Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon czy Canon
Autor Wiadomość
szakul 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   Nikon czy Canon

Witam wszystkich maniaków fotografii do których też sam się zaliczam od bardzo dawna tylko że na kompakcie ale od tygodnia już jestem maniakiem lustra bo otóż zakupiłem pierwszą wymarzoną lustrzankę Nikon D5000 z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-105MM f/3.5.6G ED VR za 2400zł w media markt tylko musze się przyznać że jeśli chodzi o zakup to wyszedł tak nie spodziewanie i bez większej wiedzy na temat lustrzanek posugerowałem się tylko tym co mi doradził sprzedawca (że jest to bardzo dobry aparat i obiektyw i cena jest rewelacyjna na ten zestaw) i sytuacją jaka miała miejsce że to był ostatni dzień promocji z 9 dni na tan aparacik i dotarł on od producenta na ten ostatni dzień promocji (przyszło tylko kilka sztuk)i tak się złożyło że znalazłem się w tym dniu w media. Nikon się nie wyrobił poprostu.
Wiec postanowiłem zaryzykować i zainwestować w D5000 na początek przygody z lustrzankami i do nauki stwierdziłem że będzie w sam raz.

Ale po kilku dniach nadszedł czas rozterek (pomimo tego że jestem bardzo zadowolony z Nikona, zdjęcia robi cudne poprostu) się zastanawiać czy dobrze zrobiłem i czy nie lepszym rozwiązaniem byłby wybór Canona 500D ma więcej pikseli albo 550D 18mln pikseli i ten ostatni pojawił się w nowej promocji media markt za 2700zł z obiektywem 18-55is i za dopłatą 300 zł mógłbym mieć właśnie ten sprzęcik ale pytanie czy lepszy od d5000 a tym bardziej się zastanawiam nad tym wszystkim bo dowiedziałem się że do 7 dni można wymienić sprzęt na inny za dopłatą w media. A dzisiaj jest ostatni dzień kiedy mógłbym wymienić.

Bardzo a to bardzo proszę o pomoc i rozwianie dręczących mnie rozterek.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   

:zalamany:
1. Pisz tak, aby można było zrozumieć.
2. Nie kombinuj tylko rób zdjęcia.

Kocur 
Maniak

szakul napisał/a:
czy nie lepszym rozwiązaniem byłby wybór Canona 500D ma więcej pikseli albo 550D 18mln pikseli
Uwielbiam takie stwierdzenia :lol:

szakul, w przypadku ilości megapikseli we współczesnych lustrzankach, niestety, więcej zazwyczaj oznacza gorzej. ;) IMO z tych dwóch zestawów ten który kupiłeś bardziej się opłaca, chociażby ze względu na obiektyw.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szakul, jeżeli chcesz robić zdjęcia - rób tym co masz - D5000+18-105VR to bardzo dobry zestaw. Jeśli jednak ważniejsze jest mieć megapiksele, ogólnie potrzeba posiadania lustrzanki - to zmień ;)

komor 
Moderator

szakul, jako kanonier powiem Ci, że wolałbym Nikona D5000 z 18-105 VR niż 500D z kitem 18-55 IS. :)

Odpowiedz do tematu