Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hi.
Zwracam się z małym pytankiem, chcę zacząć fotografować w systemie nikona. Obecnie mam tylko panasa FZ50 i poza tym, że robi ładne zdjęcia w słoneczne dni, to reszta jest milczeniem. Marzy mi się obecnie nikon d90 ale jest dla mnie za drogi (rozumiecie brak współczynnika akceptacji żony), więc zastanawiam się nad d70 + np: Sigma 18-50mm f/2.8 + za jakiś czas jakaś jasna stałka, tele raczej nie będzie mi potrzebne. Widziałem już używane body nikona za około 800PLN za szeroki dałbym drugie tyle, czyli za 1600PLN miałbym co nieco. A za jakiś czas jak potanieje body d90 się po prostu na nie przesiądę. Moje pytanie czy dobrze kombinuję? Czy opłaca się brać te body? Czy jest coś co pomijam w rachunkach a jest istotne? A może jakieś inne pomysły sugestie jak by tu się przesiąść na ten system?
Paweł.D, kombinujesz dobrze ale może poszukaj D80.
D70 to dość "wiekowa" konstrukcja co wcale nie oznacza, że zła tylko jest jeszcze opcja, że może poczekać i "urabiać" małżonkę na D90
Hym, D80 też jak najbardziej mnie kusi ale to już za samo body koło 1500PLN albo np. tu mam ciekawą ofertę: http://allegro./item11548...jec_okazja.html ale to już 1700 a do tego trzeba jakieś szkło, kitowego nie chcę, dlatego kombinuję kupić tanie body, które się za jakiś czas wymieni (może za rok a może za dwa lata) na lepsze a szkła mi zostaną. Problem z żoną jest taki, że nawet na takiego d70 będę musiał wykombinować pozwolenie a co dopiero coś droższego. A jeszcze mam pytanko, czy te modele dxx mają wymienne matówki?
pozdro,
Paweł.D, wszystko zależy jakiego rodzaju fotografie preferujesz i jakie czułości wchodzą w rachubę bo jeżeli odbitki do A4 nawet przy odpowiednim przygotowaniu na iso 800 da radę z D70s ale jak chcesz skakać wyżej to matryca takiego D3000 bedzie lepiej sie sprawować, no ale coś za coś ........wybierając D3000 stracisz moim zdaniem sporo na ergonomii no i bedziesz musiał więcej zapłacić.
Znajomy z powodzeniem napiera na D70s i na razie nie zamierza zmieniać bo robi na iso 200 a odbitki są max A4.
W związku z tym, że to już wiekowy sprzęt szukaj czegoś z jak najmniejszym przebiegiem migawki, powodzenia i cierpliwości.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Lip, 2010
Paweł.D napisał/a:
Widziałem już używane body nikona za około 800PLN za szeroki dałbym drugie tyle, czyli za 1600PLN miałbym co nieco.
Może Canon 30D + kit lub nawet jakiś uniwersalny zoom? Lepsze ISO, lepszy wizjer, wszystko lepsze.
"Może Canon 30D + kit lub nawet jakiś uniwersalny zoom? Lepsze ISO, lepszy wizjer, wszystko lepsze"
Lepsze? Ale chodzi Ci o porównanie z d80 czy d70? Bo 30D to cenowo bardziej zbliżone jest do d80, czyli samo body chodzi za jakieś 1400PLN. No i pojawia się drugie pytanie co w przyszłości. Mając 30D + kit nie ma z czym robić przesiadki bo co ja zrobię z kitem? Ja kombinuje jak by tu kupić sobie jakieś nie drogie body+ jakiś też nie drogi ale w miarę jasny i pozbawiony jakichś większych wad obiektyw, tak by obiektyw mi ewentualnie został na przyszłość. Nie wiem czy aby do końca jest to dobre kombinowanie ale na razie właśnie taki mam plan. Hym, tak jak pisałem wcześniej największy problem to ja mam niestety ze Współczynnikiem Akceptacji Żony-hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11