Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 Nikon D5000, D90 czy Canon 550D, 50D
Witam,
zastanawiam sie nad wyborem lustrzanki do zastosowan polprofesjonalnych glownie fotografia slubna
szukalem troche w necie na temat aparatow i nie wiem co wybrac.
znalazlem:
nikony d5000 (przydatny obrotowy wswielacz 11 polowy autofocus)
i d90 (troche przestarzaly model 11 polowy autofocus)
oraz
canony 50d (troche stary)
550d (nowy brak odpowiednich testow zdjec itp.duza matryca, lekki)
do tego potrzebuje jakies szkla, przydalo by sie jakies jasne szkielko z jakim zoomem z 10x
nie znam sie zbytnio na tym
lampa jakas dobra
obecnie mam finepixa s9600 i toche sie znam na aparatach ale na temat obiektywów nic nie wiem.
Prosze o jakas dobra rade, wiadomo ze sa zwolennicy nikona i canona i kazdy chwali swoje, ale moze sie uda wyciagnac pare dobrych rad.
Jesli sa jakies inne aparaty godne polecenia to prosze podac.
kwota w jakiej chcialbym sie zamknac to 6000
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 01 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
- D90 przestarzaly? Nie prawda, nie ma jeszcze zamiennika
- 50D też? tu też tylko plotki o 60D...
- Do czego Ci obrotowy wyświetlacz na ślubie?
- Potrzebujesz jasnego zooma 10x? Nie ma takiego
- Potrzebujesz kręcenie filmów?
- Co Ci da 11 punktowy AF w nikonach?
Na śluby to Nikon D700 lub Canon 5D
Zacznijmy od tego:
- jaki masz budżet oraz
- wytłumacz proszę co znaczy :
xbudzik napisał/a:
toche sie znam na aparatach ale na temat obiektywów nic nie wiem
Miałeś którykolwiek z wymienionych aparatów w rękach? Z tej listy rozpatrywałbym Canona 50D lub Nikona D90 a najlepiej D300(s). Obiektyw z "zómem" 10x nie nada Ci się nawet na martwe kaczki A co dopiero do kościoła...
Mam nadzieję, że ten wątek to nie podpucha. Przejrzyj jeszcze to http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970
-d90 i 50d sa sarsze od tych ktore porownuje
-obrotowy czasem sie przydaje przy robieniu z dolu i z gory, czasem przydatna rzecz
-co do szkiel to nie mam pojecia, rozmawialem kiedys na ten temat z fotografem i radzil mi jasne obiektywy
-krecenie filmow w ogole zbedna rzecz, od tego sa kamery
-AF w canonach gorszy a w nikonach lepszy
-d700 i 5d duze ceny jak na moj budżet
Kasa na sprzęt to max 6000zl
nie znam sie na obiektywach, juz czytam to co mi podrzucono
nie mialem ich w rekach, ale zaraz ide do sklepu to se potrzymam
porównujesz porównujesz ale różne półki. D90 i D5000 tak samo jak 50D i 550D to są zupełnie inne aparaty i raczej ich porównywać nie powinieneś - noc chyba że porównujesz gabaryty i wagę.
xbudzik napisał/a:
obrotowy czasem sie przydaje przy robieniu z dolu i z gory, czasem przydatna rzecz
Jasne - trzeba tylko wiedzieć że zanim Ci AF wyreguluje ostrość to towarzystwo już ci się rozlezie. No chyba że Sony...
xbudzik napisał/a:
-co do szkiel to nie mam pojecia, rozmawialem kiedys na ten temat z fotografem i radzil mi jasne obiektywy
Zacznijmy od tego, że w lustrzankach matryce są zdecydowanie większe niż w kompaktach - ma to dość duże implikacje na sposób pracy z aparatem i uzyskiwane efekty. Tak samo jak różnice między jasnym a "ciemnym" szkłem.
xbudzik napisał/a:
-AF w canonach gorszy a w nikonach lepszy
Śluby to nie sporty motorowe...
xbudzik napisał/a:
-d700 i 5d duze ceny jak na moj budżet
No ale to są modele które pozwolą Ci w miarę solidną fotkę ślubną w trudnych warunkach wykonać. Oczywiście nie twierdzę że nie da się Nikonem D3000 czy Canonem 1000d ale...
xbudzik, czy Ty masz jakiekolwiek doświadczenia jeżeli chodzi o fotografię? Niekoniecznie związane z reportażem ślubnym.
Przyglądałeś się chociaż jak i czym to się robi?
bacruk, nie mam doswiadczenia w fotografii ewentualnie zabawa z fotografią, natomiast duze w grafice i tu jest mi potrzebny dobry aparat. Co do "fotografow" to jest ich duzo nie obrazajac nikogo to niektorzy w ogole nie wiedza po co jest PASM tylko robia na auto bo to najlepiej wychodzi, widzialem takich duzo. Dlatego potrzeba mi dobrego aparatu w miare niskiej cenie i jakosc zdjec musi byc dobra, a to jak sobie poradze w fotografi slubnej to juz moja dzialka. MI CHODZI O PORADE SPRZETOWA. Jesli ktos uzywa badz uzywal w fotografi slubnej jakis aparat i moze mi go polecic to prosze o odpowiedz. dzieki
xbudzik, Nie wiem jakiej jakości się spodziewasz za 6000. Wnioskuje, że na dobrą sprawę nawet nie masz na "starocie" które wymieniłeś.
Godziwe minimum w Canonie na cropie- względny AF, akceptowalne szumy, ergonomia to właśnie C50D za 3000.
Znowu minimum to jasny standardowy zoom pokroju 17-55IS za 3400.
To tak na początek jeżeli chodzi o obiektywy.
Lampa najlepiej mocna 580II za 1500zł.
Karty pamięci, akumulatory, torba powiedzmy 700.
Jeżeli chcesz naprawdę dobrą jakość to sprzedaj samochód średniej klasy i kup potrzebne sprzęty.
Nie chcę Cię urazić ale jak usiadłeś w fotelu z piwkiem i pomyślałeś: kupie sprzęt i będę od jutra fotografował śluby bo niby co to wielkiego to „optymista” z Ciebie.
Z tych co wymieniles aparatow bez watpienia najlepszy jest Canon 50D. Dobry AF (wszystkie punkty krzyzowe a nie tak jak w D90 tylko centralny), body solidne. Do tego jakis jasny obiektyw moze byc na poczatek jakis tamron f2.8. Canon 50D to taki troche gorszy odpowiednik Nikona D300. Nikon D90 to juz nizsza polka aczkolwiek w porownaniu do D3000 czy D5000 to juz nie zabawka. C550D bym odradzil.
Zestaw proponowany przez bacruka jest rozsądnym minimum aby wejść w świat fotografii ślubnej. Jest to zestaw startowy: body, jasny obiektyw standardowy i mocna lampa. Ślub się obskoczy. Trochę brakuje portretowej stałki, np. 85/1.8, ale nie jest to olbrzymi wydatek.
Cytat:
to jak sobie poradze w fotografi slubnej to juz moja dzialka.
W rzeczy samej. Jednak nie jest to łatwy kawałek chleba. Dubli nie ma i chwilowa niedyspozycja sprzętu bądź fotografa może mieć określone konsekwencje.
Chyba warto na początek iść na tzw. 'przetarcie'. Porobić trochę jako fotograf zapasowy, zapoznać się ze sprzętem i warunkami 'bojowymi'...
Chyba warto na początek iść na tzw. 'przetarcie'. Porobić trochę jako fotograf zapasowy, zapoznać się ze sprzętem i warunkami 'bojowymi'...
Tu masz racje i tak na pewno bedzie, mam przeznaczana kase na sprzet i czy bede fotografem slubnym czy tez nie to sie okaze, kazdy od czegos musi zaczac, ale zeby sie nauczyc to trzeba mniec bynajmniej jakis sprzet na ktorym sie czlowiek uczy, jak zarobie to sobie kupie taki za 20 000 czy wiecej
dziekuje za rady
podsumowujac bardziej stawiacie na canona 50d niz na nikona d90 i chyba go kupie
dzisiaj mialem w reku nikona d90 i canona 3000d i po sprawdzeniu (zaznaczam ze obiektywy byly te zwykle) to szybciej dzialal AF w canonie i canon chyba mial wykrywanie twarzy??
Cytat:
Trochę brakuje portretowej stałki, np. 85/1.8, ale nie jest to olbrzymi wydatek.
Jeśli jednak pytasz o Nikona D90 to wszystkie z mocowaniem Nikona, zwanym bagnetem F. xbudzik, nie obraź się, ale naprawdę poziom stawianych przez Ciebie pytań powoduje, że będę kolejną osobą która Ci dobrze doradzi: poczytaj najpierw sporo i poucz się trochę, zanim podejmiesz decyzję o zakupie.
Na razie jesteś na poziomie pytań w rodzaju Czy to prawda, że samochody mają cztery koła?
dzisiaj mialem w reku nikona d90 i canona 3000d i po sprawdzeniu (zaznaczam ze obiektywy byly te zwykle) to szybciej dzialal AF w canonie i canon chyba mial wykrywanie twarzy??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11