Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 09 Sie, 2010
Tokina 100mm czy tamron 70-200mm
Autor Wiadomość
samson09 
Nowy
samson09

Wysłany: Pon 09 Sie, 2010   Tokina 100mm czy tamron 70-200mm

Wiem, że oba obiektywy zupełnie inne, ale mając nikona d300 chciałbym kupić któryś z tych dwóch szkieł do fotografii portretowej. Możecie doradzić, który lepszy.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 09 Sie, 2010   

Tylko do portretu? Bo jeżeli tak to ja bym wybrał Nikkora 85/1.8.

samson09 
Nowy
samson09

Mam już 50mm 1.8 i chciałbym coś z większą ogniskową. Czytałem też opinie, że n85 mydełko na 1.8 portrety trzeba focić w zakresie f2.2-4, a tokina ostra od pełnej dziury. Kusi mnie też ten t70-200 chociaż wielki klocek. Co radzicie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Fajnie, że poczytałeś netowe pitolenie. Szkoda tylko, że wyłączasz przy tym wyciąganie wniosków. Po pierwsze 85mm na cropie to przy Nikonie odpowiednik około 130mm czyli niemal ideał do portretu. Po drugie 85/1.8 to świetny i ostry obiektyw a jak chcesz lepszy to kup 85/1.4. Po trzecie nawet jeżeli trzeba domykać Nikkora do tego powiedzmy f/2.2 by był ostry jak brzytwa a Tokina jest ostra od pełnej dziury (w końcu łaski nie robi bo to szkło do macro) to napisz mi z łaski swojej jaką wartość ma pełna dziura w tej Tokinie... :razz: A jak już wiesz to pomyśl sobie jaką będzie miał ostrość ten Nikkor przy takiej przysłonie :cool:

samson09 
Nowy
samson09

ok, a co z tamronem 70-200 ewentualnie sigmą 50-150

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zdecydowanie Tamron 70-200. Rewelacyjny obiektyw. Testowałem z Canonem 5D i D300 właśnie. Zdjęcia które robiłem na 5D masz na optycznych TUTAJ

samson09 
Nowy
samson09

Tak się jednak zastanawiam czy na aps-c nie będzie poręczniejsza sigma 50-150? Ponoć też całkiem dobre ostre szkło.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja Sigmy w życiu bym nie kupił. No jest kilka wyjątków, ale to tylko przez cenę a nie przez jakość.
Ten Tamron jest REWELACYJNY optycznie. Mam porównanie do wielu szkieł z tego zakresu ogniskowych i światłosiły, sam używam dwóch innych (Canon i Nikkor).

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Wto 10 Sie, 2010   

MM A jak wychodziła szybkość AF tego Tamrona na 5D i D300 np.: porównując do N85/1.8.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nie porównam szybkości Nikkora 85/1.8 z Tamim na 5D. No jakoś mi ciężko :grin:
Tamron na 5D był wolny i za nic nie nadaje się do sportu. Na D300 było troszkę szybciej. Czy szybciej niż Nikkor? Nie wiem - musiałbym mieć oba jednocześnie. Generalnie do portretu ta szybkość spokojnie wystarczała.

samson09 
Nowy
samson09

Czemu sigmy w życiu - uzasadnij to. Spotkałem się z wieloma opiniami na temat sigmy 50-150 do nikona i wielu ludzi bardzo ją chwali.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

samson09 napisał/a:
Czemu sigmy w życiu - uzasadnij to. Spotkałem się z wieloma opiniami na temat sigmy 50-150 do nikona i wielu ludzi bardzo ją chwali.

Chwali bo pewnie dobrego szkła na dłużej w ręku nie mieli a Sigmę kupili bo była tańsza.
Gdybym nie miał możliwości robić zdjęć dedykowaną firmową optyką to też może bym chwalił. Miałem kiedyś Sigmę, cały czas mam do nich bardzo swobodny dostęp (tak samo jak do wszystkich innych obiektywów), mogę porównać, wyciągam dla siebie wnioski i dlatego Sigmy już nigdy nie kupię jeżeli będzie w jakimś zakresie i światłosile firmowy odpowiednik. Siłą Sigmy jest jej niższa cena, ale ja jednak wolę dołożyć i mieć spokój na lata choć kilka szkieł kusi... (12-24 czy 150/2.8 - bardzo będzie kusić 120-300/2.8 jak dołożą OS :wink: ).

samson09 
Nowy
samson09

Niestety nie kazdy ma dostep do firmowych(w moim wypadku nikkoroskich szkiel). Czy to jednak znaczy, ze ta sigma nie mozna robic ladnych portretow? Tylko szkla tego samego producenta co aparat.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja nigdzie nie piszę, że Sigmą czegoś nie można - ja tylko piszę, że w Twoim wypadku Nikkory są zwyczajnie lepsze. Często duuużo lepsze. Wystarczy wziąć pod uwagę choćby parę podstawowych jak dla mnie szkieł typu 24-70/2.8 i 70-200/2.8 ze stabilizacją. Jak dla mnie to jakościowo mechanicznie i optycznie PRZEPAŚĆ. Stałki 300/2.8... to już HIMALAJE różnicy we wszystkich kategoriach. Co do samych zdjęć to wiadomo - jak fotograf du...pa to i Leica nie pomoże

moronica 

Pomogła: 106 razy

skoro o systemowkach to akurat dzis sobie na juzie czytalam porownanie 70-200 i wprawdzie nikkora tam nie bylo (bo testujacy to gorliwy canoniarz) ale wspomniany wyzej tamron szedl z canonem leb w leb a nawet momentami wychodzil na prowadzenie pod wzgledem ostrosci a ze dla mnie to wlasnie priorytet to teraz mi to szklo sen z powiek spedza. i jeszcze na domiar zlego jest najtanszy w swojej klasie

Odpowiedz do tematu