Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 14 Lip, 2010
Szeroki obiektyw do Sony Alfa
Autor Wiadomość
Monte Christo 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010   Szeroki obiektyw do Sony Alfa

Witajcie.
Fotografuje juz od jakiegos czasu. Kilka lat.
sprzet to: a700,
ob: 50 f1,4, 70-210 f2.8, Tyle sie konczy dobrych obiektow no i oczywiscie KIT.
W wiekszosci czasu jest przypieta 50 do body, ale jak juz chce cos blizej to ona sie nie nadaje bo przy stosunku APS 1,5 daje mi 75 (piekny portretowy obiektyw) :D
Ale nie o to chodzi.
Bardzo lubie fotografowac, pejzaże i czasem drobne szczegoly, jakies charakterystycze z bliska. A ze najszerszy to KIT to nim wlasnie to robie. Jakosc tragedia. Wszystko tragedia. Moze na ciotkowe imieniny rewelacja, ale do tego co ja chce to tragedia.

Myslalem o Sigma 10-20 f,3,5 ale oczytalem sie opinii i wiekszosc uzywa ogniskowej 10, czyli sluzy jako staloogniskowy:) ja takieog nie chce :)

I tak sobie mysle ze moze troche weziej, a cos bardziej uniwersalnego ???
Dla mnie jakość najważniejsza.
Wiem ze 2699 kosztuje Sigma 10-20
Tamron juz ok 1500 pln wiec prawie polowe taniej, ale czy warto ?
a moze Tokine ??

Lanszafty na pierwszysm miejscu 70%, reszta to detale, dzieci, itp.
Acha, przydalby sie HSM :)
Prosze Was doradzcie cos. Przepraszam za brak polskich ogonkow, ale klawiature mam ang.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 13 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010   

tokiny 11-16 i 12-24 nie maja HSM ale AF dziala szybko i na tyle cicho, ze ci pejzaz nie ucieknie ;) sigma rowniez ma na tym forum wielu fanow. tamron wczesniejsza wersja byl slaby optycznie, nowsza wersja ponoc lepsza ale na ile to nie jestem ci w stanie powiedziec. problem z tokinami w europie jest taki, ze przeplacasz za nie (ceny na poziomie sigmy a w Japonii spokojnie o 15-20% tansze od sigmowych odpowiednikow). jak by nie patrzec sigma 10-20 bedzie uniwersalniejsza od tokiny 11-16

komor 
Moderator

Moim zdaniem obiektyw typu 10-20 (czyli ultra-szeroki kąt), obojętnie Sigmy czy inny, to jest po prostu inne zastosowanie niż zoom standardowy, zastępujący taniego kita. Musisz zdecydować w którą z tych dwóch możliwości chcesz iść.
Jako zastępstwo kita masz trochę obiektywów do wyboru, np. polecanego tu często Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5 na droższej półeczce, albo Sigmę 17-70 (stary model lub nowy) na tańszej półeczce, ewentualnie zoomy ze stałym światłem f/2,8, w tym polecanego często Tamrona 17-50/2,8.

MC 

Przede wszystkim większość "znawców" zapomina, że Tokina 11-16 oraz 12-24 nie występują z mocowaniem do Sony.

Tamrona bym nie brał. Nie jest jakoś wyjątkowo tani, a optycznie nie powala.

Miałem ponad 2 lata S10-20/4-5.6 i byłem zadowolony. Weź pod uwagę używki, które można kupić za 1300-1400zł w bardzo dobrym stanie, często jeszcze na gwarancji. Na pełnym otworze szczególnie rogi są mydlane, ale przecież i tak przy krajobrazach się przymyka.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

tokina to występuje, tylko jej nie ma ;-)

a dwójki tamron - sigma - wybierz sigmę, bo lepiej pracuje pod światło. tamron jest minimalnie ostrzejszy.

Monte Christo 
Nowy

no wlasnie ale jak widzicie w moim zestawie sloikow. zabraknie czegos posredniego. w dobrej jakosci optycznej (KITA standarda juz mam !!).

Czyli zakres miedzy 30-70 mm pozostaje nie obstawiony.

Jak kupie sigme to tylko ta 10-20 f3,5. ale wtedy tylko ladszafty pozostaja.

Moze jednak cos w szerszym zakresie- czyli zooma uniwersalnego ???
Szeroko 17 mm wystarczy do kraiobrazu, a i przyda sie przy innych okazjach.

Kurde ale jestem niezdecydowany.
Pomocy...

ghost 
Optyczny

zoomy uniwersalne to max 16mm (=24). sony ma dwa oba bardzo sympatyczne: 16105 i 1680.
jeżeli chcesz szeeeroko - tylko coś od 10-11mm.
kita 1870 możesz tanio zamienić na 1855 który jest całkiem ok.

MC 

ghost napisał/a:
tokina to występuje, tylko jej nie ma

Albo z gorąca mam problemy ze zrozumieniem co piszesz albo się mylisz...
Te Tokiny są produkowane tylko z mocowaniem Canon/Nikon.

ghost 
Optyczny

gorąco jest.
miałem wrażenie że tokina powiedziała że wersja pod bagnet A będzie, tylko ciężko im idzie realizacja owej zapowiedzi.

MC 

Jak na razie to tylko zapowiedź.

ghost 
Optyczny

MC napisał/a:
Jak na razie to tylko zapowiedź.

wydaje mi się że już coś więcej. ale nie u nas.

Monte Christo 
Nowy

widze, ze mocno oponujecie przy CZ 16-80 hmn...cena 2800 pln, to za duzo jak na KIT-a.
Ale czy cena odzwierciedla jakosc ???

17-50 tamrona brzmi ciekawie, ale czy sie pchac w to ?ponoc ten obiektyw lapie strasznie brud.;/ no ale cena to 1400 pln :)

Pamietajmy ze 70% strzalow to obiektyw bedzie do widoczkow.

SlawGaw 
Optyczny

http://optyczne.pl/2631-n...Sony_Alpha.html

24 02 2010 dawno minął i jakoś nadal nie widać tego obiektywu w sklepach, więc jest ale go nie ma.

Dla mnie brak dobrego szkła w tej klasie od Sonego jest szczególnie dokuczliwy, Tamron i Sigma z powodu loterii przy zakupie, nie są warte swojej ceny, a nóż trafi się jedna dobra sztuka na dziesięć. Miałem Sigmę 10-20 4-5,6 przez rok jeździłem do serwisu w Gdyni, wymieniano mi parę razy obiektyw i kilkukrotnie kalibrowano, skończyło się oddaniem obiektywu i zwrotem kasy.
Praktycznie z moją A700 działały dobrze jedynie Sony 11-18, trafiały z ostrością a jakość obrazu we wszystkich rogach była podobna, tyle że obiektyw drogi, ciemny, z wąskim zakresem i optycznie taki sobie.

[ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 13:01 ]
Monte Christo, mam Tamrona 17-50 i to dobrą sztukę, ostry od 2,8 w całym zakresie ogniskowych, AF trafia, wytrzymał dwa lata ostrej eksploatacji, a odeszła mu "tylko" guma, ale jest to trzecia sztuka którą posiadam. Pierwsza się rozsypała, dostałem drugą od razu odesłałem z powrotem, trzecią wybrałem sam w Tamronie z ośmiu sztuk. To może być bardzo dobre szkło tylko trzeba trafić lub wybrać tę dobrą.

Monte Christo 
Nowy

konkretnie i na temat SlawGaw, ale pewnie zaraz znajda sie inni ktorzy powiedza ze rewelacja itp...
I jak tu sie zdecydowac.

MC 

Monte Christo napisał/a:
pewnie zaraz znajda sie inni ktorzy powiedza ze rewelacja itp...

Daleko szukać nie trzeba.
Swoją sztukę kupowałem w Gdańsku z odbiorem osobistym. Przestrzelałem na miejscu i było wszystko ok. Sprzedałem w październiku i (o ile mi wiadomo) nabywca jest również zadowolony.
Może nie jest to rewelacja, ale rogi były nawet trochę lepsze niż 17-40L.

Odpowiedz do tematu