Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 stabilizacja czy zawsze jest uzyteczna a moze szkodzi
mam c 500d 15-85 ,i tak sie zastanawiam czy czasem nie jest lepiej wylaczyc IS na migawce 250 w zwyz niz z IS wlaczonym ,bo moze popsuc zdjecia z dzialajaca stabilizacja.
Teoretycznie nie powinno mieć znaczenia, ale zdarzało się w stabilizacjach starszej generacji że co któreś zdjęcie było mocno poruszone mimo czasu np. 1/1000.
Myślę że nie ma to znaczenia przy najnowszych obiektywach.
Trzeba oczywiście zawsze wyłączać stabilizację przy fotografowaniu ze statywu, w przeciwnym wypadku "głupieje" i zaczyna stabilizować (czytaj machać soczewkami) obiektyw który jest już dobrze ustabilizowany
Stabilizacja nie popsuje Ci zdjęcia w sytuacji, o której mówisz. Prawdą jest, że stabilizacja potrzebuje krótką chwilkę na "ustabilizowanie". Jesli w tym czasie naciśniesz spust, zdjęcie będzie oczywiście popsute. Stabilizację powinno się wyłączyć robiąc zdjęcia ze statywu i zdjęcia panoramowane.
Prawdą jest, że stabilizacja potrzebuje krótką chwilkę na "ustabilizowanie".
Ale to w sytuacji kiedy stabilizowana jest matryca. W obiektywie stabilizacja się włącza już w fazie aktywowania pomiaru (naciśnięcie spustu do połowy) i pracuje do momentu zakończenia ekspozycji matrycy.
mismlx1, dodam jeszcze jedno.. nie wiem, czy jesteś roztrzepany, czy "poukładany". Ja zawsze jak coś wyłączę to potem zapominam włączyć i "jadę" jeszczse jakiś czas ze złymi ustawieniami
[ Dodano: Pon 05 Lip, 2010 08:53 ]
hijax_pl napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
Ale to w sytuacji kiedy stabilizowana jest matryca. W obiektywie stabilizacja się włącza już w fazie aktywowania pomiaru (naciśnięcie spustu do połowy) i pracuje do momentu zakończenia ekspozycji matrycy.
Zarzało mi się to w Canonnie 400D z Sigmą 18-200 OS. To były ewidentne przypadki spóźnionego ustabilizowania.
Miałem problem z Pentaxem K100D z Sigma 17-35 - szkło podawało korpusowi nieprawidłowe parametry (w exifie było info o zakresie 35-90, nie wiedzieć czemu). Wszystkie fotki zrobione z włączonym SR były spaprane.
Miałem problem z Pentaxem K100D z Sigma 17-35 - szkło podawało korpusowi nieprawidłowe parametry (w exifie było info o zakresie 35-90, nie wiedzieć czemu). Wszystkie fotki zrobione z włączonym SR były spaprane.
Czyli pozycja matrycy była korygowana z nieodpowiednią siłą. Mniejszy kąt raportowany przez obiektyw = większe ruch matrycy.
P.S.
W sumie to jeden ze znanych argumentów przeciw stabilizacji matrycy...
W nowych obiektywach Canona układy IS ponoć potrafią wykryć, że aparat stoi na statywie (małe odczyty z czujników żyroskopowych) i w efekcie nie korygują pozycji soczewki, choć cały czas układ IS pobiera prąd
Ale to w sytuacji kiedy stabilizowana jest matryca. W obiektywie stabilizacja się włącza już w fazie aktywowania pomiaru (naciśnięcie spustu do połowy) i pracuje do momentu zakończenia
ekspozycji matrycy.
2 z 3ech rozwiązań stabilizacji w korpusie nie posiadają tego efektu.
Cytat:
W sumie to jeden ze znanych argumentów przeciw stabilizacji matrycy...
że zepsute obiektywy nie działają?
czy przeciwnicy lamp błyskowych też go używają?
Nie - że źle skonfigurowany układ redukcji drań matrycy, przez nawalającą komunikację ze szkłem, czy przez przypadkowo źle podana ogniskowa przy szkłach bez CPU.
Stabilizacja w szkle nie ma tego problemu - układy są dedykowane do ogniskowych / ciężaru soczewek.
Pytanie co gorsze: prawie nieporuszone zdjęcie czy rozjechany bokeh
hijax
tak samo flesz może nie błyskać poprawnie jak nawala komunikacja ze szkłem. czekam aż użyjesz tego argumentu w dyskusji o lampach błyskowych.
różnica jest taka że w pentax/sony/oly dadzą stabilizację ze wszystkim co wypełnia specyfikacje bagnetu. a nikon w szkłach typu 5.6 lub powyżej 5k*)
*) tak wiem, że to nieprawda.
---------------
układ stabilizacji w korpusie, też jest obrany do masy matrycy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11