Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Lip, 2010 jest jakaś alternatywa do Canon 15-85?
Witam
C 550D kupiłem z kitem 18–55 bo na dzień zakupu nie było kasy .. obiektyw kitowy jest co najmniej średni .. dlatego kasa się znalazła około 2500 zł
Potrzebuje uniwersalnego obiektywu bo nie jestem fanem brania na wypady plecaka obiektywów a dodatkowo moja żonka stara się coś pstrykać wiec nie chce komplikować jej życia. Jak narazie korzysta z nastawień automatycznych.
Najczęściej aparat używany jest do:
- zdjęć dzieciaków - czuli musi być szybki
- portrety na zewnątrz i wew przy gorszym świetle
- filmowanie Full HD i HD Ready- dlatego też był wybrany ten Canon
- trochę krajobrazów
Znajomy zasugerowali obiektywy:
- Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
- Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC
- Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM (edit: no i jeszcze to jest ciekawe)
Kasa: około 2500zł
I w sumie to nie wiem co wybrać?
Czy stałe światło w tamronie zrobi wielką różnicę?
Czy może wiekszy zakres Canona będzie lepiej się spisywał?
Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony przez Penetratore Pon 12 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Jak filmowanie jest taką pogrubioną czcionką, to ja bym celował w słoik z IS. Ostatnio bawiłem się trochę filmopuszką i lepiej się ogląda nagrany materiał, gdy obraz przed oczami jest stabilny. Jeszcze do tego filmowania - wyższe ISO łatwiej przełknąć na obrazie ruchomym niż na zdjęciu, jaśniejszy obiektyw nie będzie tu aż tak potrzebny Ja bym brał Canona
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pon 12 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
ten Tamron też ma stabilizację .. u nich to jest oznaczenie VC (Vibration Compensation)
No tak Jak jest na dobrym poziomie, to pozostaje już tylko kwestia zakresu i AF. Osobiście lubię szerokość 24mm(15mm na APS-C) więc subiektywnie podpowiadam Canona
Ja ostatnio miałem podobny problem tyle ze zależało mi na robieniu zdjęć w kościele gdzie niema czasu na zabawę z obiektywami. W twoim przypadku polecał bym 15-85 IS USM w 95% przypadkach sie sprawdzi a do portretów dokupić Canon 50 1.8 || teraz dostaniesz go za ok 400 zł używki wiadomo taniej a za ta cenę możliwości tego szkła są naprawdę godne polecenia.
to do tego jeszcze UV
Filtr UV HOYA HMC (C) 72mm SLIM Digital - za 91zł z przesyłką
.. a jak jesteśmy w temacie to w zestawie z obiektywem niema osłony przeciwsłonecznej .. czy to tak naprawdę coś daje? i czy w takim razie zamiennik czy orginał Canona?
Najczęściej aparat używany jest do:
- zdjęć dzieciaków - czuli musi być szybki
............
Jeśli to jest dla Ciebie naprawdę ważne, to wybór jest prosty i jedyny - Canon.
Penetratore napisał/a:
w zestawie z obiektywem niema osłony przeciwsłonecznej .. czy to tak naprawdę coś daje?
Z mego doświadczenia wynika, że jest to ważniejsze im starszy i jaśniejszy masz obiektyw. Nowe konstrukcje są lepiej optymalizowane pod kątem odblasków, flar i innych takich dziwadeł, dla aparatów cyfrowych.
Ważne jest też, czy będziesz często robił zdjęcia pod ostre światło. Zresztą osłonę zawsze możesz dokupić i choc to niby tylko kawałek tworzywa, według mnie te firmowe sprawują sie najlepiej.
Penetratore,jeżeli chodzi o filtr UV, to raczej wziąłbym HOYA SuperHMC.Co do osłony to zgadzam się z Bogdanem. Osobiście odstraszyła mnie jedynie cena,więc kupiłem zamiennik JJC-pasuje idealnie.
Bedziesz mial radoche. Oslona no-name tez dziala, i to wcale nie gorzej. (JJC za 18 Euro tez)
hmm .. wszystko doszło i jestem już po pierwszych testach ..
Obiektyw to lodzio miodzio .... wypas .. dokładnie to czego potrzebowałem..
filtr Hoya slim 72 ... cieniutki protektor .. nie przeszkadza, jest OK. stosunek cena/jakoś = wyśmienity
osłona no-name "identyczna" jak ta z canona .. ale muszę powiedzieć że będzie zakładana w ograniczonym zakresie .. Jak jest założona to przy zdjęciach z lampą "zawęża doświetlone miejsca" i zdjęcia wychodzą masakra .. Jak znowu jest założona w pozycji odwrotnej "transportowej" to manewrowanie zoomem staje się praktycznie niewykonalne. Osłona w tym wypadku idzie w kąt .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10