Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Lip, 2010 Voigtlander Color Skopar 20 mm f/3.5 SL II Aspherical
Czy ktoś z Was używał obiektywu Voigtlander Color Skopar 20mm?
Prawie się zdecydowałem na Canona 24/2.8 (do krajobrazu, ulicy), ale natknąłem się w necie na w/w Voigtlandera i muszę przyznać że mocno mnie zaintrygował...
Na Photozone jest co prawda test, ale zależałoby mi na opinii kogoś kto miał to cudo w rękach i może się wypowiedzieć na temat jego użytkowania.
Prawie się zdecydowałem na Canona 24/2.8 (do krajobrazu, ulicy),
A nie wolisz jakiegoś zooma do takich celów? Daje przecież wygodną możliwość kadrowania przed naciśnięciem "guzika". Według mnie nawet nie musi być do tego f/2.8.
Oczywiście rozumiem, że chodzi o koszty.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Na Optycznych, w komentarzach pod newsem o polskiej dystrybucji Voigtlandera ktoś dał link do Flickera, http://www.flickr.com/pho...57622797145367/ to chyba Polak jest, może zagadaj do niego?
Edit: chyba jednak nie ma dwudziestki tylko czterdziestkę. Sorki za zamieszanie.
Właściwie wszyscy macie rację, nie lubię zbyt wielu kompromisów jeśli chodzi o jakość optyki.
Potrzebuję obiektywu który będzie niewielki (street) i lekki żeby chciało mi się go zabierać wszędzie ze sobą (fotografuję głównie pięćdziesiątką i setką). Najlepiej żeby nie kosztował zbyt wiele, ale to nie jest priorytet - zawsze mogę dozbierać.
24/2.8 spełniał powyższe kryteria, ale wtedy ujrzałem tego maleńkiego słodziaczka Skoparka
Tyle, że street, to często właśnie kadrowanie post factum…
Tu się nie zgodzę, wielu fotografów ulicznych podkreśla fakt, że prezentują pełne klatki. Wycięcie kawałka z całości zdjęcia jest pójściem na łatwiznę. Myślę, że wśród dobrych zdjęć ulicznych miażdżąca większość to pełne kadry.
Tu się nie zgodzę, wielu fotografów ulicznych podkreśla fakt, że prezentują pełne klatki. Wycięcie kawałka z całości zdjęcia jest pójściem na łatwiznę. Myślę, że wśród dobrych zdjęć ulicznych miażdżąca większość to pełne kadry.
Akurat większość dobrych zdjęć jakie widziałem, to były szerokokątne tzw. strzały z biodra, kadrowane w postprocesie, o czym autorzy mówili dość otwarcie... Zresztą, większość dobrego streetu widziałem nie z lustrzanek, a z dyskretnych kompaktów, bądź dalmierzy...
Akurat większość dobrych zdjęć jakie widziałem, to były szerokokątne tzw. strzały z biodra, kadrowane w postprocesie, o czym autorzy mówili dość otwarcie... Zresztą, większość dobrego streetu widziałem nie z lustrzanek, a z dyskretnych kompaktów, bądź dalmierzy...
Strzał z biodra to też pójście na łatwiznę
Abstrahując od współczesnych, Bresson, Erwitt, Mayerowitz itd, wszystko pełne kadry.
A, że dalmierzem, to tak, tylko jaki to ma związek z wycinaniem kadru z klatki?
A, że dalmierzem, to tak, tylko jaki to ma związek z wycinaniem kadru z klatki?
Taka dygresja...
A strzał z biodra z założenia ma pewną dozę przypadkowości i nieprecyzyjności kadrowania i żadnej ujmy nie przynosi dopracowanie go potem, no chyba, że mówimy np. o aparacie z odchylanym ekranem - ale może to jeszcze większe "pójście na łatwiznę"...
Dopóki strzał z biodra wygląda jak strzał z biodra to ok. Gorzej, jak go ktoś potem poprawia tak żeby nie wyglądał jak strzał z biodra Ale prawdą też jest, że jak ktoś ma doświadczenie w fotografowaniu konkretną ogniskową, to nawet z biodra można w większości przypadków poprawnie skadrować zdjęcie i nic potem nie wycinać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10