Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Nie wiem dlaczego tak się stało, mam lampę TOPCA 330CTX o napięciu 4,5V na stykach (środkowym i bocznym) i po podpięciu po pierwszym błysku spaliłem wyzwalacz Yongnuo RF-602.
Polaryzacja napięcia jest taka sama jak w 580EXII, nie wiem o co chodzi niby wszystko ok a tu awaria, na drugim wyzwalaczu to samo
Może ktoś z Was spotkał się z taka przypadłością?
Uszkodzone wyzwalacze włączają się (miga dioda) i po naciśnięciu spustu dioda potwierdza wyzwolenie lecz jest brak wyzwolenia lamy - może da się naprawić wyzwalacze?
Zastanawiam się co jest nie tak przecież napięcie i polaryzacja jest ok (wyzwalacze poprawie pracowały na 580EXII).
No to faktycznie wygląda na uszkodzenie wyzwalacza. Jeśli masz go jeszcze na gwarancji, to spróbuj powalczyć u sprzedawcy. Lampa Topca ma na tyle niskie napięcie na stykach, że nie powinna uszkodzić czegokolwiek.
No kurcze to chyba nie wyzwalacze, bo już drugi spaliłem, bez problemu chodził na 580 exII, po podpięciu do topki i jednym błysku wyzwolonym z lampy ...spalił się (nie błyska lampa wyzwalana za pomocą przycisku na niej samej jak i za pomocą nadajnika).
Sam odbiornik prawidłowo reaguje (migają diody) na próbę wyzwolenia błysku przez nadajnik.
Po odpięciu lampy od odbiornika można wyzwolić lampę (przyciskiem).
Kurcze może jakiś elektronik wie co to może być?
Dziwi mnie to że stało się tak na lampie topca 330ctx która według moich i innych pomiarów ma ok 4.5V.
Może ktoś miał podobną przypadłość z tymi odbiornikami?
A, że tak zapytam jakim miernikiem mierzysz? Bo jeśli cyfrowym to na pewno masz niewiarygodny wynik. Multimetry cyfrowe nie zarejestrują szybkiego impulsu wysokiego napięcia a jeśli już to pokażą za niskie napięcie. Do tego potrzebny jest analog.
Ja tylko dodam, że z tego co wiem to RF-602 to zabawki niskonapięciowe, więc jeśli ta lampa daje wysokie (czyli powiedzmy kilkadziesiąt woltów) to niestety ale się usmaży odbiornik.
Pomiar dokonywałem tanim miernikiem cyfrowym, natomiast w sieci krążą dane (napięcie) które potwierdzają mój pomiar.
Pewnie macie rację skoro na 580 exII nic się złego nie działo.
Kurcze dwa wyzwalacze w plecy i nie potrzebna lampa.
Pewnie tego ustrojstwa nie da się naprawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10