Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam lekkiej lornetki o obiektywie 50 mm.
Cel główny to waga poniżej 900 gram i cel nr dwa to 2 tysiaki pln.
Znalazłem coś takiego jak Vortex Viper, Alpen shasta lub eschenbach
krótkie porównanie
Służyć będzie do oglądania lustra wody w nocy i w ogóle do nocnego użytku
Gdyby się okazało że można tańszą 50 tkę to wówczas rozważam zakup drugiej na dzień 42 lub 32.
Poradzicie coś... czy jedną solidną 50 czy dwie w postaci 50 i 40. (mam dwa koła złotych i warunek lekkiej lornetki).
Ano lekka z tego względu że będzie noszona przez średnio 6 godzin w nocy.
A wówczas na szyji nosić kilogram i ponad zamiast 800 garm to spora różnica.
Wiem że jest to kosztem własności optycznych ale lepiej niech mniej waży.
Zastanawiam się nad aberą chromatyczną w zaproponowanej przez Gulliwera (dzięki) Ecotone AD-7 10x50 DCF, jak ta aberracja się będzie miała do obserwacji nocnych. Nie znam się tak dobrze na właściwościach optofizycznych i nie umiem sobie odpowiedzieć.
Do patrzenia "z wolnej ręki" lepsza jest lornetka ciężka, bo obraz nie drga. Pisał już o tym ktoś na forum.
Ja się z tym zgadzam przez analogię do sportowego pistoletu, który waży 1200-1300g (wg przepisów max. 1400g) a trzyma się go w jednej ręce.
Noszenie lornetki na szyi nie jest wygodne (co ma powiedzieć listonosz na swoją naprawde ciężką torbę?). Fujinona noszę w futerale w okolicy mniej więcej lewej lędźwi i łopatki na pasku zawieszonym na prawym ramieniu. Nie przeszkadza, nie dynda, nie uderza w szczebelki drabiny, nie utrudnia biegania itd. W razie potrzeby przemieszczam futerał w okolice mostka (serca) i wyciągam lornetę. Lornetka jest bez paska, tylko ma linewkę od szabli. To ułatwia jej wyjmowanie i zapobiega potem upadkowi, czy zgubieniu.
W futerale nie trzeba zakładać klapek na obiektywy i okulary, bo po co? Ew. deszczochron na okulary jeśli pada.
Ładny design tego Minoxa. Prostota nawiązująca do XIX wiecznych lornetek. Ale to ma być lornetka użytkowa, do profesjonalnego wykorzystania.
Małe pole widzenia 96.0 m / 1000 m / 5.5° jak na tę cenę.
Kupowanie lornetki z drugiej ręki jest ryzykowne, bo może mieć wadę, o której nie wie nawet sprzedający.
Wybór na rynku jest ogromny.
Kilka razy tańszy jest Nikon o podobnych parametrach, choć pryzmaty niby gorsze http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-10x50,9094s
Kupowanie lornetki z drugiej ręki jest ryzykowne, bo może mieć wadę, o której nie wie nawet sprzedający.
Wybór na rynku jest ogromny.
Kilka razy tańszy jest Nikon o podobnych parametrach, choć pryzmaty niby gorsze http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-10x50,9094s
Dlatego powinno się/trzeba osobiście obejrzeć używkę przed kupnem.
Tego Nikona Sprtera co zalinkowałeś można obejrzeć w prawie każdym fotojokerze- bardzo mydlany .. nie wspominając już o jego budowie.
Oglądałem też tego Nikona w FotoJokerze i odniosłem pozytywne wrażenie. Co prawda patrząc w dzień na reklamy ale moim zdaniem jest wart swej ceny. Bk7 ma lekko mydlany obraz, taka uroda tego szkła.
Nocne lornetki to trudny problem. Zdolność do widzenia skotopowego jest indywidualna i zróżnicowana nawet u młodych ludzi. Potem się pogarsza z wiekiem.
Najlepsze są lornetki z dużą głębią ostrości lub z "autofocusem". Ważna jest dobra ostrość brzegowa, bo pręciki oka są zlokalizowane poza centrum siatkówki. Trzeba się nauczyć patrzeć "kątem oka", zaadaptować wzrok do ciemności i unikać rozadaptowania.
Niestety dobrą transmisję dają duże pryzmaty (z dobrymi powłokami) a więc ciężkie lornetki.
Z drugiej ręki wolałbym nic nie brać, bo zawsze cokolwiek kupuje to "nacinam się".
A z tego mojego porównania nic nie warte zainteresowania? Porównanie i ta w/w przez Guliwera Ecotone AD-7.
To jak z tą aberracją jest w nocy? Mocno zniekształca obraz?
Nic już innego nie polecicie?
Z twojego porównania to tylko z tym Eschenbachem przebywałem trochę więcej niż chwilkę ale w dzień. Jego wąskie pole widzenia jest minusem był dość ostry, kolory też poprawne i dość pancerna obudowa.
Myślałbym nad Viperem 8,5x50 w teście optycznych Vipery 8x32 i 10x42 wypadły bardzo dobrze.
Do patrzenia "z wolnej ręki" lepsza jest lornetka ciężka, bo obraz nie drga. Pisał już o tym ktoś na forum..
do spogladania przez chwile a nie do patrzenia przez dluzszy czas.
[ Dodano: Czw 05 Sie, 2010 09:16 ]
Guliwer napisał/a:
Bk7 ma lekko mydlany obraz, taka uroda tego szkła.
Nie. To szklo nie daje z definicji gorszego obrazu od tego 'lepsiejszego' szkla. Duzo fajnych lunet ze sredniej polki ma takie pryzmaty i jest bardzo OK.
Do patrzenia "z wolnej ręki" lepsza jest lornetka ciężka, bo obraz nie drga. Pisał już o tym ktoś na forum.
Ja się z tym zgadzam przez analogię do sportowego pistoletu, który waży 1200-1300g (wg przepisów max. 1400g) a trzyma się go w jednej ręce.
Jeśli chodzi o pistolet to napięcie mięśniowe konieczne do oddania strzału utrzymuje się nie dłużej niż kilka kilkanaście sekund, wtedy waga pomaga, z lornetką jest ciut inaczej.
Ollie, nie chcę robić OT ale musiałbyś zobaczyć jak wygląda strzelanie w grupie powszechnej i ze stoperem policzyć ile minut trzyma się pistolet bez podparcia na oddanie serii 5 strzałowej (jest tych serii 7 z próbną). Czasu jest 5 min a nabitej broni się nie odkłada.
Jeszcze lepiej jest z długą bronią, bo karabinek waży do 8kg. Mój ma 7kg. W postawie stojąc nie ma letko.
Ja po prostu ubolewam nad słabością polskich mężczyzn.
Kobieca torebka to często 2-3kg. Siatki z zakupami 8-10kg. Tornister dziecka z kompletem książek i zeszytów 5-7kg.
A tu na forum co chwilę biadolenie, że w 2 rękach nie można utrzymać lornetki o wadze powyżej 0,9kg i jak to strasznie ciężko nosić.
A weź sklej 2 butelki 1,5l z mineralną i trzymaj na wysokości twarzy, przed telewizorem, codziennie od 1 min, aż dojdziesz do 15 min, to się wyćwiczysz.
Ja po prostu ubolewam nad słabością polskich mężczyzn.
Mocno powiedziane, ale coś w tym jest. Kiedyś miałem Minoltę Activę 10x50 WP.FP, która waży ponad 900 gramów. Bardzo często chodziliśmy na wycieczki do lasu z moją żoną. Ja niosłem aparat z obiektywami, żona lornetkę na szyi. Nigdy nie słyszałem marudzenia, że lornetka jest za ciężka. A wycieczki potrafiły trwać grube kilka godzin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11