Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 Szeroki obiektyw do Sony Alfa
Witajcie.
Fotografuje juz od jakiegos czasu. Kilka lat.
sprzet to: a700,
ob: 50 f1,4, 70-210 f2.8, Tyle sie konczy dobrych obiektow no i oczywiscie KIT.
W wiekszosci czasu jest przypieta 50 do body, ale jak juz chce cos blizej to ona sie nie nadaje bo przy stosunku APS 1,5 daje mi 75 (piekny portretowy obiektyw)
Ale nie o to chodzi.
Bardzo lubie fotografowac, pejzaże i czasem drobne szczegoly, jakies charakterystycze z bliska. A ze najszerszy to KIT to nim wlasnie to robie. Jakosc tragedia. Wszystko tragedia. Moze na ciotkowe imieniny rewelacja, ale do tego co ja chce to tragedia.
Myslalem o Sigma 10-20 f,3,5 ale oczytalem sie opinii i wiekszosc uzywa ogniskowej 10, czyli sluzy jako staloogniskowy:) ja takieog nie chce
I tak sobie mysle ze moze troche weziej, a cos bardziej uniwersalnego ???
Dla mnie jakość najważniejsza.
Wiem ze 2699 kosztuje Sigma 10-20
Tamron juz ok 1500 pln wiec prawie polowe taniej, ale czy warto ?
a moze Tokine ??
Lanszafty na pierwszysm miejscu 70%, reszta to detale, dzieci, itp.
Acha, przydalby sie HSM
Prosze Was doradzcie cos. Przepraszam za brak polskich ogonkow, ale klawiature mam ang.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 13 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
tokiny 11-16 i 12-24 nie maja HSM ale AF dziala szybko i na tyle cicho, ze ci pejzaz nie ucieknie sigma rowniez ma na tym forum wielu fanow. tamron wczesniejsza wersja byl slaby optycznie, nowsza wersja ponoc lepsza ale na ile to nie jestem ci w stanie powiedziec. problem z tokinami w europie jest taki, ze przeplacasz za nie (ceny na poziomie sigmy a w Japonii spokojnie o 15-20% tansze od sigmowych odpowiednikow). jak by nie patrzec sigma 10-20 bedzie uniwersalniejsza od tokiny 11-16
Moim zdaniem obiektyw typu 10-20 (czyli ultra-szeroki kąt), obojętnie Sigmy czy inny, to jest po prostu inne zastosowanie niż zoom standardowy, zastępujący taniego kita. Musisz zdecydować w którą z tych dwóch możliwości chcesz iść.
Jako zastępstwo kita masz trochę obiektywów do wyboru, np. polecanego tu często Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5 na droższej półeczce, albo Sigmę 17-70 (stary model lub nowy) na tańszej półeczce, ewentualnie zoomy ze stałym światłem f/2,8, w tym polecanego często Tamrona 17-50/2,8.
Przede wszystkim większość "znawców" zapomina, że Tokina 11-16 oraz 12-24 nie występują z mocowaniem do Sony.
Tamrona bym nie brał. Nie jest jakoś wyjątkowo tani, a optycznie nie powala.
Miałem ponad 2 lata S10-20/4-5.6 i byłem zadowolony. Weź pod uwagę używki, które można kupić za 1300-1400zł w bardzo dobrym stanie, często jeszcze na gwarancji. Na pełnym otworze szczególnie rogi są mydlane, ale przecież i tak przy krajobrazach się przymyka.
zoomy uniwersalne to max 16mm (=24). sony ma dwa oba bardzo sympatyczne: 16105 i 1680.
jeżeli chcesz szeeeroko - tylko coś od 10-11mm.
kita 1870 możesz tanio zamienić na 1855 który jest całkiem ok.
24 02 2010 dawno minął i jakoś nadal nie widać tego obiektywu w sklepach, więc jest ale go nie ma.
Dla mnie brak dobrego szkła w tej klasie od Sonego jest szczególnie dokuczliwy, Tamron i Sigma z powodu loterii przy zakupie, nie są warte swojej ceny, a nóż trafi się jedna dobra sztuka na dziesięć. Miałem Sigmę 10-20 4-5,6 przez rok jeździłem do serwisu w Gdyni, wymieniano mi parę razy obiektyw i kilkukrotnie kalibrowano, skończyło się oddaniem obiektywu i zwrotem kasy.
Praktycznie z moją A700 działały dobrze jedynie Sony 11-18, trafiały z ostrością a jakość obrazu we wszystkich rogach była podobna, tyle że obiektyw drogi, ciemny, z wąskim zakresem i optycznie taki sobie.
[ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 13:01 ] Monte Christo, mam Tamrona 17-50 i to dobrą sztukę, ostry od 2,8 w całym zakresie ogniskowych, AF trafia, wytrzymał dwa lata ostrej eksploatacji, a odeszła mu "tylko" guma, ale jest to trzecia sztuka którą posiadam. Pierwsza się rozsypała, dostałem drugą od razu odesłałem z powrotem, trzecią wybrałem sam w Tamronie z ośmiu sztuk. To może być bardzo dobre szkło tylko trzeba trafić lub wybrać tę dobrą.
pewnie zaraz znajda sie inni ktorzy powiedza ze rewelacja itp...
Daleko szukać nie trzeba.
Swoją sztukę kupowałem w Gdańsku z odbiorem osobistym. Przestrzelałem na miejscu i było wszystko ok. Sprzedałem w październiku i (o ile mi wiadomo) nabywca jest również zadowolony.
Może nie jest to rewelacja, ale rogi były nawet trochę lepsze niż 17-40L.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12