje trochę koszta.

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

Kupiłem ZRT-457 i teraz zastanawiam się na przeróbką. O tym w następnym wątku.

WENTYL 
Początkujący
canonik

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   

Puni
Co się stało, że tak szybko sprzedałeś tą lunetę: ZRT-457?
Napisz co skłoniło cię do kupienia Celestrona Ultimy 80mm. Pytam z ciekawości, a dla innych może to będzie ciekawa wskazówka czym się kierować przy zakupie tanich lunet.
Pozdrawiam WENTYL

puni 
Bywalec
Węszyciel

ZRT-457M 30x/60x-70 kupiłem bardzo okazyjnie za 150 PLN. Standardowy okular jest tragiczny i trzeba koniecznie zrobić upgrade bo tak naprawdę to malutki ciemny okular (jest to oszlifowana kulka szklana!). Upgrade kosztuje od 250 do xxx PLN i wtedy można podobno być dumny z obrazu. ZRT nie jest szczelna, w zimie, w jesieni czy w mokre dni nic nie zobaczymy bo od razu zaparuje od środka (tego nie przetestowałem), poza tym trzeba wymienić też stopkę statywową (ok. 25 PLN) bo oryginalny statyw nie jest najlepszy i chybotliwy. Po upgrade podobno da obraz troszeczkę lepszy niż luneta Acuter lub Celestron Optima. Ale będzie to brzydko wyglądało i będzie niepraktyczna w terenie w pewne dni.

Dlatego ZRT-457 sprzedałem po miesiącu za 300 PLN (poszła momentalnie) a za 400 PLN kupiłem okazyjnie Celestrona Ultima 80 - 20x50x80 w idealnym stanie roczną (jest warta ok. 700 PLN nowa, używanych nie widać na na rynku, mi się udało ustrzelić na allegro). Celestron jest wodoszczelny, super wygląda, ma pokrowiec, większą aparturę bo zamiast 70mm to mam 80mm, ma wygodny zoom, mogę wymienić też okulary i za tą cenę mam naprawdę super jasny obraz.

Zatem na samym końcu wybrałem bardziej profesjonalne, ładniejsze, nowsze, sprawdzone, lepsze i tańsze rozwiązanie. Zawsze jak coś kupuję to od razu obliczam jego opłacalność na kilka lat oraz to czy mogę sprzęt ewentualnie sprzedać jak nie będę zadowolony i także wykonuję kilka/kilknaście telefonów do sprzedawców sprzętu pytając o ich opinię o tym co mieli kiedyś i co mają teraz i żeby to porównali. Osobno pytam na forach.

Jeśli ktoś myśli o Celestronie Ultima a nie ma kasy polecam lunetę Falcon lub Samyaya. To podobno te same produkty ale inny dystrybutor dlatego Falcon jest sporo tańszy i już 60mm dostaniemy za 320 PLN (fotozakupy). Szkło jest naprawdę ładne i jasne, byłem zdziwiony bo spodziewałem się kiepskiej jakości jak Yukon. Zresztą tak samo wyglądą i taką samą mają budowę. Ja osobiście za Optimę 80mm nie dałbym 700 PLN bo tyle nie miałem ale za 400 PLN już tak :) .

WENTYL 
Początkujący
canonik

Pociągnę temat lunety Samyanga - czy miałeś ta lunetę w rękach? Napisz coś więcej jeśli ja testowałeś, niektórzy przyglądają się jej, ale boją się ją kupić. Kiedyś rozmawiałem z Arkiem o lunetach Samyanga i powiedział że jeśli robią te lunety podobnie ja swoje obiektywy, to mogą być one przyzwoite.
Pozdr. WENTYL

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Sob 17 Lip, 2010   

Oglądałem Samyanga na statywie, miałem ją w rękach. To bardzo dobra luneta jak za takie naprawdę małe pieniądze. To samo prezentuje luneta Falcon. Uważam że obraz bardzo zbliżony do Celestrona Ultimy. Gdybym nie miał lornetki i Celestrona napewno bym kupił Samyanga lub Falcona. Jest dokładnie zrobiona, szczelna, czyste, jasne szkło, dobra regulacja ostrości, dobrze wykonana. Wg. mnie Falcon/Samyang jest lepiej wykonany i ma lepsze szkło niż lunety Praktica, Yukon.

Odpowiedz do tematu