Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
blokada spustu migawki
Autor Wiadomość
mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010   blokada spustu migawki

Witam, mam kolejny, dość irytujący problem. Robiłam koleżance zdjęcia w moim domowym 'studiu'. Mam lampe CY100MR, ale raczej to nie ona jest problem. Przejde do sedna. Robie te zdjęcia, wszystko jest na początku ok, ale w pewnym momencie zaczął blokować mi sie spust migawki i nic nie mogłam zrobic. Od czego to może zalezeć? zbyt mało swiatła było w pomieszczeniu?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010   

Jaki aparat? Jak ustawiony AF?

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010   

mystrawberry, jakbyś była jeszcze łaskawa przypomnieć nam jaki masz aparat, z jakim obiektywem to się zdarza, jaki tryb pracy (PASM), jaki tryb autofocusa, jak wyzwalasz lampę (kabel, radio, wbudowaną?). Bo tak bez informacji żadnej to co możemy napisać?
Co to znaczy blokował się spust? Nie działał wcale, czy obiektyw bardzo długo kręcił ostrością i nie robił zdjęcia?

mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

Przepraszam ze od razu nie podałam, ale po prostu zapomnialam. Nikon D90 , nikkor 18-105, tryb M, tryb mam automatyczny, lampka od AF mi nie świeciła w ogóle. Spust nie chciał działać, nie mogłam zrobic zdjęcia. Dopiero jak mieniłam pozycje to zadziałał.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mystrawberry napisał/a:
Nikon D90 , nikkor 18-105, tryb M, tryb mam automatyczny, lampka od AF mi nie świeciła w ogóle.

Tak dla pełni obrazu lampa wspomagająca AF nie działa w trybie AF-C.
Rozumiem że pracowałaś w trybie M i miałaś AF w trybie AF-A? Czy obiektyw się kręcił? Czy w ogóle aparat nie reagował?
mystrawberry napisał/a:
Dopiero jak mieniłam pozycje to zadziałał.

Czyżby przełącznik wyboru trybu nie był na właściwej pozycji?

mystrawberry
[Usunięty]

tryb byl AF-C. Wszystko bylo ok tylko nie moglam zrobić zdjęcia. chodziło o to jak zmienilam swoje połozenie to zadzialalo, jak bylam blizej lampy studyjnej. Przepraszam, ale cieżko mi jest opisac ten problem zwłaszcza, że nie jestem zbyt biegła w nomenklaturze fotograficznej :sad:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

Rozumiem, że teraz wszystko działa bez problemu?

AF-C (ciągły pomiar) używa się do dynamicznych scen, kiedy obiekt w kadrze się przesuwa dość intensywnie a my chcemy aby aparat utrzymywał na nim ostrość cały czas. W studiu to raczej nie potrzebne. Przełącz na AF-S (pojedynczy pomiar) albo zostaw na AF-A.

Mówisz że jak zmieniłaś swoje położenie... A może stałaś za blisko? Jak masz ustawiony AF? Jeden punkt? Dynamiczny? Śledzenie 3D?

mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Lip, 2010   

hijax_pl, jak mi powiedziałes o trybie to przypomniałam sobie, że wcześniej własnie robiłam zdjęcie osobie w ruchu i zapomniałam zmienić =) Ten aparat ma tyle ustawień, że nie jestem w stanie tego ogarnąć. Nie mogłam stac za blisko, bo bylam jakies 3 albo 4 kroki od osoby fotografowanej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

D90 ma średnią ilość ustawień ;) ale miło, że opanowałaś sytuację...

Na przyszłość polecam resetowanie dwiema zielonymi kropkami ;) A po tym przestawieni jakości zdjęć do żądanego formatu (ja zawsze ustawiam RAW)

mystrawberry
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Na przyszłość polecam resetowanie dwiema zielonymi kropkami A po tym przestawieni jakości zdjęć do żądanego formatu (ja zawsze ustawiam RAW)

hijax_pl, o co dokładnie chodzi? =)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

Przy klawiszach od kompensacji ekspozycji i AF są takie zielone kropki. Jak te dwa klawisze wciśniesz jednocześnie przez co najmniej 2 sekundy uruchomisz funkcję resetowania głównych ustawień aparatu. To taka szybka metoda na przywrócenie balansu bieli, trybu AF, pomiaru światła, kompensacji ekspozycji, jakości zdjęcia, trybu migawki, czułości, wyłączenie braketingu itd.. Dokładnie jest to opisane w instrukcji obsługi ;)

mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010   

A no widze je =) nie sądziłam, że do czegoś służą =) Myśle, że i tak bym nie zrozumiała instrukcji ;D kiedyś ja czytałam i nie za bardzo mi pomogła. Generalnie wole jak ktoś z doświadczenia mi tłumaczy. dziękuje bardzo za pomoc, pozdrawiam =)

Odpowiedz do tematu