Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór systemu - tniemy koszty (o ile się da)
Autor Wiadomość
Hemera 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   Wybór systemu - tniemy koszty (o ile się da)

Witam,

dużo czytałam próbując sama zdecydować, jaki system i model wybrać, nie znalazłam jednak odpowiedzi na pewne pytania, jak dla mnie kluczowe przy podejmowaniu takiej decyzji.

Otóż pierwsze, co muszę zrobić to wybrać system. No właśnie. Nie miałam nigdy żadnej lustrzanki cyfrowej, więc niby mogę się zdecydować na cokolwiek, ale jestem posiadaczką analogowego Canona (EOS 300) i dwóch obiektywów do niego (kit i tele Tamrona). Coś tam czytałam, że obiektywy do lustrzanek APS-C nie nadają się do użytku w analogach, ale chyba teoretycznie nie ma przeszkód, żeby podpiąć obiektyw od analoga do cyfry. A to by mogło pomóc ciąć koszty, tak na początek :)

Tak więc zastanawiam się, czy czy dobrze sobie myślę i powinnam brać ten fakt pod uwagę przy poszukiwaniach sprzętu, czy też z jakiejś przyczyny jest to bezsensowna kombinacja...

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   

Hemera napisał/a:
.. niby mogę się zdecydować na cokolwiek, ale jestem posiadaczką analogowego Canona (EOS 300) i dwóch obiektywów do niego (kit i tele Tamrona).
A jakie to są obiektywy i czy jestes z nich zadowolona?
Miałem kiedyś EOS300 z obiektywem EF 28-90 ale nie byłem z niego zadowolony.
Hemera napisał/a:
Coś tam czytałam, że obiektywy do lustrzanek APS-C nie nadają się do użytku w analogach
Jeżeli są z tzw. mocowaniem EF-S to nie można ich podpinać do analogów ani do cyfrowych 5D, 1D i 1Ds
Hemera napisał/a:
ale chyba teoretycznie nie ma przeszkód, żeby podpiąć obiektyw od analoga do cyfry.
Obiektywy Canon z mocowaniem EF na pewno można stosować do każdej lustrzanki cyfrowej i analogowej Canona, wyprodukowanej w ostatnich 20 latach, bo tyle ma system mocowania EF. Jest to duża zaleta Canona. Nikon niestety nie jest taki życzliwy w tym względzie.

Usjwo 
Optyczny

No to w zasadzie system juz sie wybral :smile: (nienajgorszy zreszta). Teraz musisz wybrac body, co moim zdaniem jest bardzo latwe. Kup poprostu najlepszy model na jaki Cie stac. Chyba ze Cie stac na kazdy model xD, to wtedy mozesz troche pomarudzic i poprzebierac. :mrgreen:

SlawGaw 
Optyczny

Hemera napisał/a:
jestem posiadaczką analogowego Canona (EOS 300) i dwóch obiektywów do niego (kit i tele Tamrona)

Moim zdaniem nie jest to coś co powinno wiązać cię z Canonem, kit i tele tamrona (bez względu na to jaki to obiektyw) nie da super jakości na cyfrze, ani nie jest to szczególnie dużo warte.
Hemera napisał/a:
Coś tam czytałam, że obiektywy do lustrzanek APS-C nie nadają się do użytku w analogach

Tak, z powodu braku pokrycia obrazem całego kadru, ale tylko Canon uniemożliwia stosowanie obiektywów APS na pełnej klatce.
Hemera napisał/a:
teoretycznie nie ma przeszkód, żeby podpiąć obiektyw od analoga do cyfry

Dokładnie, może się to jedynie odbić ma jakości zdjęcia, gdyż stare, tanie obiektywy na cyfrze mogą dać obraz mało kontrastowy, mydlany i jeszcze na dodatek mieć problemy z trafieniem z ostrością.

Myślę że masz tylko jeden istotny powód aby nie rozważać zmiany systemu, przyzwyczajenie do obsługi Canona. Ja unikam jak tylko mogę pracy na Canonie z powodu tego że zoom w obiektywach Canona kręci się w odwrotną stronę niż u innych. Łamanie swoich przyzwyczajeń jest bardzo denerwujące.

kozidron
[Usunięty]

Hemera, a mogłabyś przypomnieć "nam" ile byś chciała wydać na zestaw i jakiego rodzaju fotografię preferujesz bo ciężko jest coś doradzić nie mając tych danych...

B o g d a n napisał/a:
Obiektywy Canon z mocowaniem EF na pewno można stosować do każdej lustrzanki cyfrowej i analogowej Canona, wyprodukowanej w ostatnich 20 latach, bo tyle ma system mocowania EF. Jest to duża zaleta Canona. Nikon niestety nie jest taki życzliwy w tym względzie.

B o g d a n, nikon nie jest taki życzliwy...a mógłbyś rozwinąć tą myśl.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   Re: Wybór systemu - tniemy koszty (o ile się da)

kup siakiegoś Canona z kitem i zostaw sobie to tele (choć nie wiem jakie to tele..). Podstawowy obiektyw do C na film nie da Ci szerokiego kąta na cyfrowej lustrzance APS-C.
Opcja sprzedania wszystkiego w diabły i kupienia od nowa bez przywiązania do Canona tez nie jest wbrew pozorom zła - zakładam , że posiadane przez ciebie obiektywy jakimis wybitnymi nie są (ten Tamron to pewnie jakieś ciemne 70-300, nieprawdaż?) więc żałować czego raczej by nie było...
Chyba że po prostu lubisz Canona. Tak też bywa :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zdecydowanie za mało nam napisałaś... Nie wiadomo za ile ta cyfrowa lustrzanka i o jakie tele Tamrona chodzi.
Ciąć koszty można, ale z głową. Kit z analoga nie jest najlepszym pomysłem na cyfrze.

MasterB 
Maniak

Baku napisał/a:
Kit z analoga nie jest najlepszym pomysłem na cyfrze.

Co nie zmienia faktu że podepniesz te dwa obiektywy do cyfrowej lustrzanki.
Jeśli masz tele Tamron 80-210 (sam miałem EOS300+28-90+80-210) to nie jest taki zły na cyfrze, trochę mało kontrastowy ale można zrobić ładne zdjęcia ;) .
28-90 był na cyfrze tragiczny (nieostry, strasznie duże aberracje), ale podejrzewam że to wina ogólnego "rozklekotania"...

SlawGaw napisał/a:
Myślę że masz tylko jeden istotny powód aby nie rozważać zmiany systemu, przyzwyczajenie do obsługi Canona. Ja unikam jak tylko mogę pracy na Canonie z powodu tego że zoom w obiektywach Canona kręci się w odwrotną stronę niż u innych.

Koleżanka ma już Tamrona który, o ile dobrze pamiętam, kręci się w "nie-Canonowską" stronę ;)

komor 
Moderator

SlawGaw napisał/a:
. Ja unikam jak tylko mogę pracy na Canonie z powodu tego że zoom w obiektywach Canona kręci się w odwrotną stronę niż u innych.

Nie, to u innych kręci się w odwrotną stronę niż w Canonie :D

kozidron napisał/a:
B o g d a n, nikon nie jest taki życzliwy...a mógłbyś rozwinąć tą myśl.

Przecież to proste - nowe korpusy Nikona bez śrubokręta nie mają AF ze starszymi szkłami.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Przecież to proste - nowe korpusy Nikona bez śrubokręta nie mają AF ze starszymi szkłami.

dzięki, bo mi się wydawało że chodzi mu o wiek obu mocowań ...

Hemera 
Nowy

B o g d a n napisał/a:
A jakie to są obiektywy i czy jestes z nich zadowolona?

No więc dokładnie:

Canon to 28-98 o bliżej nieznanym świetle (jakoś nie podali na obudowie)...
Drugi to Tamron 70-300 AF, 4-5.6, tele-macro (1:2). Przepisałam skrupulatnie.

Problem jest taki, że kiedy nimi fotografowałam, to nie miałam aż takich refleksji co do jakości użytkowania (zwłaszcza przez brak porównania z czymkolwiek innym). A potem przerzuciłam się na cyfrę - kompakta, bo mały i nie puści człowieka z torbami. W cyfrówce szukałam właściwie głównie oszczędności na kliszach, wywoływaniu, itd... No i mniejszej, poręcznej wagi. A jak zachciało się "rozwoju artystycznego", to pomyślałam o lustrzance cyfrowej - bo natychmiastowy podgląd zdjęć ma walory edukacyjne i wogóle ;) Od razu wiadomo co się sp***, a nie za tydzień, jak się odbierze odbitki, płacąc za nie z bólem serca ;)

To tyle jeśli chodzi o wprowadzenie w realia mojego niezbyt porażającego doświadczenia w dziedzinie.

kozidron napisał/a:
Hemera, a mogłabyś przypomnieć "nam" ile byś chciała wydać na zestaw i jakiego rodzaju fotografię preferujesz bo ciężko jest coś doradzić nie mając tych danych...

No więc... im mniej tym lepiej, jak każdy;) Tzn. mam nadzieję zamknąć się w 2 tys. Myślałam sobie o ewentualnej zmianie obiektywu w bliżej nieokreślonej przyszłości na jakiś jaśniejszy odpowiednik kita typu Sigma 17-70 2.8-4.5, bo z zestawu startowego raczej wykreśla go cena. Dlatego też zastanawiałam się, czy nie rozsądnie byłoby doczekać tego na starym obiektywie, niż inwestować w nowy porównywalny. Największym minusem tego rozwiązania jest jednak chyba brak możliwości pokrycia szerszego kąta (po pomnożeniu przez nieszczęsny crop 1,6 zaczynam od prawie 49 mm).

Konkretnego stylu/gatunku fotografii który preferuję chyba nie wskażę, bo zakładam, że przede mną dużo nauki, czyli wszystkiego po trochu aż do wyrobienia gustu/zdania/upodobań. Jak zajdzie potrzeba - mogą być imieniny u cioci, ja przyjdzie wena - jakieś makro, pejzaż, żenujący portret romantyczny... Cokolwiek.

ophiuchus 
Optyczny

Hemera, a preferujesz nówkę sztukę prosto z fabryki, czy może rozważasz zakup sprzętu z drugiej ręki? Bo może w tej drugiej opcji za kwotę, którą chcesz wydać można dostać mało zużyty, a na prawdę dobry aparacik. Jeśli nie jesteś przywiązana do marki to może taki zakup byłby ciekawy? SZNUREK Do tego kitowy obiektyw, przejściówka na M42 i masz sprzęt jak się patrzy...

Hemera 
Nowy

Raczej nówka sztuka nie śmigana, bo gwarancja, bo serwis, bo pewniej...itd. Rozważać zawsze można, ale tej opcji póki co się trzymam.

Doceniam ambine propozycje, przecież powinniśmy równać w górę itd, ale tak sobie myślę, że jak amator łapie się za profesjonalny sprzęt, to trochę niehalo ;) Dzieci w Afryce głodują, a ja wypasionym EOSem 1Ds Mark II turbo lux limityd edyszn będę przepalone landszafciki strzelać... Nie to, żebym tu jakiś atak i ideologizację uprawiała, tak tylko filozofuję :)

Poza tym jest jedna do bólu prozaiczna rzecz, która nie czyni dla mnie wyższych modeli koniecznie lepszymi... Zazwyczaj im wyższy model, tym większe gabaryty. A ja wolałabym body, które będę w stanie objąć dłonią i chwycić na tyle pewnie, żeby go nie wypuścić;) Może to głupie, ale ze swoich rozważań wyrzuciłam Sony właśnie po tym, jak wzięłam w sklepie jakąś losowo wybraną Alfę do ręki.

Ze względu na naprawdę poręczne rozmiary rozważałam przez jakiś czas Olympusa, ale zniechęciła mnie konieczność wymiany kart pamięci na inne (droższe, mniejszy wybór) i "opowieści dziwnej treści" o tragicznych szumach, małym zakresie tonalnym... no i masakrycznie droga szklarnia (przy niewielkiej ofercie alternatywnych, potencjalnie tańszych producentów). Pentax też raczej wydał mi się systemem dla wtajemniczonych poszukiwaczy kompatybilnych obiektywów, i tak po mału powróciłam do podstawowego i najbardziej jałowego w dyskusji wyboru: Canon, czy Nikon. Dwie duże firmy, dwie dobre firmy, dwie popularne firmy, w sumie wszystko jedno. Ale jakby było wszystko jedno, to byśmy wchodzili oknem, a nie drzwiami - jak babcia mawiała;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Hemera, skoro tak, to bynajmniej z Canona masz co najmniej dwie takie możliwości:
1. EOS 1000D + 18-55 IS
2. EOS 500D + 18-55 IS
Obiektyw w tych zestawach da Ci prawie takie same kąty widzenia, jakie masz w analogu. Optycznie powinno być lepiej jak w Twoim analogowym zestawie więc może na początek wystarczy. Osobiście uważam, że warto dołożyć trochę do tych 2 tyś i kupić 500-tkę.

ophiuchus 
Optyczny

Hemera, z Nikona natomiast miałabyś D3000 z ob. 18-105 za kwotę niewiele wyższą od tej, którą chciałabyś wydać, lub D5000 z takimż samym obiektywem, aczkolwiek bliżej ceny 500D. Jeśli wolisz zostać z Canonem, to za Bogdanem przychyliłbym się do dociułania do opcji nr 2.

Z żadnym z Nikonów do czynienia nie miałem, natomiast obecny obiektyw kitowy Canona to całkiem przyzwoity kompromis między jakością a ceną... Korzystam z niego czasem nawet teraz. Obiektyw 28-90 (zapewne), który posiadasz, na cyfrze sprawdzi się bardzo słabo. Próbowałem podobny zapinać do swojego korpusu i zawiodła mnie zarówno szybkość pracy jak i jakość otrzymywanych obrazków.

Odpowiedz do tematu