Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Mar, 2014 Prośba o pomoc w doborze lunety do obserwacji na OP
Jak w temacie. Szukam lunety o dobrym obrazie(kontrast, jasność, odwzorowanie kolorów,waga też się dla mnie liczy) oraz stosownym powiększeniu aby obserwować obiekty oddalone 3-10 km z Punktów obserwacyjnych i ukrytych stanowisk. Jestem uczestnikiem gier militarnych typ milsim i interesuję się tematyką rozpoznania.
Niektóre mają siatki do oceny odległości i wymiarów obiektów, ale dla mnie liczy się przede wszystkim jakość obrazu. Sprzęt do noszenia w plecaku. Czy możecie mi pomóc doradzić i wypowiedzieć się które parametry będą dla mnie najważniejsze, mile widziane jeśli spotkaliście się z optyką tych firm i możecie coś o nich powiedzieć. Cena do 3000 PLN maks.
Wysłany: Pon 03 Mar, 2014
Trudno się wczuć co mogłoby być lepsze. Titanium I miało wyrobioną, dobrą opinię a po II spodziewam się tylko lepiej. Apertura 50mm wydaje się za mała choć przy powiększeniu np. 15x i warunkach dziennych powinna wystarczyć.
Linkowałeś zarówno lunety statywowe jak i małe na z paskiem na rękę. Vortex 15x byłby bardzo mobilny ale za taką cenę bym się nie zdecydował. Mając budżet 3tys postawiłbym na Deltę plus lekką lornetkę. Lornetki w działaniach militarnych są częściej używane niż lunety - nie wymagają statywu i dają szerokie pole widzenia. Sprzęt wojskowy to coś w rodzaju 10x50, 8x40 ale jako uzupełnienie do lunety wystarczyłaby lekka 8x32.
Zazwyczaj do obserwacji lornetką stosuje się 7x50 z siatką do oceny odległości. Dobre modele ma Steiner ale drogie niestety. Na razie ma lornetkę delta optical sport 10x32 i jestem z niej zadowolony ale brakuje mocy do obserwacji. Dlatego potrzebna luneta. Lornetka na statywie jest niestety mniej poręczna, a jeśli chcemy duże powiększenie to niestety też duże lornetki ważą:(. Vortex byłby ok bo można do niego doubler kupić i robi się 30x50, przewagą jest tu waga i poręczność. Minusem cena nawet kupując na ebay( pomijając kłopoty z tym artykułem przez głupie federalne prawo US o zakazie eksportu takich rzeczy:p).
Z wyżej wymienionej grupki skłaniałbym się do Delty i tego Kruger Lynx. Niestety zupełnie nie znam tej firmy a na zagranicznych forach nie piszą za wiele o jakości obrazu. Czy ktoś zna Optykę Kruger albo Leupold?
Czy Delta jest optycznie lepsza od Bushnelii ED?
Tak naprawde to linkujesz monopody, a nie lunety.
Luneta najlepiej nadaje sie do obserwacji z daleka, ze statywu i jest nawet mniej mobilna niz lornetka na statywie.
Monopod sluzy do obserwacji krotkotrwalej z reki. Zwlaszcza wygodny bedzie jak sie czlowiek polozy. Z luneta na ziemi to jest przerabane: trzeba statyw obnizac, przestawiac nie ma to zadnego sensu. Monokulary o srednicy wiekszej niz 42mm trudno znalezc.
Lornetka jest czyms po srodku, sluzy dobrze do obserwacji dlugotrwalych. Zaleznie od wielkosci i parametrow mozna jej uzywac ze statywu lub bez. Nawet duza bedzie stabilna jesli lezysz z opartymi lokciami i statyw nie bedzie ci potrzebny. Za to mozesz ja tez opcjonalnie na nim posadzic. Decyzje czego potrzebujesz musisz podjac sam.
Jak dla mnie z Twoich wypowiedzi wynika, ze luneta to najmniej odpowiednia opcja. Mozliwe, ze zainteresowales sie luneta, bo wydaje ci sie ze zmiana lornetki na inna nie przyniesie oczekiwanej poprawy. Bardzo sie mylisz. Moim zdaniem wlasnie tego potrzebujesz: duzej lornetki. Jesli chodzi o obiekty bliskie, ruchliwe i w slabym osswietleniu to najlepsze byloby male powiekszenie, do 10x. Jesli odlegle, mniej dynamiczne i w swietle dziennym to mozesz siegnac po duze powiekszenia - nawet 20x. W tym wypadku za 3000zl mialbys zblizona jasnosc do obecnie posiadanej lornetki ale znacznie lepsza jakosc obrazu i wyraznie wieksze powiekszenie. Takze to brzmi mi troche jak opcja dla ciebie. Zobacz to:
http://www.vortexoptics.c...20x56-binocular
wiem, ze jest za droga chodzi mi o sposob uzycia.
Najwazniejsze jest moim zdaniem: jaki jest najwiekszy rozmiar jaki zaakceptujesz i czy bedziesz uzywac w slabym czy dobrym swietle.
Tak naprawde to linkujesz monopody, a nie lunety.
Luneta najlepiej nadaje sie do obserwacji z daleka, ze statywu i jest nawet mniej mobilna niz lornetka na statywie.
Monopod sluzy do obserwacji krotkotrwalej z reki. Zwlaszcza wygodny bedzie jak sie czlowiek polozy. Z luneta na ziemi to jest przerabane: trzeba statyw obnizac, przestawiac nie ma to zadnego sensu. Monokulary o srednicy wiekszej niz 42mm trudno znalezc.
Lornetka jest czyms po srodku, sluzy dobrze do obserwacji dlugotrwalych. Zaleznie od wielkosci i parametrow mozna jej uzywac ze statywu lub bez. Nawet duza bedzie stabilna jesli lezysz z opartymi lokciami i statyw nie bedzie ci potrzebny. Za to mozesz ja tez opcjonalnie na nim posadzic. Decyzje czego potrzebujesz musisz podjac sam.
Jak dla mnie z Twoich wypowiedzi wynika, ze luneta to najmniej odpowiednia opcja. Mozliwe, ze zainteresowales sie luneta, bo wydaje ci sie ze zmiana lornetki na inna nie przyniesie oczekiwanej poprawy. Bardzo sie mylisz. Moim zdaniem wlasnie tego potrzebujesz: duzej lornetki. Jesli chodzi o obiekty bliskie, ruchliwe i w slabym osswietleniu to najlepsze byloby male powiekszenie, do 10x. Jesli odlegle, mniej dynamiczne i w swietle dziennym to mozesz siegnac po duze powiekszenia - nawet 20x. W tym wypadku za 3000zl mialbys zblizona jasnosc do obecnie posiadanej lornetki ale znacznie lepsza jakosc obrazu i wyraznie wieksze powiekszenie. Takze to brzmi mi troche jak opcja dla ciebie. Zobacz to:
http://www.vortexoptics.c...20x56-binocular
wiem, ze jest za droga chodzi mi o sposob uzycia.
Najwazniejsze jest moim zdaniem: jaki jest najwiekszy rozmiar jaki zaakceptujesz i czy bedziesz uzywac w slabym czy dobrym swietle.
Właśnie chce oglądać obiekty z daleka. Lunety są stosowane w różnych armiach świata na punktach obserwacyjnych(np leupold mark 4 u Marines). Służą do obserwacji dozorów, wykrywania stanowisk obserwacyjnych przeciwnika oraz raportowania ruchów wojsk, rozpoznawania pojazdów i potwierdzania trafień przez snajpera. Dlatego szukam pomocy na tym forum bo same parametry powiększenia to nie wszystko. W takiej lunecie liczy się pole widzenia i kontrast, ostrość do wykrywania zakamuflowanych ludzi i pojazdów. Lornetki 12x,20x a nawet 100x to straszne straszne krówki a dodatkowo dużo ważą. Lunety o tych parametrach wyżej nie ważą więcej niż 1500 g. To istotny parametr. Bo na punkt obserwacji nie nosi się walizek tylko przenosi się to w plecaku. Jeśli chodzi o światło to w nocy obserwacja będzie odbywała się w noktowizji. Potrzebne szkło które poradzi sobie wczesnym rankiem do zmierzchu. Większość punktów obserwacyjnych zbudowanych jest tak aby zrównać się z linią gruntu a obserwację wykonuje się głównie w pozycji leżącej w maskowaniu.
Jest jeszcze Opticron Mighty Midget 2 (Vixen) bardzo maly I skladany niestety nie wodoszczelny. Mozna do niego dokupic pokrowiec umozliwiajacy trzymanie lunety jak kamery wideo, bardzo sprytne I poreczne. Mialem wersje nie ED I z dobra stalka hdf dawalo rade. Krok w tyl w stosunku do gs 52 ed ale za to porecznosc nie do przebicia. Mozna je trafic za przyzwoita cene na ebay, ale to raczej kruche modele. Do twoich celow bardziej wybral bym np stara wersje HR60 (zerknijj na ebay) I bipod lub podobny statyw.
Escalon, w takim razie daruj sobie wszystkie reczne monokulay o srednicy do 50mm. Minimum to Delta 65mm aczkolwiek to nie jest sprzet optymalny do wieczornej obserwacji. 15x da rade powyzej 30x juz nie. 80mm byloby lepsze. Tyle, ze trudno znalezc lunete za te cene z tak dobrym okularem zoom. Pytanie na ile potrzebny ci zoom. Kolejna sprawa, to czy luneta ma byc pod katem czy na wprost. W cywilnych obserwacjach katowa sprawdza sie lepiej w myslistwie i strzelectwie z tego co wiem dominuje na wprost. DOT ED to na pewno dobra opcja na mala lunete pod katem i z zoomem.
Jesli nie musi byc zoom i ma byc na wprost to moze uzywany rozkladany Swarovski (CTC 30x75 lub CTS 20-60x85) lub Optolyth (30x80). Jesli pod katem i nierozciagana to opcji jest wiele. Vixen Geoma bez lub z ED wydaje sie bardzo korzystna:
https://www.astrozakupy.p...-63x82/?id=1116
Prawdziwych nie ma ale w reklamach to nawet do 144 i x160 dochodzą te powiększenia. Dzięki za propozycje. Rozpatrzę je wszystkie. Rozumiem że szkła 50 mm lepiej sobie darować? Czy delta obraca się na boki tak niektóre kątowe lunety?
Goornik, no prawie prawie. Z formalnego punktu widzenia to jest Docter i to w 3 wersjach, min: 40x80 (pole widzenia 90 stopni!) i 20-50x80. I to jest rzeczywiście bardzo ciężkie - 5kg.
Escalon, w takim razie daruj sobie wszystkie reczne monokulay o srednicy do 50mm. Minimum to Delta 65mm aczkolwiek to nie jest sprzet optymalny do wieczornej obserwacji. 15x da rade powyzej 30x juz nie. 80mm byloby lepsze. Tyle, ze trudno znalezc lunete za te cene z tak dobrym okularem zoom. Pytanie na ile potrzebny ci zoom. Kolejna sprawa, to czy luneta ma byc pod katem czy na wprost. W cywilnych obserwacjach katowa sprawdza sie lepiej w myslistwie i strzelectwie z tego co wiem dominuje na wprost. DOT ED to na pewno dobra opcja na mala lunete pod katem i z zoomem.
Jesli nie musi byc zoom i ma byc na wprost to moze uzywany rozkladany Swarovski (CTC 30x75 lub CTS 20-60x85) lub Optolyth (30x80). Jesli pod katem i nierozciagana to opcji jest wiele. Vixen Geoma bez lub z ED wydaje sie bardzo korzystna:
https://www.astrozakupy.p...-63x82/?id=1116
Za 3000zl na pewno sie da cos wybrac.
Właśnie się chciałem podpytać. W strzelectwie i myślistwie dominuje na wprost chyba ze względu na szybsze namierzenie celu obserwacji. Z drugiej strony nie wiem czy leżąc lub siedząc w kucka ze statywem między nogami, nie wygodniejsza będzie luneta kątowa. Większość obserwacji będzie z pozycji leżącej i luneta będzie bardzo blisko linie gruntu. Kątowa ma problem podczas obserwacji w dół, ze wzgórza w dolinę? Poprawcie mnie jeśli gadam głupoty:). Proszę też o opinie osób które dużo obserwują przez lunetę i mogą się podzielić doświadczeniem w tym temacie.
Wez pod uwage ze przy lunecie katowej musisz podnosic glowe zeby popatrzec na wprost przy prostej nie. Prowadzac obserwacje z pozycji lezacej twoje oko jest na wystarczajacej wysokosci zeby prowadzic komfortowa obserwacje luneta prosta
http://m.ebay.co.uk/itm/171256713943?nav=SEARCH
Wymienil bym tylko okular na staly hdf
Dzięki za propozycję. Myślę teraz nad DO II i GEOMA:
https://www.astrozakupy.p...48x67/?id=1567. Geoma wygrywa wagą. Ale czy orientujecie się czy ma lepszą jakość obrazu od DO?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,72 sekundy. Zapytań do SQL: 14